Iași: Admissio la Institutul Teologic
În cadrul unei celebrări liturgice particulare, un grup de 24 de studenți din anul III de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost admiși printre candidații la ordinele sacre (diaconat și prezbiterat). De asemenea, ei au îmbrăcat pentru prima oară și haina clericală (reverenda). Celebrarea a avut loc sâmbătă, 19 noiembrie, în capela institutului, și a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de el aflându-se pr. Vili Dancă, rector al seminarului. Totodată, au participat întreaga comunitate de seminariști și părinții profesori, care le sunt alături studenților în drumul de formare spre sfânta Preoție.
Înainte de celebrarea admiterii la ordinele sacre, candidații au participat la o zi de reculegere. Cu această ocazie ei au reflectat și au aprofundat asupra pasului important pe care urmau să-l facă. Cele două meditații, care au avut ca temă iubirea și bucuria, și considerația despre personalitatea sfântului Luigi Orione, au fost ținute de pr. Viorel Ababei, care activează ca spiritual în cadrul Seminarului diecezan.
Înainte de celebrare, la ora 18.30, studenții candidați, împreună cu ceilalți seminariști și preoții din seminar, au implorat, în cadrul rugăciunii Rozariului, protecția și ajutorul Preacuratei Fecioare Maria pentru acest moment deosebit.
A urmat, la ora 19.00, celebrarea liturgică propriu-zisă a admiterii noilor candidați la ordinele sacre și îmbrăcarea hainei clericale. PS Aurel Percă i-a sfătuit pe candidați să se abandoneze voinței Tatălui ceresc și să se lase călăuziți de exemplul de ascultare care a caracterizat-o pe Maria, mama lui Isus. A accentuat faptul că acest moment de bucurie nu este numai unul izolat, ci un motiv de speranță pentru viitorul Bisericii noastre locale.
După proclamarea lecturilor sfinte, care au avut ca temă centrală chemarea din partea lui Dumnezeu, a urmat cuvântul de învățătură din partea PS Aurel Percă. Excelența sa i-a îndemnat pe candidați să se arate, asemenea lui Samuel, mereu disponibili de a-l urma și de a-l vesti fără încetare pe Cristos înviat: "Să fiți și voi un Samuel disponibil, care să poată spune: «Iată, sunt aici. Trimite-mă!»", a spus Preasfințitul.
După cuvântul episcopului a urmat ritul propriu-zis al celebrării "admissio". Candidații au răspuns "prezent" atunci când au fost strigați pe nume de părintele rector. De asemenea, au spus în cor cuvântul "vreau", atunci când Preasfințitul le-a adresat două întrebări, care se refereau la formarea unei credințe sănătoase, în conformitate cu voința lui Isus Cristos și a Bisericii. A urmat apoi binecuvântarea cu apă sfințită a reverendelor și îmbrăcarea ei.
Iată numele celor 24 de candidați la ordinele sacre: Baciu Costel-Paul (Vatra Dornei), Bejan-Piser Ciprian, (Brașov - "Sf. Cruce"), Bîrnat Cristian (Frumoasa), Blaj Marcelin (Buruienești), Blînda Marian (București - "Sf. Iosif"), Bordeuș Florin-Ciprian (Brașov - "Sf. Petru și Paul"), Bulai Maricel-Ghiorghiță (N. Bălcescu), Cimpoieșu Cazimir (Arini), Ciobanu Gabriel (Buruienești), Coardă Adrian (Pustiana), Cojan Marius (Bacău - "Sf. Nicolae"), Farcaș Cătălin (Bacău - "Fer. Ieremia"), Iancu Pius-Petru (Bacău - "Sf. Nicolae"), Ianuș Lucian-Vasile (Șcheia), Ilieș Marius-Petrică (Roman - "Sf. Tereza"), Imbrișcă Ionuț-Eremia (Săbăoani), Mogda Petru-Mihăiță (Vizantea), Obreja Stanislav (Stăuceni - Republica Moldova), Pîrțac Emanuel (Răchiteni), Robu Eugen (Săbăoani), Rotăraș Ștefan-Cătălin (Onești), Sascău Gabriel (Bacău - "Sf. Nicolae"), Stolnicu Ștefan (Pașcani), Treja Paul (Berzunți), Văcaru Claudiu (Săbăoani).
Prin ritul liturgic al admiterii candidaților la ordinele sacre "cel care aspiră la diaconat sau prezbiterat manifestă public voința de a se oferi lui Dumnezeu și Bisericii pentru a exercita ordinul sacru; Biserica, din partea sa, primește această ofertă, îl alege și îl cheamă (pe candidat) pentru a se pregăti la primirea ordinului sacru și să fie astfel regulamentar admis între candidații la diaconat și prezbiterat. Ritul are, așadar, un caracter spiritual și eclezial și angajează candidatul la aprofundarea conștientă a propriei vocații la starea eclezială și la pregătirea în mod gradual a viitoarelor obligații diaconale sau preoțești. Norma este dictată de motive pedagogice și spirituale în favoarea aspiranților, înainte de toate pentru a solicita un mai mare angajament pentru primirea ordinelor sacre. Este un sacramental conferit nonclericilor care doresc să devină clerici și care doresc să-și maturizeze această hotărâre".
Marius Dumea
* * *
Impresii
"Un moment, o clipă... totul pentru o așteptare, poate prea lungă..., iar acum a trecut. Dar oare chiar a trecut? Începutul începutului; prima treaptă a unei scări ce mă urcă continuu, totul depinde de mine. Dar oare a fost doar o clipă? Atunci da, dar această clipă m-a marcat pentru totdeauna. E greu să spun în cuvinte ce am simțit, la fel cum îmi este greu să prezic viitorul. Dar cred că există Dumnezeu și spre el mă îndrept. Din moment ce am urcat prima treaptă, voi continua, atât cât pot, să urc. Și ce e mai frumos atunci când urci decât să vezi mai bine tot ce e în jurul tău și să te știi mai aproape de Dumnezeu? Mi-am dus în brațe posibilul viitor, iar apoi m-am îmbrăcat cu el... și era sub forma unei haine negre" (Gabriel Sascău).
"Admiterea între candidații la ordinele sacre, care a coincis cu primirea hainei clericale, a fost un eveniment pe care l-am trăit cu mari emoții și bucurie. Pregătirea pentru acest moment m-a făcut să meditez și să conștientizez mai mult ceea ce doresc să fiu. Îmbrăcarea hainei clericale - haina nouă pe care am primit-o - simbolizează omul nou care se pregătește să-l slujească pe Cristos prin sacramentul Preoției" (Ionuț Imbrișcă).
lecturi: 16.