Meditație: Isus ne dăruiește bucuria sa
Biserica ne pregătește pentru Rusalii amintindu-ne ultima învățătură a lui Isus din Evanghelia după sfântul Ioan, în care Isus ne dezvăluie tainele inimii sale. Dacă am îndrăzni, am spune că este Isus își "deschide inima" ucenicilor săi, pentru noi. Isus ne împărtășește tot ce trăiește el cu Tatăl, și numai în tăcerea iubirii putem înțelege. Isus e obligat să folosească cuvinte, dar ele nu se potrivesc cu misterul, cu misterul relației personale a Fiului preaiubit cu Tatăl său. Și Isus face această analogie: "Precum m-a iubit pe mine Tatăl, așa v-am iubit și eu pe voi". Avem aici o împărtășire extraordinară a iubirii: Isus ne transmite iubirea pe care a primit-o de la Tatăl. În inima lui Isus, legătura sa cu Tatăl este cea mai intimă; iubirea lui pentru Tatăl este taina sa cea mai mare. Această legătură atât de intimă, atât de tainică pe care o are cu Tatăl și pe care, în inima lui de om, o trăiește sub suflul darului înțelepciunii spunând: "Tată!", trebuie să ne facă să înțelegem cât de mult ne iubește. Pentru noi este chiar singurul fel de a înțelege cât de mult ne iubește Isus.
Isus continuă: "Dacă păziți poruncile mele, veți rămâne întru iubirea mea, după cum și eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân întru iubirea lui". Avem astfel o mare coborâre și un mare urcuș. Coborârea este iubirea, iar înălțarea se face prin ascultare. "Dacă păziți poruncile mele...", aceasta este ascultarea de zi cu zi, fidelitatea față de tot ce avem de făcut în timpul zilei, pentru că facem totul pentru a fi credincioși poruncilor pe care ni le dă Isus... Esențialul este să ascultăm, să ascultăm în iubire. Suntem aici dincolo de eficiența umană. Ascultarea face din noi ființe eficiente, dar eficiente din punct de vedere divin, adică avem posibilitatea să ne înălțăm până la inima lui Cristos.
Să rămânem în iubirea lui, aceasta este totul. Isus insistă: "Acestea vi le-am spus ca bucuria mea să fie în voi", Isus vrea ca noi să fim bucuroși, cu o bucurie dumnezeiască, cu o împlinire dumnezeiască. Dacă rămânem în Cristos și Cristos rămâne în noi, trăim atunci din legătura atât de puternică a Tatălui cu Fiul și aceasta ne dă bucuria adevărată, împlinirea adevărată. Dacă suntem cuprinși cu totul de iubirea lui Isus și a Tatălui, atunci suntem ființele cele mai fericite cu putință, cele mai bucuroase, purtând o bucurie care ne arde inima și cuprinde totul, fără să mai lase loc închiderilor în noi înșine, clevetirilor și criticilor. Toate acestea sunt date la o parte dintr-o dată și nu mai există nici o lipsă, pentru că bucuria lui Dumnezeu e în inima noastră. Aceasta este ultima dorință a lui Cristos: "Acestea vi le-am spus ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină". Ce lucru măreț este să înțelegem că toată evanghelia se termină cu această bucurie din inima lui Isus, bucuria sa de Fiu preaiubit, bucuria celui care a primit totul de la Tatăl și care dă totul Tatălui! Nimic nu este mai măreț, nu există bucurie mai mare... Această bucurie vrea Isus să fie în inima noastră și suntem adevărați, din punctul de vedere al evangheliei, numai dacă trăim din această bucurie și suntem însetați după ea, cu însăși setea lui Cristos. Vom putea atunci să ne odihnim în această bucurie când ne rugăm în tăcere, cu o odihnă care nu este omenească, pentru că bucuria dumnezeiască ne trage afară din noi înșine. În fiecare zi, rugăciunea noastră trebuie să fie în această bucurie și să trăim din această bucurie. Rugăciunea în tăcere nu este altceva decât să trăim ceea ce ne spune Isus aici, cu cea mai mare intensitate. Această bucurie trebuie să rămână în noi pentru că este bucuria lui Cristos, așadar, o bucurie veșnică.
Această evanghelie ne dezvăluie inima Mariei, căci Maria a trăit numai din aceasta. Ea a primit darul Fiului, l-a primit dinăuntru și a trăit din inima Fiului ei. Iată de ce trebuie să-i cerem Fecioarei Maria să ne umple inima cu această bucurie a lui Cristos, cu bucuria de a fi copiii preaiubiți ai Tatălui. Tatăl îi iubește numai pe fiii care recunosc și trăiesc aceasta. Copiii închiși în ei înșiși, care revendică mereu, copiii posomorâți, niciodată mulțumiți, nu-i sunt foarte pe plac Tatălui! El ne-a dăruit totul și noi tot ne mai închidem în noi înșine, nemulțumiți, în vreme ce el ne-a dăruit totul dându-ni-l pe Fiul său, dăruindu-l în fiecare zi în sfânta Euharistie. Credința noastră trebuie să fie contemplativă și să ne introducă astfel în această unitate cu inima lui Cristos, în bucuria lui.
(Părintele Marie-Dominique Philippe, OP, Predică la Evanghelia după sfântul Ioan - 15,9-17)
lecturi: 18.