Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Mihai DiacLiturghie funerară în Lleida pentru pr. Mihai Diac

O Liturghie funerară pentru pr. Mihai Diac a avut loc la Parohia del Carmen din Lleida, în ziua de marți, 3 ianuarie, la ora 11.00. Liturghia a fost prezidată de ES Francisco X. Ciuraneta, episcop de Lleida.

Au concelebrat preoții diecezei, dimpreună cu părintele Leonard Diac, preot român care se află la Madrid și pe care l-a înlocuit, în Lleida, părintele Mihai. În timpul Liturghiei omilia a fost ținută de către episcop, iar o mărturie a fost dată de către o catehetă.

Pr. Mihai Diac, decedat în urma unui accident în Spania în ziua de 1 ianuarie în timp de mergea la Saragosa pentru a celebra Liturghia pentru români. Era vicar parohial la biserica "Sfântul Laurențiu" din Lleida. La Saragosa și la Tarragona mergea o dată la două săptămâni.

A fost chemat la Tatăl în ziua solemnității Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu și totodată Ziua Mondială a Păcii. A fost a treia moarte de preot în 15 zile pe care a suferit-o Dieceza de Lleida.

* * *

Omilia de la Liturghia funerară a părintelui Mihai Diac

Planurile lui Dumnezeu sunt de nepătruns. Căile sale nu sunt căile noastre și gândurile sale nu sunt gândurile noastre. Moartea unei persoane apropiate, dragi, dăruită și eficientă ridică multe întrebări: De ce, Doamne? De ce acum? De ce el, tânăr preot, care putea să facă încă atâta bine în viața aceasta?

Duminică, după amiază, preotul Mihai Diac, de 33 de ani, care a venit, acum un an și jumătate din România pentru a se îngriji de nevoile spirituale ale compatrioților săi, numeroși în orașul nostru și în împrejurimi și, în general, pentru a da o mână de ajutor la necesitățile pastorale ale diecezei noastre, murea victimă a unui accident, pe când mergea spre Saragosa pentru a celebra Liturghia cu catolicii români din acel oraș. A murit, prin urmare, în timpul serviciului.

Aflat încă la începutul vieții sale preoțești, cu doar șase ani de preoție, Dumnezeu l-a chemat pentru ca, în Cristos, preoția sa mijlocitoare să fie eficace pentru catolicii români și pentru însăși dieceza noastră, în slujba căreia și-a dedicat viața sa preoțească. Avea un an și jumătate de când era printre noi și și-a câștigat stima și respectul tuturor pentru virtuțile sale umane, creștine și preoțești: sensibilitate, bunătate, bucurie, disponibilitate...

În fața acestui eveniment, supunem cu încredere întrebările noastre misterului lui Dumnezeu, în care credem și sperăm. El este Tatăl cerului, originea și scopul nostru, creatorul și salvatorul nostru, tovarășul nostru de drum și odihna noastră veșnică. Doar Dumnezeu, de nepătruns în judecățile sale și infinit în milostivirea sa, poate să dea răspuns la întrebările pe care, în mod dureros, ni le pune moartea lui Mihai. Dumnezeu va răspunde pe deplin, la vremea sa, acestor neliniști ale noastre.

Mihai a fost un preot mereu dispus să slujească cu un zâmbet stimulant și și-a desfășurat activitatea sa preoțească timp de patru ani în România și aproape doi ani aici, dedicându-se în special transmiterii credinței la copii, adolescenți și tineri, îndemnând la comuniunea fiecărei persoane cu Dumnezeu prin intermediul catehezei adecvate.

Lectura pe care am ascultat-o ca discipoli ai Domnului, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru, este o frumoasă binecuvântare: "Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care în marea sa bunătate, prin învierea lui Isus Cristos, ne-a făcut să renaștem la o speranță vie, pentru o moștenire nestricăcioasă, pură, nepieritoare, care vă este păstrată în ceruri" (1Pt 1,3-4). La naștere am primit o măsură de timp, în care putem să ne proiectăm în mod rezonabil speranța noastră; însă prin victoria lui Cristos asupra morții, speranța noastră s-a dilatat către infinit. În Isus Cristos înviat, cu care suntem în comuniune prin credință, dragoste și speranță, scopul nostru este viața veșnică, cerul, fericirea deplină, fără teama de a o pierde. Moștenirea noastră este perpetuă; floarea sa nu-și pierde din miros nici prospețimea ei nu se ofilește.

Cerem lui Dumnezeu pentru Mihai răsplata pentru faptele sale, iertarea greșelilor sale și bucuria deplină care nu cunoaște sfârșit. Avem încrederea că a ascultat deja invitația lui Dumnezeu însuși: "Intră în bucuria stăpânului tău".

"Bucurați-vă pentru aceasta, chiar dacă pentru moment, trebuie să suferiți puțin în diferite încercări" (v. 6). Cuvântul lui Dumnezeu ne invită la bucurie. Bucuria celui care se știe în mâinile lui Dumnezeu. Credința în Dumnezeu, în care Mihai se sprijinea, iradia în spiritul său. Văzându-l întotdeauna bucuros și optimist, oricine se gândea: "Ce fericit lucru a crede!" În el se împlinea ceea ce ne spune sfântul Paul. "Dumnezeul speranțe să vă umple de bucurie și pace în credință, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să abundați în speranță" (Rom 15,13). Dragi frați, credința este puternica lumină care poate să lumineze chiar și întunericul cel mai adânc; pentru aceasta, putem să spunem că aceasta, credința, ne obține victoria (cf. 1In 5,4). Să-i mulțumim lui Dumnezeu că Mihai ne-a dat această mărturie creștină atât de autentică. Iar astăzi aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru vocația preoțească a lui Mihai care l-a făcut să-și dea viața, ca preot, în slujba dragilor săi români, cărora li s-a dedicat cu generozitate totală și cu o colaborare strânsă cu Cristos, bunul păstor, păstorind poporul său. Și trebuie să le mulțumim părinților lui Mihai pentru generozitatea lor în a-l oferi pe fiul lor lui Dumnezeu. Ce dorință mai mare pot avea niște părinți decât aceea de a putea oferi copiii lor lui Dumnezeu pentru ca să fie preoți?

Mihai a parcurs deja cursa lui, și-a păstrat credința, a ajuns la final. Avem speranța că a primit deja mântuirea deplină de la Dumnezeu, care poate totul.

Participăm la această sfântă Liturghie, care este sacramentul Paștelui lui Isus Cristos, amintindu-ne de fratele nostru. A fost uns prin sacramentul Preoției, pentru a binecuvânta și a ierta, a anunța speranța și a-i primi pe cei deznădăjduiți.

Maica lui Dumnezeu s-a deschis întru totul Duhului Sfânt. S-a pus fără rezerve la dispoziția planurilor lui Dumnezeu, l-a însoțit pe Fiul său Isus de la concepere până pe cruce și până la ridicarea în slavă. Ea să-i arate acum lui Mihai, rodul binecuvântat al trupului său. Maria să mențină ritmul speranței noastre!

† Francisco Xavier Ciuraneta

* * *

Din mărturia unei catehete

Vineri, sărbătoarea Sfintei Familii, părintele Mihai a celebrat sfânta Liturghie în Capela Preasfântul Sacrament din această biserică. Aceasta avea să fie ultima Liturghie în spaniolă pe care el a celebrat-o. La predică a ilustrat comentariul cuvântului lui Dumnezeu cu exemple din viața lui. Ne-a împărtășit câteva amintiri din timpul șederii sale în Germania și greutatea pe care a întâmpinat-o atunci când a venit în țara noastră, mai ales obstacolul limbii, pe care l-a depășit considerabil. Își amintea de cuvintele părintelui Leonard, care îi recomanda să lase timpul să treacă: Puțin câte puțin îi zicea. Da, adăuga părintele Mihai, puțin câte puțin... însă am contat și pe ajutorul anumitor persoane, în special una care a dedicat mult timp pentru a mă învăța, motiv pentru care îi sunt foarte recunoscător...

Valorificând exemplul sfintei familii din Nazaret și dificultățile pe care au trebuit să le înfrunte Iosif și Maria în fața nașterii lui Isus, s-a referit la comunitatea de români care, departe de țara proprie, se simte unită ca o familie. Astfel, la sfârșitul celebrării, a adus aminte de niște compatrioți bolnavi, pentru care el se ruga în mod special. Și ne-a cerut să ne unim glasurile cântând Salve, Regina și cerând de la sfânta Fecioară însănătoșirea lor.

Nu înțelegem mult, deloc poate, care sunt planurile lui Dumnezeu și planurile sale. Nu aflăm răspuns la întrebarea de ce moartea subită a pr. Mihai. Însă ultimii săi pași prin viața aceasta ni se par o premoniție. Sunt indicii ale faptului că pr. Mihai a simțit sfârșitul anului ca sfârșitul drumului parcurs printre noi. Și și-a luat rămas bun puțin câte puțin, încetul cu încetul, cu delicatețe, cu sensibilitatea debordantă, cu inima sa mare în care toți aveam un loc...

Moartea ta ne-a întristat profund. Însă dau mărturie sigură că va da un impuls puternic în orientarea vieții noastre și ne va ajuta să ieșim din amorțeala noastră. Și nu ne îndoim de faptul că, din slava cerească, vei mijloci pentru comunitatea de români căreia i-ai dedicat acest un an și jumătate din viața ta; și pentru Dieceza de Lleida și Parohia del Carmen.

Așa cum ne spuneai, trebuie să ne punem încrederea în Dumnezeu. Da, vrem să ne încredem în Dumnezeu, în ciuda ceții care ne închide în noi înșine. Și vom căuta să împărtășim din bunătatea, sensibilitatea, umilința, disponibilitatea, cordialitatea... pe care cu atâta generozitate le-ai revărsat asupra noastră.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 ianuarie: Valea Seacă: Ultimul drum al părintelui Mihai Diac.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat