Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Insigna pelerinuluiCel de-al 47-lea Pelerinaj Militar Internațional (II)

Desfășurat în perioada 27-29 mai, la Lourdes (Franța), cel de-al 47-lea Pelerinaj Militar Internațional (PMI) a reunit aproximativ 15.000 de pelerini, dintre care două treimi militari în activitate, ceilalți fiind "civili", membri ai familiilor militarilor, personal angajat în cadrul armatelor sau militari retrași; printre aceștia, au fost și între 250 și 300 de răniți sau bolnavi. Din România au participat pr. Florin Buhalea din București cu o delegație de 17 ofițeri și soldați. Din Dieceza de Iași au participat pr. Iosif Răchiteanu și pr. Petru Sescu.

Un preot mai în vârstă relata despre un fost coleg al său de școală, ajuns ofițer de securitate și acum la pensie, că l-a întrebat odată, ca între consăteni și foști colegi, cum a rezistat în sistemul pe care l-a slujit atâția ani. Scoțând rozariul din buzunar, acesta i-a spus: "Nu știu dacă o să mă credeți, dar l-am purtat mereu cu mine; și nu doar ca pe un obiect oarecare sau ca pe un talisman: rugăciunea a fost aceea care m-a susținut. Cum și când am putut, așa cum am știut m-am rugat mereu!"

Părintele Ieronim Iacob, fostul capelan militar, după ce a participat cu delegația oficială a României la unul dintre primele PMI, îmi mărturisea că este inimaginabil - mai ales pentru noi, care ne-am obișnuit să vedem în spatele hainei militare sau de poliție forța opresivă - că este greu de înțeles cum în fața altarului și aceste categorii de oameni îngenunchează, că merg să se roage, că și ei se simt copii ai lui Dumnezeu. Și impresionează, spunea pr. Ieronim, ordinea pe care știu să o respecte, vin în fața altarului cu toată disciplina lor profesională, cu entuziasmul însuflețit de muzica militară, cu curajul pe care îl degajă și îl inspiră... Poate că acesta a fost și motivul pentru care am mers la Lourdes în perioada unui PMI.

A merge în pelerinaj înseamnă a merge să-l întâlnești pe Dumnezeu în locuri în care prezența sa în lume s-a făcut simțită mai puternic, în anumite momente istorice, anumitor persoane. Lourdes-ul este unul dintre sanctuarele spre care se îndreaptă anual mulțimi nenumărate de pelerini în căutarea acestei întâlniri cu Dumnezeu, pentru a căpăta noi puteri în purtarea crucii de fiecare zi, în trăirea credinței, sau pentru unii chiar în căutarea credinței. Dincolo de vindecările spectaculoase acestea sunt marile minuni pe care Maica Domnului le face permanent aici ca și în atâtea alte locuri din lume.

Este, într-adevăr, impresionant. Dincolo de fanfare, dincolo de tinerețea liceenilor militari, dincolo de cadența pasului școlilor militare superioare, dincolo de varietatea ținutelor militare ale diferitelor națiuni, dincolo de ordinea impecabilă, m-au impresionat câțiva ofițeri cu multe grade care aveau arborat rozariul printre stelele de la epoleți. Am înțeles mai bine, încă o dată dacă mai era nevoie, că și ei sunt copii ai lui Dumnezeu, că și în spatele acestor haine bat inimi omenești în căutarea mântuirii.

* * *

Pelerinul militar la Lourdes

Cine vine la Lourdes?

Ar fi greșit să spui că cei care vin la Lourdes aparțin unei categorii sociale precise. Dimpotrivă, pot fi întâlniți militari de toate gradele care formează o mulțime imensă cu adevărat reprezentativă pentru armatele noastre.

Participă, de asemenea, familiile și copiii, prietenii, o populație întreagă reunită de aceeași credință și care formează o comunitate militară alături de care trăim în toate zilele. Există și grupurile care însoțesc un rănit, un preot militar sau cei care sunt alături de noii botezați sau de noii miruiți la Lourdes.

Există grupuri zgomotoase, autorități din atâtea țări, angajați din teritorii îndepărtate.

Există fanfare militare, unități însărcinate cu ordinea și securitatea, străini și uniforme strălucitoare.

Aceștia vin să o vadă pe Maica Domnului, un popor cucerit imediat și mișcat până în adâncul inimii; un popor fervent la celebrări, recules la grotă și plin de bucurie pe străzi.

Pentru ce se vine la Lourdes?

Ei vin la Lourdes pentru că Maica Domnului a cerut-o! Este un drum al credinței care, cu mult înaintea lor, a adunat mulțimi imense.

Ei vin la Lourdes la pelerinajul militar pentru că este unul dintre locurile de întâlnire anuală a diecezelor militare și cu această ocazie este posibil pentru fiecare să înceapă sau să continue drumul convertirii...

Calea conduce creștinul la solidaritate cu frații săi și îl pregătește pentru întâlnirea cu Domnul său; vizitarea sanctuarelor invită la ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și la celebrările sacramentale; în sfârșit, întorcându-se, își va aminti că misiunea sa în lume este aceea de martor al Salvării și santinelă a păcii...

* * *

Mărturii ale pelerinilor la Cel de-al 46-lea Pelerinaj Militar Internațional (2004)

Trei zile de rugăciune în bucurie

"«Totul era atât de frumos», spune cu nostalgie un subofițer urcând în trenul de întoarcere, «solemnitatea celebrărilor și strălucirea uniformelor ce defilau în ritmul muzicii pe străzile Lourdes-ului. Nu se vede aceasta nicăieri în altă parte», adaugă un alt camarad cu ochii săi mari plini de uimire. «Îmi vine să plâng de emoție gândindu-mă la noii botezați», adaugă un al treilea, care spune că este necredincios, dar continuă să vină la Lourdes pentru a încerca să găsească răspunsuri la întrebările metafizice pe care «inevitabil», recunoaște el, și le pune adesea... «Este atât de ușor să intri în discuție cu străinii», declară un tânăr angajat, mândru că a avut posibilitatea să folosească cunoștințele sale de limbă engleză, atât cât își mai amintea din școală. Un ofițer superior, venit pentru prima dată împreună cu soția și cu fiica mai mare, își face deja planuri ca anul viitor să vină din nou și cu ceilalți copii...". (Edith-Noëlle Carbonneaux, EGMIL - Église dans le Monde Militaire, iunie 2004)

Îmi amintesc...

Vineri, 14 mai

"Îmi amintesc acea mulțime plină de bucurie reunită în bazilica subterană «Sfântul Pius al X-lea» pentru a participa la veghea internațională de bun-venit. O mulțime venită «din toate națiunile, popoarele și limbile» (Ap 7,9). După salutul de bun venit din partea Mons. Le Gal, sărbătoarea a început: un spectacol desfășurat cu precizie, o punere în scenă de vis, totul atât de bine pregătit și realizat. Fără cea mai mică notă falsă, fanfarele militare coordonate perfect, aplaudate cu căldură, urmate de prezentarea drapelelor țărilor participante la pelerinaj care au fost dispuse în jurul altarului central.

Această veghe, care a durat cam o oră și jumătate, a atins apoteoza prin intonarea magnificului «Aleluia» de Händel executat de corurile susținute de marea orgă a bazilicii, urmat, la final, de «Imnul bucuriei» (devenit imnul Europei), din simfonia a 9-a de Beethoven, cântat de toată adunarea.

Ascultând toate aceste voci unite, m-am gândit că reconcilierea este pe cale să se înfăptuiască și că Europa unită nu mai era o utopie dar a început să devină realitate".

Sâmbătă, 15 mai

"Îmi amintesc biserica «Sfânta Bernadeta» plină cu lume în reculegere și care se ruga, venită să participe la bucuria și speranța viitorilor botezați și miruiți.

Văzând cum înaintează această lungă procesiune a catehumenilor (toți adulți) înconjurați de nașii și nașele care i-au însoțit de-a lungul întregului drum spre botez, m-am simțit asemenea creștinilor din primele secole ale creștinismului și parcă îl auzeam pe sfântul Petru spunând: «Botezul este ca o invocare de la Dumnezeu a unei conștiințe curate prin învierea lui Isus Cristos» (1Pt 3,21).

Îmi amintesc cele două lungi fluvii de lumină, care, la căderea întunericului, pe două itinerare diferite pe străzile Lourdes-ului, se îndreptau spre esplanada Rozariului. Procesiunea a început din piața «Capdevielle» și era formată din mii și mii de lumânări purtate de miile și miile de pelerini cântând cu glas puternic, fiecare în limba lui, laudă Maicii noastre cerești, Fecioara Maria".

Duminică, 16 mai

"Îmi amintesc Liturghia internațională: bazilica «Sfântul Pius al X-lea» era arhiplină. Și uriașele spații de acces erau ocupate! Cam câți să fi fost acolo? Cu siguranță, 20.000 sau poate mai mulți. Uniți pentru a cânta din toată inima cântări adaptate: Laudate Dominum... omnes gentes, aleluia! («Lăudați pe Domnul... toate popoarele, aleluia!»)". (Gerard Niobey, fost preot militar)

"Cei din generația noastră văzându-i pe acești tineri fervenți, entuziaști, generoși în ceea ce fac suntem întăriți în speranța unei lumi mai bune plină de pace. În această perioadă de violență și de conflicte în lume, văzându-i pe acești militari din toată lumea reuniți pentru aceeași cauză, «reconciliere și pace», suntem întăriți în convingerea că santinelele veghează". (Marie-France Dumoulin)

"Ce m-a impresionat cel mai mult au fost militarii «1,90m x 1m», căzuți pur și simplu în genunchi în fața Fecioarei Maria; erau îndreptați cu totul spre ea, cu fața transfigurată de iubire față de Maica noastră. Acesta este momentul care revelează, cel mai mult dintre toate cele întâlnite aici, atât pentru militari cât și pentru civili, sănătoși sau bolnavi, scopul pelerinajului la Lourdes: iubirea și sprijinul alături de Mama lui Isus". (Anne-Christine Ozout)

(Sursa: http://catholique-diocese-aux-armees.cef.fr/daf/)

Pr. Iosif Răchiteanu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat