Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Lansare de carte

La Adjudeni a fost prezentată ultima monografie realizată de Departamentul de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași vineri, 6 ianuarie 2006. Volumul (Adjudeni. Șase veacuri de prezență catolică pe vale Siretului) coordonat de dr. Dănuț Doboș prezintă date istorice, etnografice, toponimice și mărturii referitoare la satul Adjudeni.

După o muncă de cercetare susținută, Departamentul de Cercetare Istorică al Diecezei de Iași publică una dintre cele mai importante monografii sătești. Într-o ținută grafică de excepție, volumul se înscrie printre lucrările importante apărute în ultima perioadă.

Evenimentul prezentării monografiei Adjudeni. Șase veacuri de prezență istorică pe valea Siretului a adunat mulți dintre fii satului. Volumul a fost prezentat în cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00 care a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Moderatorul discuțiilor referitoare la monografie a fost pr. Ștefan Lupu, directorul Departamentului de Cercetare Istorică Iași și al Editurii "Sapientia" care s-a îngrijit de apariția acestui volum și care în cadrul discursului a făcut o prezentare generală a autorilor care au contribuit la alcătuirea acestui volum: Dănuț Doboș (coordonator), Petronel Zahariuc, Lucia Cireș, Daniela Butnaru, pr. Anton Dancă, pr. Claudiu Dumea, pr. Emil Dumea, pr. Cristinel Farcaș.

Printre vorbitori au fost: din partea autorilor, prof. Lucia Cireș, care este și autoarea capitolului de etnografie, în prelegerea sa a subliniat rolul important pe care îl au obiceiurile în definirea identității unui sat, apoi a urmat dl. Mihai Berariu cu detalii despre construirea bisericii, apoi pr. prof. Emil Dumea, originar din Adjudeni, care a subliniat importanța studiului istoriei în parohiile catolice marcând în mod deosebit figura pr. Dumitru Adămuț, apoi din partea autorităților locale a luat cuvântul primarul comunei Tămășeni care și-a exprimat bucuria pentru interesul pe care Biserica îl manifestă promovând astfel de inițiative culturale. A urmat prof. Ion H. Ciubotaru care a salutat cu entuziasm apariția acestei lucrări, iar în final părintele Aurel Iștoc, parohul comunității din Adjudeni, cel care a avut inițiativa acestui studiu. Sfinția sa și-a încheiat discursul cu următoarele cuvinte: "Oamenii fac istoria și sunt datori să o transmită mai departe celor care nu o cunosc, pentru ca toți cei care vin să învețe și să o prețuiască. Acolo unde sunt mormintele înaintașilor noștri, se construiește viitorul, iar acolo unde sunt mormintele lor și viitorul nostru trebuie să pățim cu sfială și sfințenie".

După binecuvântarea PS Petru Gherghel de la sfârșitul sfintei Liturghii, sătenii, cu mic cu mare, au susținut pe platoul din fața bisericii un program de dansuri populare specifice zonei.

Pr. Cristinel Farcaș

* * *

Pe valea mănoasă a râului Siret, pe malul drept al cursului de apă, la 10 kilometri nord-est de orașul Roman, este situat satul Adjudeni, în mijlocul căruia se înalță impunătoare și măreață o biserică monumentală cu două turnuri care domină toată valea și poate fin observată cu ușurință de pe drumul european Roman-Iași pe o distanță de peste 20 de kilometri.

Istoria acestei străvechi așezări se împletește armonios cu istoria tuturor comunităților și satelor din această parte a țării și se impune printr-o trăire adâncă a credinței și prin hărnicia, destoinicia și spiritul de jertfă al locuitorilor săi de ieri și de astăzi.

Cartea de față surprinde câteva crâmpeie din existența multiseculară a acestui sat cu o populație exclusiv catolică, unde oamenii trăiesc după o ordine socială statornicită prin tradiție și poartă în suflete o bogată moștenire spirituală. Este vorba despre unul dintre cele cinci sate catolice din zona Romanului pe care le găsim menționate de toți vizitatorii apostolici și ale căror origini pot fi urmărite până la jumătatea secolului al XV-lea.

(Din prefața volumului)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 ianuarie: Adjudeni: Lansare de carte.

Un interviu cu dl. prof. dr. Dănuț Doboș, despre această lansare, poate fi citit în știrea: Iași: Interviu despre lansarea de carte de la Adjudeni.


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat