Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Din satele calamitate

În cele ce urmează voi povesti câte ceva despre inundații, din cele ce am văzut eu. Sâmbătă am fost cu câțiva colegi de la Caritas în satele din județul Galați să împărțim câteva pachete (Independența, Vameș, Piscu, Tudor Vladimirescu, Torcești). Eu am mers pentru prima oară acolo, așa că mi-e greu să-mi închipui cum era când era apă, dar acum se vedea foarte bine până la ce nivel a ajuns. Ce a fost la televizor nu erau povești: în 25 de minute a venit apă de un metru și jumătate! La Torcești avea chiar 2 metri 20 cm!!! Toate mobilele coșcovite, pe jos era un mâl care mirosea atât de urât, încât nu se putea sta. Lumea dormea afară, cei mai mulți pe la rudele din sat sau din satele vecine care erau mai puțin afectați. Oameni care au muncit 10, 15, chiar 50 ani ca să strângă ceva pentru ce trebuie la casa unui om, pentru a-și duce bătrânețile în liniște. Acum au venit apele și toți au un statut egal: cei care au fost săraci, care au fost bogați, nimeni nu mai are nimic. Am văzut case gospodărești cu 15 camere în care nu se mai putea locui nici măcar într-una. Am văzut bordeiașe de lut surpate. Din fântâni nu se mai putea bea apă. Cei de la pompieri scoteau apa din fântâni și turnau clor să o dezinfecteze. Am întâlnit o bătrână foarte bolnavă care stătea întinsă, cu un pumn de medicamente lângă ea. Nu avea voie să mănânce sărat (avea probleme cu inima, ficatul și rinichii), dar tot ce avea de mâncare erau câteva conserve.

Erau și oameni care își păstraseră simțul umorului. Toți trăgeau de noi să intrăm în casele lor, să vedem cum au distrus totul. Nu am auzit pe nimeni dintre cei afectați înjurând sau blestemând pe Dumnezeu. Toți spuneau "Mergem cu Dumnezeu înainte!" Era și o bătrână care zicea că ar fi fost mai bine dacă o lua și pe ea apa atunci când a venit pentru că nu mai are putere de muncă și nici pe nimeni care să o ajute. Toți se gândeau unde vor dormi la iarnă. Mai e atât de puțin și vine frigul! Ei au nevoie în continuare de ajutorul nostru. Până acum s-au dus doar alimente și produse de curățenie, medicamente... ce era de strictă necesitate. Mai așteptam puțin să se tragă mâlul și îi vom ajuta și cu materiale de construcții.

Nimeni nu mai avea frigider, mașină de spălat, televizor. Nimic. Să nu credeți că dacă s-a dat la televizor, problema lor s-a rezolvat că s-au îngrămădit toți să le aducă ajutoare. Au ce mânca de azi pe mâine. Televiziunile, adesea și autoritățile au fost, au întrebat ce au nevoie, au filmat, au fotografiat, au făcut vâlvă și au plecat. Câteodată au trimis câteva pachete prin primărie care au fost împărțite rudelor celor din primărie. Cei care vin cu ajutoare intră pe strada principală și acolo lasă ajutoarele la cei care vin. La cei de pe ulițele mărginașe nu intră nimeni. Mașinile Caritasului au intrat pe aceste ulițe. Acolo unde nu s-a putut ajunge cu mașina, am mers pe jos. Și într-adevăr acolo erau mai afectate casele și oamenii aveau mai mare nevoie de ajutor. Ei se ajută între ei atât cât pot. Am văzut familii tinere venite să-și ia părinții sau bunicii cu ei la oraș, dar bătrânii nu-și părăsesc casele pentru care au muncit o viață întreagă! Au spus că vor măcar o singură cameră în care să poată dormi la iarnă.

Oameni săraci, cei mai mulți cu case făcute din chirpici care mai aveau puțin și se dărâmau. Îți era frică să intri în casă și doar ca să te uiți.

Dintre noi a întrebat cineva: "Oare cu ce au greșit oamenii aceștia de a venit așa o nenorocire de mare peste ei?!". Preoții din acele locuri strângeau și ei ce puteau de la familiile mai puțin afectate să împartă la cei care nu aveau nimic. Mănăstirea de maici de la Tudor Vladimirescu a oferit găzduire și hrană pentru o săptămână la 530 de persoane care nu aveau unde să stea cât erau apele mari! Cineva spunea că, dacă ești pe uscat, nu-ți vine să crezi ce au pățit acei oameni.

Eu am tras mai multe concluzii: unui om, ca să trăiască, îi sunt necesare atât de puține lucruri. Dar noi ne grăbim să strângem cât mai multe și uităm de cei care nu au nici atât. Și apoi nu contează cât de multe lucruri am adunat, cât de bogați suntem, pentru că, de fapt, toți suntem egali în fața lui Dumnezeu. Nu e o pedeapsă, doar ne încearcă Dumnezeu. Și eu cred că nu-i încearcă numai pe cei cărora le-a luat apa tot ce aveau, ci și pe noi care avem datoria, obligația morală să-i ajutăm. Închipuiți-vă, dacă ați rămâne fără nimic, nu-i așa că v-ar fi rușine să cereți ceva de mâncare sau o pătură să vă înveliți? Ba da, dar nu ai ce face. Vă închipuiți oameni care refuzau să mai mănânce, sătui de atâtea conserve!? Existau și dintr-ăștia! Știți, e mai mult decât o poveste, sunt viețile oamenilor la mijloc!

Nu mai sunt cuvinte să spun tot ce am văzut sau simțit într-o singură zi! Rugați-vă, rugați-vă mult pentru ei și, dacă aveți cu ce să-i ajutați, în special pături și alimente neperisabile, duceți la parohie pentru că le va prelua Caritas și le va da în mâna celor care au nevoie!

Încă un lucru înainte de a termina: data aceasta am fost o echipă internațională și mi-am dat seama că, în astfel de situații, limba nu contează: chiar dacă ești mexican, francez sau italian, înțelegi suferința acestor oameni și ai da ceva din inimă să le alini durerea.

Domnul să ne ajute!

Iudita

* * *

Această relatare a fost preluată de pr. Gabriel Bucur, vicarul Parohiei "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, de pe jurnalul sitului www.sfterezaiasi.cnet.ro: (http://pstpi.bravejournal.com)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat