![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost duminică, 5 martie 2006, locul de prezentare, după fiecare Liturghie, a unui material audio-video ce redă activitatea Centrului Diecezan Caritas, prezentare susținută de pr. Egidiu Condac, directorul acestei organizații. Aceeași prezentare a fost susținută, tot la Iași, de pr. Mihai Budău, directorul executiv al Caritas Iași, la biserica "Sf. Anton", după Liturghia de la ora 11.00, și la biserica "Sf. Tereza", după Liturghia de la ora 17.00. După fiecare sfântă Liturghie credincioșii au fost invitați să mai rămână aproximativ un sfert de oră pentru a li se prezenta, prin intermediul imaginilor proiectate pe un ecran amplasat în fața altarului, acțiuni concrete desfășurate de Centrul Diecezan Caritas Iași, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. În prezentare au putut fi identificate două părți. În prima parte s-a prezentat un montaj video realizat în programul Macromedia, prin care a fost expus modul în care Confederația Caritas din România a intervenit în ajutorarea persoanelor afectate de tsunami la 26 decembrie 2004. În partea a doua s-a luat în evidență intervențiile la nivel local, și anume ajutorarea persoanelor afectate de inundațiile din anul trecut în județele Bacău, Galați și Vrancea. După prezentare, la finalul fiecărei Liturghii, în toate cele trei parohii, voluntari de la Centrul Diecezan Caritas, în colaborare cu Acțiunea Catolică, au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a face o surpriză mamelor internate la maternitățile din Iași, precum și pentru achiziționarea de rechizite școlare necesare copiilor cu o situație materială precară. Gabriel Trișcă * * * În continuare redăm conținutul prezentării acțiunii Caritas în India, material pus la dispoziție de Mihaela Condac, coordonatoarea Programului de intervenție în situații de urgență și catastrofe naturale din cadrul Centrului Diecezan Caritas din Iași. Confederația Caritas România: După Tsunami - India 2005
Ranjitha este un caz tipic pentru ce s-a întâmplat în sudul Asiei. Soarta fetiței este un simbol pentru suferințele cauzate de tsunami, dar și al speranței. Solidaritatea care a apărut peste tot în lume după catastrofă a făcut posibil ca fetița să-și găsească o nouă casă. Astăzi surorile franciscane au grijă de Ranjitha. Aici trăiește împreună cu alți copii și învață la școală. Surorile au căutat deja o familie pentru ea.
În India regiunile cele mai afectate au fost insulele Andaman și Nicobar, precum și statul federal Tamil Nadu unde au murit peste 14.000 de oameni. Aproximativ 90% au fost pescari și familiile lor. O treime au fost copii care în momentul catastrofei - duminică înainte de masă - se jucau pe plajă.
Tragedia, care a lovit oamenii din sudul Asiei, a provocat și un imens val de solidaritate pe plan internațional. Și Confederația Caritas România a organizat campania "Fă un gest de solidaritate!" ca să sprijine oamenii afectați de tsunami. Câteva săptămâni după tsunami, Caritas India a finalizat primele adăposturi temporare pentru familiile care au rămas fără casă. Adăposturile au fost construite după un model propus de guvernul indian folosind ca materiale principale lemn și plăci din carton bituminat (ondulină). Oamenii vor sta în aceste adăposturi maximum doi ani până la finalizarea caselor. Dar modelul de adăpost propus de guvern nu a fost cea mai fericită soluție. Sub soarele verii temperatura din interior a devenit insuportabilă și în sezonul ploios apa a început să intre în case. Între timp Caritas India a îmbunătățit multe adăposturi. Structura a fost întărită cu cărămizi și acoperișurile sunt acum protejate de razele directe ale soarelui.
Așa se întâmplă și în satul Kadinavayal: cinci familii primesc câte o barcă nouă și prin aceasta o șansă pentru un nou început. Din fondul provenit din campania "Fă un gest de solidaritate!" au fost finanțate 10 bărci și echipamentele necesare pentru pescuit. Un alt program de ajutorare al Organizației Caritas India se referă la ajutorarea celor mai sărace sate. Unul dintre acestea este Poovanthoppu. Malathi are 15 ani și trăiește în Poovanthoppu, satul grav afectat de tsunami. Bicicleta primită de la Caritas o va ajuta să ajungă mai ușor la școală ca să-și împlinească visul: "Vreau să fiu învățătoare".
Până la sfârșitul anului 2005 casele urmau să fie finalizate și familiile să se mute în noile locuințe. Fiecare familie primește o casă constând dintr-un dormitor, o cameră de zi cu o mică bucătărie și un WC - în total aproximativ 30 mp. Pe acoperiș se găsește o terasă care poate fi acoperită. Pe lângă construcția de case și distribuțiile de bărci, Caritas investește și în formarea persoanelor direct afectate. La Devanapattinam femeile participă la un curs de croitorie. Tinerii învață să folosească calculatorul și astfel se pregătesc să-și găsească un loc de muncă.
Confederația Caritas România sprijină programul de reabilitare implementat de Caritas India în Dieceza Pondicherry cu suma de 150.000 EUR. Banii au fost donați în cadrul campaniei "Fă un gest de solidaritate!" de credincioși în bisericile catolice din România. Astfel, 60% din fonduri sunt folosiți pentru construcția a 50 de case, 29% pentru construcția a 10 bărci și echipamentele necesare pentru pescuit, iar restul de 11% vor fi folosiți pentru plantarea unor păduri de protecție între sate și malul oceanului. Confederația Caritas România mulțumește tuturor celor care cu donația lor în cadrul campaniei "Fă un gest de solidaritate!" și-au dovedit solidaritatea lor și au dăruit un semn de speranță pentru oamenii din sudul Asiei. lecturi: 14.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |