A apărut Mica Biblie. Istoria sacră a Vechiului și Noului Testament
La Editura Arhiepiscopiei de București a apărut Mica Biblie. Istoria sacră a Vechiului și Noului Testament, redactată de o echipă de profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, formată din pr. Alois Bulai, pr. Iosif Răchiteanu și pr. Ștefan Lupu. Mica Biblie apare într-o nouă formă grafică, având 424 pagini, toate color, în format 17x24 cm și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 230.000 lei.
Adresându-se celor care doresc să cunoască mai îndeaproape cartea de aur a omenirii, Sfânta Scriptură, lucrarea de față oferă o primă privire succintă, dar consistentă, asupra istoriei mântuirii, așa cum s-a desfășurat ea, de la crearea lumii până la moartea ultimului apostol, martor ocular al lui Isus Cristos, centrul istoriei mântuirii și al istoriei lumii. Desigur, Mica Biblie nu exclude, dimpotrivă, trimite la textul complet al Sfintei Scripturi.
În spațiul cultural românesc au existat numeroase inițiative, din partea diferitelor Biserici creștine, de a face cât mai accesibil textul Bibliei, în special, pentru copii și tineri. În Biserica Romano-Catolică, cea mai răspândită a fost ediția publicată de Editura Arhiepiscopiei de București. Epuizându-se această ediție, o echipă de profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, formată din pr. Alois Bulai, pr. Iosif Răchiteanu și pr. Ștefan Lupu, au luat inițiativa de a republica Mica Biblie. În noua ediție, textul Micii Biblii a fost revizuit și îmbunătățit, a fost schimbată introducerea, au fost introduse, în anexă, un tabel cronologic și hărți pentru istoria Vechiului și Noului Testament. De asemenea, s-a modificat și forma grafică, prezenta ediție având toate paginile color și noi imagini ale scenelor biblice, realizate de d-ra Alina Bișoc, profesoară la Școala de Artă din Iași. Tehnoredactarea lucrării a fost efectuată de Fabian Tiba și Vincențiu Balint, iar coperta, de Cătălin Simon.
Toate aceste eforturi nu ar fi ajuns la ținta dorită fără sprijinul financiar al ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și al Terezei Petres, de la Librăria "Sfântul Iosif" din București, care s-a ocupat de tipărirea cărții.
Gândul care i-a însuflețit pe toți cei care au colaborat și au făcut posibilă apariția acestei importante lucrări a fost de a pune la îndemâna cititorilor o carte frumoasă, care rezumă cea mai frumoasă carte din lume, Cartea Cărților, Sfânta Scriptură. De aceea, mulțumirea lor sufletească va fi atunci când cititorul, parcurgând paginile din Mica Biblie, va fi cuprins de dorința de a se apropia de textul Sfintei Scripturi, pentru a sorbi din el apa cea vie, dătătoare de viață veșnică.
N.B. Aceeași echipă, care a lucrat la redactarea textului pentru Mica Biblie, după ce a publicat textul Noului Testament, în traducerea pr. Alois Bulai și pr. Anton Budău (+), lucrează acum, împreună cu alți colaboratori, la traducerea textului Vechiului Testament. Ne dorim ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, să putem pune în mâna cititorilor și textul complet al Sfintei Scripturi, într-o traducere modernă și cu un bogat aparat critic.
Pr. dr. Ștefan Lupu
* * *
Mica Biblie. Istoria sacră a Vechiului și Noului Testament,
Editura Arhiepiscopiei de București, 2004, ISBN 973-9386-77-6, 17x24, 424 p., 230.000 lei
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă:
- prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
- prin fax: 0232/211527;
- prin telefon: 0232/212003, interior 67:
luni, marți, orele 12.00-13.00 și 14.00-18.00;
miercuri, joi, vineri, orele 8.00-13.00;
- prin e-mail: editor@ercis.ro;
- prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.
lecturi: 123.