Meditație: Duminica misiunilor
Vreau să mă leg imediat la ceea ce tocmai am ascultat. Este vorba aici de un orb aflat într-o situație jalnică: stă ghemuit la marginea drumului, ca un cerșetor.
Să fii orb, este deja o soartă grea; un orb nu vede soarele strălucitor pe cer, nu vede splendoarea florilor, nu vede chipul mamei sale și nici fața tatălui său. El este dependent de mila și îndurarea semenilor săi.
Am în fața ochilor ca o scenă de film cele relatate atât de plastic de sfântul Marcu. Căci la orbul din evanghelie putem să vedem unde duce credința, și anume la un nou mod de a vedea lucrurile și la o activitate mai angajată.
Există oameni care sunt orbi fizic. Pe bună dreptate îi compătimim pentru că ei sunt privați de atâtea. Da, dar există și o orbire spirituală. Iar orbi spiritual sunt cei care nu văd decât ceea ce îi interesează imediat și ardent pe ei înșiși, ceea ce-i atinge pe ei înșiși, dar nu au o privire asupra realității în ansamblu.
Orbul din Ierihon știa că este orb. El a strigat: "Rabbuni, vreau să văd iarăși!" Și Isus i s-a adresat: "Du−te, credința ta ți-a redat vederea!" Asta este deci pe primul loc: credința duce la o nouă vedere.
Și chiar aceasta este cea mai mare dorință a mea în această duminică a misiunilor. Ca Domnul să ne deschidă la această sfântă Liturghie - prin credință - ochii spiritului, să lărgească orizontul nostru și să ascută privirea noastră astfel încât să vedem altfel, să vedem mai profund, să privim cu ochii unui creștin treaz în lumea întreagă și să vedem ceea ce poate până acum nu am putut vedea sau ne-a atins doar în treacăt.
Și încă ceva mi-a sărit în ochi la această relatare din Evanghelia după Marcu. Când Bartimeu a auzit de apropierea salvatoare a Domnului, și-a aruncat haina, a sărit în sus și s-a grăbit spre Isus și - recăpătându-și vederea - l-a urmat pe Isus pe drumul lui.
Credința duce la fapte. Credința unește responsabilitatea față de oameni și lume. Credința adevărată, autentică, nu se mulțumește doar cu vorbe, ci vrea să scoată la iveală rezultate, vrea să se manifeste în viața de zi cu zi, vrea să pună mâna să ajute acolo unde este nevoie. Sau, spus pe scurt: cine a înțeles sensul evangheliei, nu se încuie în casă. Ba, mai mult, el dăruiește mai departe ceea ce el însuși a primit.
Într-o credință trăită stă pur și simplu o forță dinamică. Și fiecare de aici - dar fiecare - ar trebui să se simtă atins de asta! Mesajul creștin nu ne-a fost dat numai pentru uz propriu, ci, mai mult, ca sarcină, ca misiune: creștini suntem întotdeauna pentru alții. O credință în spatele jaluzelelor lăsate - ca să mă exprim printr-o imagine - nu este o credință așa cum o gândește Cristos.
Și pentru că alții au înțeles asta - de la apostoli încoace, în toate secolele - au crescut în ultimele zece decenii în Africa, Asia, Oceania și America Latină Biserici tinere, cu o dinamică absolut nouă, care are o admirabilă putere de credință. Căci altminteri ea n-ar exista astăzi: Biserica de jur împrejurul globului, de la cel mai nordic punct de la marginea ghețurilor veșnice, Alaska, și până la cel mai sudic punct al vârfului sudic din Chile.
Dacă în timpul Conciliului Vatican II încă mai mult de jumătate din catolici trăiau în Europa și America de Nord, astăzi 2/3 din totalitatea catolicilor (exact 65%), adică 630 de milioane sunt acasă în Africa, Asia, America Latină și Oceania.
Sună foarte frumos! Dar mă întreb cum pot episcopii pe continentele uriașe ale Africii, Asiei și Americii Latine, în peste 1.100 de dieceze, să asigure subzistența celor 135.500 de preoți, a sutelor de mii de cateheți, a celor 77.000 de seminariști, cum pot să asigure întreținerea orfelinatelor, spitalelor și a altor instituții sociale, când acolo este așa o sărăcie și foamete? Să le oferim semenilor noștri creștini din Africa, Asia și America Latină siguranța materială pentru ca ei să poată vesti nestingheriți și cu toată puterea cuvântul lui Dumnezeu.
În fața acestei stări de urgență vă chem pe dumneavoastră toți, în numele celor 1.100 de dieceze misionare din toată lumea: nu-i abandonați! Lăsați-i pe străini să vă devină prieteni pentru că dacă noi nu-i ajutăm, cine să-i ajute? În aceasta putem proba credința, iubirea și conștiința noastră misionară. Iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele nu se lasă despărțite. Cine ia în serios mesajul lui Cristos trebuie să accepte această responsabilitate. Căci în ceasul morții noastre vom fi toți judecați după ceea ce am făcut pentru săraci, pentru flămânzi, pentru cei goi, pentru cei străini.
Ceea ce Cristos ar disprețui profund ar fi rolul trist al simplului spectator. Trebuie însă ca din evanghelia creștină să tragem consecințe pentru acțiunea noastră, conform cuvântului lui Cristos: "Ceea ce ați făcut unuia dintre cei mai neînsemnați frați ai mei, mie mi-ați făcut!" O credință care nu este animată de dorința de a face fapte de iubire față de aproapele este îngustă și nu valorează nimic în ochii lui Dumnezeu.
Adevărata iubire nu poate să-și găsească liniștea! Prieteni, vă rog: nu obosiți în a face binele. Să știți că mâna care se deschide pentru a dărui este în același timp deschisă pentru a primi de la Dumnezeu. Amin.
Predică ținută la Săbăoani de prelatul Albert Holenstein
(traducere de pr. Mihai Blaj)
lecturi: 30.