Săbăoani: Prezentarea cărții Catolicii din Moldova
În prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a pr. Ștefan Lupu, vicar episcopal și responsabil al Departamentului de Cercetare Istorică, a domnului profesor Ion H. Ciubotaru, a autorităților locale, precum și a altor distinși oaspeți, miercuri, 28 decembrie, începând cu ora 16.00, în biserica "Sf. Mihail" din Săbăoani a avut loc prezentarea celui de-al treilea volum din trilogia Catolicii din Moldova, dedicat poeziei obiceiurilor tradiționale, literaturii populare și folclorului muzical.
Salutându-i pe toți cei prezenți la acest eveniment cultural, parohul comunității, pr. Toma Encuță, și-a exprimat bucuria și recunoștința față de păstorul diecezei, inițiatorul proiectului dedicat valorilor culturale tradiționale existente în satele catolice din Moldova, precum și a colaboratorilor săi, activitate asiduă desfășurată pe parcursul a zece ani și concretizată în cele trei volume ale lucrării Catolicii din Moldova, ce poartă semnătura domnului profesor Ion. H. Ciubotaru.
Rând pe rând au luat cuvântul pr. dr. Ștefan Lupu, coordonatorul Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, PS Petru Gherghel - care a ținut să evidențieze importanța a ceea ce numea "lada de zestre", în care sunt adunate și păstrate cu multă grijă și respect valorile și tradițiile populare ale satelor noastre catolice, lucrarea domnului prof. Ciubotaru fiind în acest sens o adevărată ladă de zestre -, precum și autorul lucrării, domnul profesor Ion H. Ciubotaru, care a subliniat în cuvântarea sa aportul deosebit al credincioșilor catolici din satele Moldovei la apariția lucrării, a cărei valoare incontestabilă va dăinui peste veacuri.
După expunerea cuvântărilor, cei prezenți au participat la un program cultural-artistic susținut de tinerii și copiii din Săbăoani în sala de cateheze situată lângă biserică. Prin cântece, dansuri populare și obiceiuri tradiționale de sărbători, tinerii și copiii comunității și-au exprimat recunoștința pentru valorile inestimabile primite de la străbunii lor și, în același timp, prețuirea acestui tezaur folcloric, transmițând la rândul lor mai departe strălucirea și măreția valorilor culturale populare.
Pentru a vedea mai multe fotografii de la acest eveniment, puteți accesa www.sabaoani.cnet.ro.
Emanuel Imbrea
lecturi: 22.