Iași: Concert de colinde la Seminar și la catedrală
Sâmbătă, 18 decembrie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" a avut loc tradiționalul concert de Crăciun susținut de corul institutului. La acest eveniment au participat PS Aurel Percă, preoți din parohiile din Iași, profesori de la Seminarul din Bacău și alți invitați. Concertul a fost transmis în direct la Radio Iași, începând cu ora 18.00.
Prezentatorul concertului a fost pr. Lucian Farcaș, care a evidențiat "fenomenul ștafetei" în ceea ce privește pregătirea concertelor susținute de corul institutului, referindu-se la preluarea de către pr. Florin Spătariu, în calitate de dirijor, a acestei responsabilități și adresând mulțumiri speciale familiei Bișoc, în mod deosebit domnului profesor Mihai Bișoc, care a lucrat cu multă dăruire și a pregătit ani de-a rândul concertele de Crăciun susținute de corul Seminarului. Însă colaborarea cu familia Bișoc nu s-a încheiat; cel care a susținut la orgă grupul de coriști în acest an a fost domnul Octavian Bișoc, fiul domnului profesor Mihai Bișoc.
Pentru a exprima marele mister al întrupării Fiului lui Dumnezeu, prin sublima intermediere a muzicii corale și instrumentale, an de an s-au adus în fața spectatorilor variate programe ale concertelor. În cei 21 de ani de când susține asemenea concerte, corul a abordat un bogat repertoriu. De aceea, și concertul din acest an a cunoscut câteva piese noi.
Programul concertului a inclus în prima parte trei piese gregoriene (Rorate coeli, Trei Crai de la răsărit și Puer natus est), interpretate de câțiva membri ai corului, urmate de un scurt intermezzo, care a oferit celor prezenți prilejul de a face o nouă incursiune în fascinanta muzică a lui J.S. Bach, în interpretarea lui Octavian Bișoc.
În cea de-a doua parte a concertului au putut fi audiate următoarele piese: Nouă azi ne-a răsărit (D. George Kiriac); O, noapte minunată (Gh. Șoima); Vamos pastorcillos (melodie populară spaniolă); Tu scendi dalle stele (melodie populară italiană); Weisst du wieviel (melodie populară germană); Doamne, auzi (J. Philippe Rameau); Clopote sună mărire (melodie populară italiană); Sus la poarta raiului (E. Montia); Sculați, sculați! (melodie populară bucovineană); Adeste fideles (motet de Crăciun - solist Ovidiu Giurgi).
Concertul s-a încheiat cu tradiționalul Vivat! La mulți ani!
Luând cuvântul, PS Aurel Percă a mulțumit corului pentru "darul" pe care îl oferă în fiecare an cu ocazia sfintelor sărbători, numindu-l "concert de rugăciune și de meditație al misterului nașterii lui Cristos". După cuvântul de mulțumire al episcopului, corul a interpretat piesa O, ce veste minunată.
A doua zi, duminică, 19 decembrie, concertul a fost susținut și în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", la care au participat mulți tineri și credincioși, care au avut astfel ocazia să-și îndrepte inimile spre o trăire tot mai autentică a sfintelor sărbători.
Sărbătoarea Crăciunul îi invită pe toți oamenii la bucurie și iubire, la înțelegere și disponibilitate de a ajuta, la iertare și împăcare, la prietenie și pace. Acesta a fost mesajul transmis prin armonia vocilor de corul Institutului Teologic în cadrul concertelor susținute la Seminar și la catedrală.
"Așa cum cei care văd lumina - spunea sfântul Irineu - sunt în lumină și participă la strălucirea ei, la fel, cei care îl văd pe Dumnezeu sunt în Dumnezeu și participă la strălucirea sa. Strălucirea lui Dumnezeu dă viață: cei care îl văd pe Dumnezeu, primesc, așadar, viața sa". Aceasta este într-adevăr sărbătoarea Crăciunului, în care, o dată cu nașterea lui Isus, indiferent de calitățile și defectele sale, fiecare om e renăscut la o viață nouă.
Emanuel Imbrea
lecturi: 123.