Iași: Scrisoare pastorală
PS Petru Gherghel a semnat în ziua de 20 noiembrie o scrisoare pastorală prin care anunță că noul an liturgic este Anul Sfintei Scripturi, stabilind și Planul pastoral.
Luând în considerație documentul Dei Verbum, sugestiile Consiliului Prezbiteral și ale Consiliului Pastoral Diecezan, analiza cu responsabilii diferitelor oficii pastorale, păstorul diecezei a decis și a stabilit "ca pe parcursul anului liturgic 2005-2006 să dedicăm toată grija și iubirea noastră Sfintelor Scripturi". Noul an pastoral începe cu prima duminică din Advent și se încheie cu ultima a anului liturgic (27 noiembrie 2005 - 26 noiembrie 2006).
Este prezentat în continuare Planul pastoral care are un cadru general și un cadru special la nivelurile: diecezan, decanal și parohial.
În cadrul general Preasfințitul a stabilit că "în prima duminică din Advent se va întroniza la loc de cinste, în fața altarului sau lângă altar..., în fiecare biserică parohială sau filială, în toate capelele instituțiilor de învățământ și formative, în casele călugărilor și călugărițelor - Sfânta Scriptură, spre venerarea tuturor credincioșilor". De asemenea, în scrisoare s-au stabilit: prezentarea textelor biblice la Liturghiile duminicale, cateheze speciale în timpurile forte; celebrări un caracter biblic.
În cadrul special la nivel diecezan sunt enumerate mai multe inițiative cu accent biblic: conștientizarea și motivarea operatorilor pastorali, lectio divina, răspândirea Noului Testament, material bibliografic, sărbători ale Bibliei, cursuri și comunicări, cateheze, zile de reculegere, dezbateri, întâlniri de copii și de tinerei, ore de religie, cercuri biblice, concursuri, cântări...
Caracter biblic vor avea și diferitele inițiative la nivel decanal: întâlniri ale preoților, întâlniri decanale, campusuri, pelerinaje, seminarii și ore de rugăciune și meditații.
Întronizarea Bibliei, cateheze duminicale, cateheze speciale în Advent și Postul Mare, lectio divina, cercuri biblice, Noul Testament în fiecare familie, instruirea părinților și nașilor cu ocazia primirii sacramentelor, adorații, Liturgia orelor, foi duminicale - sunt inițiative care se vor putea lua la nivel parohial.
Scrisoarea se încheie prin cuvintele luate din Dei Verbum (25): "Astfel, prin citirea și prin studierea cărților sfinte «cuvântul lui Dumnezeu să alerge și să fie preamărit» (2Tes 3,1) și comoara revelației încredințată Bisericii să umple tot mai mult inimile oamenilor. După cum din frecventarea asiduă a misterului euharistic sporește viața Bisericii, tot astfel se poate spera un nou impuls de viață spirituală dintr-o creștere a venerației față de cuvântul lui Dumnezeu care «rămâne în veac» (Is 40,8; cf. 1Pt 1,23-25)" (Dei Verbum 25).
Scrisoarea pastorală poate fi citită în întregime la secțiunea Actualitate/Documente episcopale de pe acest sit.
lecturi: 12.