Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Hramul Școlii de Dascăli

Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia" din Tomești și-a sărbătorit patroana în ziua de sâmbătă, 26 noiembrie. După o perioadă de șapte ani de întrerupere, școala de cântăreți reia o tradiție așa de frumoasă, aceea de a-și sărbători hramul.

Pentru a marca acest eveniment, episcopul auxiliar Aurel Percă a avut bunăvoința să ne viziteze și să participe la programul literar-religios-artistic pe care elevii școlii l-au pregătit împreună cu profesorii lor.

Ne-am bucurat să împărtășim între noi și cu Preasfințitul realizările și proiectele de viitor ale școlii.

Redăm în continuare programul care a fost prezentat în prima parte a sărbătorii hramului.

* * *

Prezentarea programului artistic dedicat sfintei Cecilia

Excelența voastră, Preacucernice părinte director, Preacucernice părinte secretar, stimați profesori, dragi colegi

Școala de Cântăreți Bisericești este astăzi în sărbătoare, celebrând-o și omagiind-o pe protectoarea și călăuzitoarea ei, sfânta Cecilia. Bucuria noastră este amplificată de prezența în mijlocul nostru a Excelenței sale Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, căruia îi urăm "bun venit" și îi mulțumim că a răspuns invitației.

Printre școlile catolice, Școala de Cântăreți Bisericești este una cu tradiție. Înființată de către superiorii bisericești înainte de 1989, ea a funcționat mai intâi în clădirea Institutului Teologic, la catedrala din Iași, la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași de unde s-a mutat aici, la Tomești, și, prin grija și eforturile părintelui Pavel Chelaru, directorul acestei școli, susținut financiar de către episcopie și de elevii școlii, s-a ridicat această clădire în care, pentru moment, școala își desfășoară cursurile.

Mulți dinte cântăreții bisericești din dieceza noastră sunt rodul acestei școli. Acum școala are 13 elevi, veniți din diferite zone, de pe Valea Trotușului, a Siretului și din Bucovina. Prin cântecele pe care le vor prezenta în prima parte a programului, ei vor pune în evidență darul primit de la Dumnezeu, talentul nativ, talantul pe care l-au primit, urmând ca în partea a doua a serbării să arate că eforturile lor de a înmulți acești talanți au dat roade.

Ștefan Enășel va interpreta trei cântece populare: "Hai români de peste sate", din repertoriul cunoscutei interprete de muzică populară Laura Lavric; "Iată, vina, da...", din repertoriul Margaretei Clipa și "Frunză verde de trifoi", cu autor anonim, melodie preluată de Ștefan de la bunicii și străbunicii lui din Rotunda, satul de unde provine el. Va fi acompaniat de Ciprian Gurgu la orgă și Ignat Staszcovian la acordeon. Să-l ascultăm și să-l încurajăm cu aplauzele noastre.

- Din județul Bacău, cu accente specifice satelor Găiceana și Berzunți, Claudia Budău și Ionuț Treja vor interpreta arhicunoscuta melodie "Radu mamii, Radule".

- Bucovina, sfânt pământ românesc, e teritoriul în care conviețuiesc mai multe etnii, fiecare cu obiceiurile și tradițiile ei. Ignat Stascovian, din Parohia Solonețul Nou va interpreta vocal și instrumental două melodii din folclorul polonez: "Hei, z gory, z gory", în traducere "Din deal în deal" și "Davideanca" - dans popular polonez.

- Aceasta a fost prima parte a spectacolului în care elevii și-au demonstrat talentul înnăscut, însă, cum spuneam la început, ei nu și-au îngropat talantul primit, ci s-au străduit să-l înmulțească, iar puținele lor cunoștințe în domeniul muzicii le-au perfecționat aici, în școala a cărei patroană cereasca o serbăm astăzi. Desigur, ce se învață temeinic în școală e un bun câștigat pentru toată viața.

- Așadar, de la cântecele populare transmise pe cale orală, trecem la partea a doua a serbării noastre care va cuprinde câteva piese corale închinate și dedicate sfintei Cecilia.

"Fecioara neînfricată, jertfă curată, victima curăției îl urmează acum pe mielul răstignit pentru noi". Acesta este textul antifonului cu care s-a început sfânta Liturghie în ziua de 22 noiembrie, când Biserica Universală a comemorat-o pe sfânta Cecilia, fecioară și martiră a credinței. Potrivit lucrării "Passio sanctae Ceciliae" care datează din sec. al V-lea, sfânta Cecilia era o tânără patriciană romană foarte cultivată, dintr-o familie a cărei strămoși iluștri intraseră în istoria Romei. Luând cunoștință de credința creștină, a cerut să fie botezată și atât de mult l-a îndrăgit pe Cristos, încât a făcut un vot de curăție pentru toată viața. Deseori se ducea la catacombele din Via Appia pentru a lua parte la slujba celebrată de papa Urban. Potrivit obiceiului de atunci, părinții ei au logodit-o cu necredinciosul Valerian. În noaptea nunții, pe când instrumentele muzicale răsunau în cântările vesele ale petrecerii, inima Ceciliei înalță imnuri de laudă și rugăciuni către Dumnezeu, cerându-i să o ajute. Rămasă doar cu soțul ei, Cecilia îi mărturisi lui Valerian despre promisiunea făcută lui Dumnezeu. Mișcat și transformat de puterea harului divin, îmbrățișează și el idealul propus de Cecilia, cere să fie botezat și devine un înflăcărat apostol al credinței printre tinerii romani. Primul îl urmează fratele său, Tiburtiu, însă prefectul Romei, înfuriat de convertirea și râvna celor doi frați, îi decapitează. În cele din urmă a fost adusă și Cecilia în fața tribunalului și, pentru că nu a renunțat la credința ei, a fost condamnată la moarte.

După cum am menționat mai sus, "Passio sanctae Ceciliae" cuprinde următorul pasaj: "În timp ce instrumentele muzicale intonau cântecele de nuntă, Cecilia cânta în inima ei un imn de iubire lui Isus, adevăratul ei mire". O traducere greșită a acestui pasaj a luat forma: "Cu instrumente muzicale Cecilia cântă un imn de iubire..." și astfel sfânta Cecilia a devenit patroana muzicii sacre și a tuturor cântăreților. Fericita greșeală, am putea spune, întrucât, de atunci și până astăzi, numeroase coruri, formațiuni muzicale sunt puse sub patronajul ei. De aici și frumoasa inițiativă a superiorilor noștri bisericești de a pune sub patronajul ei Școala de Cântăreți Bisericești.

Sfântul Augustin spunea: "Cine cântă, se roagă de două ori". Inspirați de aceste cuvinte, noi, cursanții acestei școli, dorim să punem carisma noastră în slujba Bisericii locale și astfel să contribuim la creșterea ei spre binele comun; să fim una dintre pietrele care zidesc Biserica lui Cristos.

- Poezia "Sancta Cecilia" va deschide montajul literar-muzical-religios. Autorul ei, pr. Iosif Agiurgioaei, a surprins, într-un limbaj poetic, viața protectoarei și călăuzitoarei noastre.

În fiecare an venim cu drag,
Să celebrăm în datina latină
Pe protectoarea cântului sublim,
Cecilia cea sfântă, purtătoare de lumină.

Ea s-a născut din nobilii părinți,
Ai neamului Ceciliilor,
Și mai apoi i-a îndrăgit pe sfinți,
L-a preamărit pe regele păstor.

Cuvântul dătător de viață
A-ncurajat-o-n drumul său,
Făcând-o prin botez măreață
Și înălțând-o peste tot ce-i rău.

- Treja Ionuț din anul III își va demonstra "iscusința" în arta muzicii, interpretând exercițiul 72 din "Metoda de armoniu" a lui Enrico Bungart.

(Se recită în continuaredin poezia "Sancta Cecilia")

A înțeles că al său mire
Nu poate fi un mire pământesc,
Ci cel ce dăinuie peste întreaga fire
Și mântuiește neamul omenesc.

El zi de zi pe sfintele altare
Ne-oferă-n dar al său trup sfânt,
Ne dă cu al său sânge-mprospătare
Și ne consacră pentru noul legământ.

Pe Via Appia, tu, tânără fecioară,
În catacombe te-ai refugiat,
Ca să participi la acea comoară,
Ce Urban papa deseori ți-a dat.

- Adrian Forcoș din anul II va interpreta, din aceeași metodă, piesa "Canto sacro".

(continuarea poeziei)

Pe soțul tău, Valerian, cel alipit de lume,
L-ai ajutat să-și schimbe traiul său,
Ai revărsat asupra lui adânca-nțelepciune
Și l-ai ferit de-ademenirea celui rău.

În a ta inimă învăpăiată de iubire,
Tu ai cântat tot timpul mirelui ceresc
Cântarea plină de aleasă mulțumire,
Pe care o-ntonează corul îngeresc.

Pe cei săraci, în drum spre-altar,
Nici un moment nu i-ai uitat,
I-ai alinat mărinimos cu al tău dar
Și-o amintire de neșters tu le-ai lăsat.

- Urmează două cântări gregoriene "Ave verum" și "Salve Regina", pregătite de elevii celor doi ani de studiu, sub atenta supraveghere a părintelui Chelaru.

(continuarea poeziei)

Păgânii cruzi i-ai înfruntat cu demnitate,
Le-ai arătat că nu te temi-nadins,
De cei ce trupul îl trimit la moarte,
Dar sufletul ți-l lasă neatins.

Tu ai știut cui ai slujit o viață-ntreagă
Și de aceea sângele ți l-ai vărsat,
Pentru ca cel de sus să te aleagă
Drept pârgă pentru mielul nepătat.

Dorința noastră cea mai mare
Este ca tu să fii cu noi mereu,
Să ne-nsoțești pe unul fiecare
Spre templul veșnicului Dumnezeu.

- Pentru că suntem în ultima zi a anului liturgic, am dedicat sfintei Euharistii piesa corală "Caro mea" de Baini, pe trei voci egale, sub bagheta profesorului nostru de dirijat și armonie, Gheorghe Honciuc, vrea să fie un omagiu adus sfintei Euharistii, centrul vieții creștine.

- Poezia "Cantate Domino" aparținând tot părintelui Agiurgioaei, surprinde menirea cântărețului bisericesc, aceea de a aduce preamărire lui Dumnezeu prin cântul liturgic (recita Ștefan, Ieronim, Petrică, Valeriu și Bondea).

Menirea cântărețului bisericesc
E cea de preamărire
A Domnului și protectorului ceresc,
Care-l ajută în a sa slujire.

Precum Cecilia cea sfântă, protectoare,
A pus în slujba celui sfânt
Melodioasa ei cântare,
La fel și-ai săi urmași de pe pământ.

Ei se-ngrijesc de-altar și ruga sfântă,
De corul celor mari și de copii,
De orga cea care ne-ncântă,
Prin sunetu-i melodios și plin de armonii.

Pe drept cuvânt o vorbă ne învață,
Că cel ce cântă cu elan,
De două ori el ruga o înalță,
Spre tronul cel măreț și diafan.

Dea Domnul ca întotdeauna,
Total jertfiți în slujba cântului divin,
S-avem în față doar cununa,
Ce Domnul o împarte-n cerul cel senin.

- Două preludii din colecția "Cele douăsprezece preludii mici" de J.S Bach vor fi interpretate de Ciprian Gurgu din anul III.

- Domnul Octavian Bișoc, profesor de metodă și armonizări, va interpreta variațiunea nr. 1 din variațiunile Goldberg.

- "Ave, Maria" de Fr. Schubert va fi interpretată de Ștefan Anti din anul II, acompaniat de Ciprian Hușanu.

- Piesa corală "Dona nobis" pregătită de doamna Cecilia Popescu, profesor de solfegii și colecție, va încheia programul nostru. Cam acestea sunt cunoștințele noastre muzicale acumulate până acum, acesta este rodul muncii noastre de până acum. Pe viitor ne străduim și sperăm să căpătăm mai multe deprinderi în mânuirea claviaturii și în interpretarea pieselor corale, pentru că țelul nostru este acela de a-i întrece pe maeștrii noștri profesori!

Monica Grosu, elevă anul II


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat