Iași: 15 ani de episcopat
Păstorul Diecezei de Iași, Petru Gherghel, a sărbătorit duminică, în prima zi a lunii mai, 15 ani de când a primit consacrarea episcopală din mâinile cardinalului Angelo Sodano. Acest moment deosebit a fost marcat prin celebrarea unei sfinte Liturghii în catedrala nouă din Iași, începând cu ora 18.30, în semn de mulțumire pentru marele dar al episcopatului. La această frumoasă aniversare, numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși l-au însoțit pe episcop cu rugăciunea lor.
"Dumnezeu are grijă de poporul său și îl mângâie", a subliniat PS Petru Gherghel încă de la începutul omiliei. Această grijă deosebită a lui Dumnezeu față de poporul său s-a manifestat atât prin trimiterea în lume, la împlinirea timpurilor, a Fiului său preaiubit, Isus Cristos, cât și a Duhului Sfânt, cel numit Paraclitus, adică Mângâietorul.
După ce a evocat momentul petrecut în urmă cu 15 ani, când, la 1 mai 1990, într-o zi frumoasă de primăvară, pe treptele din fața Institutului Teologic Romano Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, primea consacrarea episcopală, PS Petru Gherghel a readus în fața credincioșilor imaginea episcopului martir Anton Durcovici, care, întărit de Duhul Sfânt, a avut curajul și tăria necesară pentru a călăuzi spre sfințenie poporul încredințat lui de Domnul. Jertfa vieții sale, ca și suferințele și greutățile întâmpinate de-a lungul timpului de toți păstorii sufletești au fost susținute de puterea Duhului Sfânt, care i-a întărit și le-a fost un adevărat mângâietor. Iar roadele jertfelor lor nu au întârziat să apară.
Referindu-se la numeroasele realizări care s-au înfăptuit în toți acești 15 ani (reluarea învățământului religios în școli, înființarea a numeroase instituții sociale și centre de formare, creșterea semnificativă a numărului vocațiilor la viața consacrată etc.), episcopul Petru Gherghel a ținut să evidențieze că toate acestea nu sunt altceva decât semnul iubirii și al grijii deosebite a lui Dumnezeu față de noi și a prezenței Duhului Sfânt.
În continuare, episcopul și-a îndreptat gândul către papa Ioan Paul al II-lea, marele păstor pe care l-a avut Biserica timp de mai bine de 26 de ani, evocând, printre altele, și momentul de neuitat al funeraliilor Sfântului Părinte, al cărui pontificat l-a considerat a fi un adevărat "triumf". Vorbind despre noul papă, Benedict al XVI-lea, episcopul Petru Gherghel și-a exprimat bucuria pentru alegerea sa în fruntea Bisericii și pentru modul în care Duhul Sfânt a acționat, numindu-l pe noul suveran pontif drept "surpriza Duhului Sfânt". Preasfințitul a ținut să sublinieze că noul păstor al Bisericii Universale este "un om cu suflet mare și un teolog de seamă al Bisericii", fiind aproape de papa Ioan Paul al II-lea pe tot parcursul pontificatului său.
"Dumnezeu a schimbat durerea și lacrimile poporului său în bucurie și răsplată", a mai spus episcopul la finalul omiliei, invocând totodată ajutorul și binecuvântarea sfântului Iosif și a sfintei Fecioare Maria, către care se înalță rugăciunile noastre, mai ales în acest timp al lunii mai.
Emanuel Imbrea
* * *
Episcopul Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940 în localitatea Gherăești (jud. Neamț). După terminarea școlii generale, a intrat în Seminarul din Iași. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuți. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iași, iar în martie 1975 a fost numit rector; dintre realizările sale, putem evidenția: schimbarea structurii de învățământ, mărirea numărului seminariștilor, obținerea documentelor Conciliului al II-lea din Vatican și a unor publicații din străinătate, consolidarea și amplificarea localului seminarului etc.
La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit ordinarius al Episcopiei de Iași. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic s-au ridicat numeroase biserici, s-a construit moderna clădire a Seminarului din Iași, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniți aproape 150 de preoți, au fost trimiși numeroși preoți la studii în străinătate etc.
După evenimentele din decembrie 1989, s-au deschis noi posibilități pentru reorganizarea Diecezei de Iași. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an, prin impunerea mâinilor cardinalului Angelo Sodano.
După aceste evenimente, întreaga viață catolică diecezană a luat un nou avânt: a fost reorganizată dieceza, s-a reluat învățământul religios în școli, s-au înființat diferite instituții sociale, și-a putut relua activitatea Provincia și Seminarul franciscan, s-au înființat centrele de formare de la Onești, Mărgineni, Traian (Nt), Huși, Prăjești etc., au venit în Moldova numeroase ordine și congregații religioase, și-au reluat activitatea sau au apărut numeroase instituții bisericești, precum Curia Diecezană, Tribunalul Bisericesc, Consiliul Prezbiteral, Comisia pentru Cler, Comisia Liturgică, Comisia Biblică, Departamentul de Istorie a Bisericii Catolice din Moldova, Oficiul Diecezan pentru Cateheză, Centrul Misionar Diecezan, Facultatea de Teologie Didactică din Iași, Seminarul Teologic Liceal, Liceul Catolic "Sfântul Anton" din Bacău, Colegiul Sanitar, Școala de Cântăreți Bisericești, Școala Postliceală "Fericitul Ieremia" din Iași, numeroase case de copii, grădinițe, orfelinate, spitale și dispensare, centrele "Caritas", Organizația Kolping, Asociația Medicilor Catolici, asociațiile de adulți, tineri și copii, redacțiile publicațiilor catolice diecezane și parohiale...
lecturi: 8.