Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Campus de formare pentru președinții Acțiunii Catolice

Sub motoul "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118,105), în perioada 21-23 aprilie, la Mănăstirea Surorilor Borromite din Gioseni, a avut loc un campus de formare pentru președinții Acțiunii Catolice.

Tema întâlnirii a fost "Acțiunea Catolică - un proiect, un stil de viață!" și a avut ca scop formarea președinților parohiali ca și persoane responsabile, capabile să coordoneze și să anime viața asociativă parohială. Au participat 50 de persoane din 27 de parohii ale diecezei.

Campusul s-a deschis vineri seara cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al asociației noastre. "Dragi membri AC, lăsați-vă prinși în mreaja lui Cristos și viața voastră va deveni un proiect de slujire pentru ceilalți!" - a rostit părintele în cadrul predicii. A urmat apoi un program de cunoaștere, coordonat de sr. Silvia Brandiu, care i-a conștientizat pe cei prezenți că viața noastră seamănă cu un copac ce dă roade în funcție de talanții primiți și investiți.

În prima parte a zilei de sâmbătă, pr. Felix Roca a vorbit despre importanța formării membrilor AC ca și persoane entuziaste, pline de dăruire. Astfel, participanții la campus au descoperit că un bun responsabil este capabil să "țeasă" raporturi de comuniune cu toți: membri AC, păstori, organisme parohiale, alte asociații; să dea mărturie despre valoarea experienței asociative trăite ca slujire și disponibilitate față de comunitate. Un bun responsabil este un punct de referință pentru întreaga asociație și tot el este cel care se îngrijește ca mereu carisma AC să fie trăită în autenticitatea sa. În timpul reflecțiilor personale am analizat experiența noastră asociativă și disponibilitatea de a răspunde chemării de a fi "trimiși" ai lui Dumnezeu.

În centrul zilei a fost sfânta Liturghie, ce a avut un caracter aparte, deoarece a fost celebrată de o parte dintre asistenții spirituali ai asociației. Alături de asistentul general au mai fost prezenți pr. Antonio Ferrari, pr. Gabriel Bucur, pr. Sebastian Bilboc și pr. Costel Țăranu.

După-amiază, Anca Lucaci, președinta diecezană a AC, a prezentat caracterele generale ale managementului în cadrul unei organizații, vorbind despre calitățile pe care trebuie să aibă un bun manager, precum și responsabilitățile acestuia: să orienteze organizația în conformitate cu misiunea și obiectivele stabilite (orientare strategică); să lucreze cu oamenii (crearea unui climat favorabil și dezvoltarea relațiilor interumane); să direcționeze activitatea în funcție de particularitatea domeniului (să acționeze ca un specialist). Au fost prezentate, de asemenea, și caracteristicile activităților de planificare, organizare, coordonare și control (evaluare) din cadrul unei organizații.

În laboratoarele de lucru participanții au avut posibilitatea să aplice aspectele teoretice prezentate în momentul formativ anterior. S-a discutat despre: Cum pregătim o ședință, o întâlnire AC? Cum realizăm proiectarea activităților AC? Statutul și Regulamentul AC - ghidul membrului AC, Consiliul parohial AC - fermentul vieții asociative parohiale și Președintele model al Acțiuni Catolice.

Au urmat consiliile zonale, iar seara, momentul cultural recreativ s-a deschis cu întrebarea: "Mai ții minte... dragă Acțiune Catolică?". Prin imagini, cântece, jocuri și bansuri, cei prezenți și-au reamintit de momentele frumoase trăite de membrii asociației de-a lungul timpului. Au putut astfel conștientiza că membrii AC sunt responsabili de istoria asociației, devenind protagoniști ai acesteia.

În ziua de duminică a avut loc un moment formativ spiritual, susținut de pr. Felix Roca. S-a experimentat lectio divina, meditând evanghelia zilei.

În ziua de duminică a avut loc un moment formativ spiritual, susținut de pr. Felix Roca. S-a experimentat lectio divina, meditând evanghelia zilei. După aceea a avut loc evaluarea întâlnirii. În cadrul acesteia s-a înălțat o rugăciune pentru tânărul Claudiu Seciu, membru activ și responsabil, fost președinte al AC din Parohia Oituz, care a trecut la cele veșnice anul trecut, când își exercita misiunea AC alături de prietenii săi. Dumnezeu să-l odihnească!

Campusul de la Gioseni s-a încheiat cu o sfântă Liturghie, care a încununat munca acestor zile de formare.

Impresii ale participanților:

  • "Întâlnirea a fost foarte importantă mai ales pentru modul în care voi acționa de acum înainte ca președinte AC, la mine în parohie, dar m-a ajutat, de asemenea, să învăț să-i percep pe cei din jurul meu". (Cătălina Bolog)

  • "Campusul a fost foarte util pentru formarea președinților, mai ales a celor fără experiență. Pentru mine a fost pur și simplu o necesitate". (Otilia Mare)

  • "A fost o întâlnire benefică și plină de lucruri interesante. Pot spune că după aceste zile am înțeles ce înseamnă cu adevărat AC și care este misiunea unui președinte AC". (Mitică)

Anca Lucaci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat