Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi

Printr-o procesiune care a pornit din palatul episcopal, a început duminică, 22 ianuarie 2006, la catedrala romano-catolică "Sf. Fecioară Maria, Regină", la ora 17.00, cea de-a cincea întâlnire din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, i-a avut alături pe ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Ei au fost înconjurați de 26 de preoți (8 părinți ortodocși și 18 părinți catolici) și trei diaconi. Lor li s-au alăturat în rugăciune seminariști, persoane consacrate, un mare număr de credincioși catolici și ortodocși, împreună cerând de la Dumnezeu unitatea.

Dintre părinții prezenți amintim: pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic "Sf. Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. lect. dr. Dan Sandu, pr. protopop Vili Doroșincă, pr. Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pr. Iosif Dorcu, responsabil Oficiul pentru Ecumenism și Dialog Interreligios, pr. Alois Fechet, vicar episcopal, pr. Sescu Petru, econom diecezan, arhim. Paisie Teodorescu, secretar eparhial, pr. arhim. Dosoftei Șcheul, pr. prof. Emilian Nica, pr. prof. dr. Lucian Farcaș, pr. prof. dr. Emil Dumea, pr. prof. dr. Mihai Pătrașcu, pr. Lucian Păuleț, pr. Anton Farcaș, pr. Iosif Comorașu, pr. Andrei Ghinca, pr. Florin Spătariu, pr. Arsenie Butnaru.

În cântul "Lumea-ntreagă să se înfrățească", a corului "Juvenes Ecclesiae" condus de dl. Maximilian Husaru, procesiunea a intrat în catedrală.

Tema aleasă pentru această zi "Prezența lui Dumnezeu printre noi: un apel la pace" descrie prezența lui Dumnezeu ca sursă de pace și stabilitate, de curaj și putere, care ne încurajează ca, la rândul nostru, să căutăm modalități de a obține pacea.

În cuvântul de început, PS Petru Gherghel a subliniat importanța acestui timp de rugăciune pentru unitate, exprimându-și în același timp bucuria trăirii unui astfel de moment de comuniune, în care "toți credincioșii se întâlnesc pentru a-și aduna rugăciunile lor și pentru a le aduce la altar, așa cum a dorit Isus: «Ca toți să fie una»". Au fost salutați ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, toți slujitorii care l-au însoțit precum și credincioșii care au venit la acest moment de rugăciune.

A urmat apoi actul penitențial, în care fiecare și-a recunoscut păcatele, mai ales pe acelea împotriva unității, pentru a participa cu demnitate la ceremonie, și "Litania prezenței lui Cristos" în care după fiecare invocație s-a răspuns prin cuvintele Ne-am adunat aici în numele tău.

La liturgia cuvântului, lectura I luată din Cartea I a Regilor 19,1-13a a fost cântată de către pr. arhim. Dosoftei Șcheul, psalmul responsorial (Ps 46(45)) a fost cântat de pr. Florin Spătariu, lectura a II-a luată din Faptele Apostolilor 10, 9-48 a fost proclamată de pr. Cornel Cadar, iar părintele diacon Lucian Golinschi a intonat evanghelia preluată din Evanghelia după sfântul Luca 10,25-37.

În omilie, ÎPS Daniel a explicat, având la bază textul evanghelic proclamat, parabola "bunului samaritean" text care "ne cheamă... să medităm asupra legăturii dintre ceea ce ne spune Mântuitorul în această parabolă și datoria noastră de a căuta mai intens vindecarea de dezbinare. Ori de câte ori ne dezbinăm, ne îmbolnăvim; ori de câte ori refacem unitatea ne însănătoșim și aceasta în primul rând în sufletul nostru". ÎPS Daniel a scos în evidență importanța rugăciunii pentru a ajunge la comuniune spunând că "noi avem nevoie de rugăciune pentru a fi mai buni și atunci când ea este făcută confesiunile noastre nu sunt religii exterioare, ritual fără spiritualitate, ci confesiunile se împlinesc în comuniune atunci când ne apropiem și ne rugăm împreună și când simțim că unitatea este bunătate, este iubire din iubirea cea milostiva a lui Dumnezeu. Deci un bun samaritean este și un bun căutător pentru unitate. În mod surprinzător, lumea de astăzi cu sărăcia, cu necazurile și cu bolile ei ne cheamă să fim buni samariteni, dar când diferite Biserici lucrează împreună să-i ajute pe cei săraci, pe cei bolnavi, atunci avem de-a face cu o lucrare de unitate practică, ecumenismul de caritate, ecumenismul filantropiei, acela de ajutorare a omului aflat în suferință".

După cuvântul de învățătură, a urmat rugăciunea universală în care s-a invocat prin Cristos de la Tatăl ceresc darul unității creștinilor pentru a se realiza rugăciunea Fiului de la ultima Cină, "ca toți să fie una". După fiecare invocație s-a cântat "Kyrie eleison". După rugăciunea universală a fost făcută o rugăciune de mulțumire și de binecuvântare a apei după care ambii ierarhi, în sunetul cântului "Stropește-mă, Doamne", au trecut prin mulțime și au stropit credincioșii cu apă sfințită.

Pentru că toți creștinii (catolici sau ortodocși) sunt frați între ei și fac parte din poporului lui Dumnezeu, credincioșii s-au rugat "Tatăl nostru" după care, în timp ce corul cânta "Ce bine e când frații", fiecare și-a oferit unul altuia semnul iubirii frățești și al păcii. Printre cântecele cântate de grupul de la catedrala mitropolitană a fost cântat și imnul "Mărire".

Înainte de binecuvântarea finală PS Petru Gherghel a ținut să o evoce pe "preacurata Fecioară Maria, mama lui Isus și mama noastră" spunând că "suntem aici sub privirile ei, sub aripile ei ocrotitoare și credem că se bucură văzându-ne cum îl căutăm pe Isus, cum vrem să fie în mijlocul nostru și cum vrem să-l slujim în frații noștri. Am celebrat în această seară încă un moment de rugăciune. Biserica ne cheamă să o facem mereu, dar mai ales ne cheamă să o facem acum la începutul anului, să o facem mai apoi în timpul Rusaliilor, să o facem ori de câte ori avem ocazie, ca să se realizeze pe pământ acea unitate mult dorită. Această celebrare are un ritual special, ritualul păcii, îmbrățișării, ritual ce are o semnificație particulară". A fost amintită în acest sens îmbrățișarea dintre Sfântul Părinte papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagoras I din anul 1964, care a dus la ridicarea excomunicărilor din anul următor, dar și de îmbrățișarea dintre papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist din anul 1999, atunci când toți cei prezenți în Parcul Izvor au strigat "Unitate, unitate", aceeași dorință de unitate având-o și Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea. Preasfințitul a îndemnat ca "același semn al păcii să-l continuăm noi în rugăciune și în faptele noastre așa cum ne învață Biserica, ne învață Isus Cristos prin Duhul său Sfânt". Ceremonia s-a încheiat în sunetul cântului "Aleluia" de Händel.

Următoarea întâlnire din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va avea loc luni, 23 ianuarie 2006, la biserica "Sf. Constantin și Elena", începând cu ora 17.00.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi (FOCUS).


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat