Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sprânceana: Ultima Liturghie în biserica veche

Aflat în vecinătatea localității Podul Iloaiei, satul Sprânceana este de câțiva ani filială a noii parohii cu același nume. Duminică, 14 mai 2006, la ora 18.00, această comunitate a trăit un moment unic: ultima Liturghie celebrată în biserica veche care de luni a început să fie dărâmată. Motivul? Construirea unei noi biserici.

În continuare vom reda câteva frânturi din discursul ținut cu această ocazie de pr. Robert Gașpal, parohul acestei comunități.

"Istoria acestei biserici ce urmează a fi demolată este una zbuciumată, ca de altfel și istoria acestei comunități.

În ziua de 13 iunie 1955, după rugăciunea Rozariului din biserică au rămas de vorbă pe o bancă Ion Mihoc, Petre Onode, Matei Temeș, Gheorghe Ghercă și Isidor Onode, care au hotărât să construiască o biserică nouă. Ion Mihoc a devenit președinte, iar ceilalți consilieri.

Actul de construcție a fost întocmit de inginerul catolic Roșca, aprobat de Primărie și de Mons. Petru Pleșca, pe atunci ordinarius substitutus.

În 1956, în ziua de 8 septembrie s-au adus cinci vagoane cu prundiș la Podul Iloaiei, iar cei cu atelaje au fost repartizați la transportul pietrei, ceilalți la muncă.

Lumea a săpat șanțurile și a turnat temelia cu un entuziasm de nedescris. S-a ridicat temelia actuală rămânând să se mai adauge încă 30 cm. deasupra cărora să fie pus fier beton promis de conducătorul acestei lucrări, Ion Mihoc.

Retrăgându-se autorizația de construcție, fierul nu a mai fost adus și s-a sistat lucrul. Totuși în 1957 Mons. Petru Pleșca a binecuvântat și a sfințit temelia dând de înțeles că nimeni nu avea vreun drept asupra ei, afară de comunitatea din Sprânceana.

În 1962 s-a ridicat un turn în fața bisericii vechi, care data din 1880. În 1963, parohul de Cotnari, pr. Ioan Proschinger, care administra și satul Sprânceana, a hotărât împreună cu oamenii din sat să ridice biserica pe temelia turnată, dar nu exista aprobarea PCR. Primarul comunei, pe atunci Vasile Maroleanu, a insistat în secret la Hârlău pentru finalizarea lucrărilor. Primul secretar de atunci de la Hârlău, cunoscând dorința locuitorilor din Sprânceana de a ridica o biserică a dispus strângerea materialelor necesare. Fiecare familie a făcut câte 200 de chirpici, iar unii au donat și alte materiale. Când toate au fost adunate, a fost înștiințat primarul, care a avut grijă ca în timp de două săptămâni să nu intre în sat nici un membru al partidului sau vreun milițian. Condiția era ca oamenii să ridice biserica cât mai repede și s-o văruiască în exterior, ceea ce s-a și făcut. După un timp, din cauza diferenței de nivel peretele nordic, datorită fundației slabe a cedat și s-a crăpat reprezentând un real pericol pentru credincioși.

Așa s-a ajuns la necesitatea ridicării unei noi biserici.

Între preoții care au lucrat la sau în această biserică amintim: pr. Ioan Lădan, pr. Ioan Proschinger, pr. Anton Bișoc, pr. Ieronim Budulai, pr. Claudiu Dumea, pr. Anton Encuț, pr. Mihai Gal, pr. Alois Bișoc, pr. Iosif Agiorgioaie, pr. Alois Hârja.

Tuturor celor care au făcut parte din istoria acestei comunități și biserici, o caldă mulțumire și o rugăciune de răsplătire pentru tot efortul făcut pentru Casa lui Dumnezeu.

În anul 2006, în ziua de 14 mai, în prezența părintelui Iosif Dorcu, decan de Iași, a altor preoți, a parohului locului și a multor credincioși din Sprânceana, precum și din împrejurimi, a fost celebrată ultima Liturghie în această biserică care urmează a fi demolată.

Pr. Robert Gașpal


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat