Manifestare euharistică la Institutul Teologic din Iași
Institutul Teologic "Sfântul Iosif" și Academia "Sfântul Augustin" au organizat vineri, 27 mai, în aula magna a Institutului Teologic din Iași, un simpozion cu titlul "Euharistia, dar divin și misiune creștină". Manifestarea se înscrie în programul stabilit de Episcopia de Iași pentru acest An al Euharistiei. Au fost prezenți preoți, seminariști, persoane consacrate și credincioși laici. Manifestarea s-a bucurat și de prezența PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași.
Programat pentru vineri, 27 mai, simpozionul organizat la Institutul Teologic din Iași a cuprins prezentarea a trei conferințe despre darul inestimabil al sfintei Euharistii, vernisajul expoziției de pictură: semne și simboluri euharistice, precum și o adorație euharistică, prezidată de PS Petru Gherghel.
Prima conferință a fost susținută de pr. Ștefan Lupu, care a subliniat câteva aspecte dogmatice despre sfânta Euharistie. Prezentarea Sfinției sale a fost structurată în trei părți. Mai întâi a ținut să sulinieze rolul pe care l-a avut Euharistia în itinerarul pastoral al papei Ioan Paul al II-lea. Acest An al Euharistiei reprezintă o sinteză a drumului pontificatului papei, în orinzontul lui Isus Cristos, prezent în sfânta taină. Din perspectiva credincioșilor, acest an reprezintă o ocazie prețioasă pentru reînnoire și un stimulent pentru o celebrare euharistică mai vie. Al doilea punct al conferinței l-a constituit prezentarea câtorva lumini și umbre ale cultului euharistic. Ori de câte ori a fost nevoie, Sfântul Părinte nu a ezitat să intervină pentru ca Euharistia să strălucească în toată splendoarea ei, atenționând asupra abuzurilor și inițiativelor ecumenice contrare învățăturii catolice. În fața discreditării cultului euharistic și a abuzurilor, se simte nevoia reabilitării și reintegrării adevăratei învățături creștine catolice despre Euharistie. Misterul euharistic este prea mare ca cineva să-l trateze cum vrea. În luna octombrie se va desfășura la Roma Sinodul episcopilor, care va avea tema: "Euharistia, izvor și apogeu al misiunii Bisericii". Partea a treia a conferinței s-a intitulat: "Urgența euharistică, o concepție integrală despre Euharistie". Biserica știe că în Euharistie ea celebrează memorialul morții și învierii lui Isus, sacramentul noii și vechii alianțe. Semnele profetice și momorialul Vechiului Testament (ieșirea din Egipt) se împlinesc în sacramentele Bisericii. În Cristos se împlinește ceea ce a fost mereu dorit și niciodată atins. În capitolul șase din Evanghelia după sfântul Ioan ni se spune că doar cine-l caută pe Isus se poate apropia de el.
A doua conferință a fost susținută de părintele Cristinel Fodor și a tratat despre câteva aspecte spirituale ale tainei Euharistiei. Aceasta constituie plinătatea vieții spirituale. Ea concentrează tot ceea ce Dumnezeu a făcut și continuă să facă pentru noi. Întreaga viață a creștinilor are o dimensiune spirituală, de mulțumire, dar și o dimensiune de jertă. Pentru viața preotului, slujirea Euharistiei este punctul culminant, iar misterul lui Cristos care-l adoră pe Tatăl devine izvorul vieții sale spirituale. În Euharistie descoperim extraordinarul în viața noastră: "El, Cristos, locuiește în mine și eu în el". El vine la noi pentru a ne da forța să devenim sfinți. Credința în Euharistie constituie un element de discernământ pentru ucenicii de la Emaus. Cine vrea mai multe haruri de la Domnul e necesar să fie în lume Euharistie pentru oameni.
Cea de a treia expunere a fost realizată de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, și a urmărit punctarea unor aspecte pastorale ale sfintei Euharistii. Părintele a folosit ca punct de plecare textul din Faptele Apostolilor 1,13: "... au urcat în încăperea de sus, unde obișnuiau să se adune" și a subliniat apoi legătura dintre jertfă și Euharistie, pornind de la un text din Scrisoarea către Romani 12,1: "... să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual". Cine-l urmează pe Cristos trebuie să lupte. A trăi Euharistia înseamnă a ieși din "încăperea de sus". Unirea cu Domnul face din noi un singur duh. Fără credință și fără cruce, Euharistia este un simplu rit. În continuare, părintele a prezentat câteva mărturii de la Congresul Euharistic de la Bari, aflat în plină desfășurare, mărturii care se refereau la trăirea Euharistiei.
Manifestarea a continuat cu desfășurarea vernisajului expoziției de pictură: "Semne și simboluri euharistice". Părintele Claudiu Dumea a încercat să-i introducă pe cei prezenți în tainele artei și simbolisticii religioase. Sfinția sa a vorbit, de asemenea, despre sensul și semnificația artei și iconografiei religioase, făcând o incursiune în istoria picturii și artei religioase, precum și câteva comparații cu simbolistica bizantină. Icoanele expuse au fost realizate de părintele Petre-Antica Felician, iar simbolurile religioase de studenții seminariști.
Spre finalul manifestării, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți cei prezenți la o apropiere plină de credință de taina Euharistiei. Ea este cea care oferă sens și plinătate vieții omului.
Programul s-a încheiat cu o oră de adorație în capela Seminarului, prezidată de PS Petru Gherghel.
Cei prezenți la manifestarea de la Seminar au avut ocazia, pornind de la enciclicele papale Ecclesia de Euharistia și Mane nobiscum, Domine, să aprofundeze semnificația și valoarea sfintei Euharistii în viața proprie. Euharistia nu reprezintă un element static în viața omului, ci o forță, care-l împinge pe om la dăruire și jertfire de sine.
Petru Tamaș
lecturi: 14.