Iași: În memoria episcopului martir Anton Durcovici
Doi oaspeți deosebiți au onorat anul acesta marcarea la Iași a 53 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici: scriitorii Ana Blandiana și Romulus Rusan. Oaspeții au ținut prelegeri la Centrul Cultural "Xaverianum", joi, 9 decembrie, și la Institutul Teologic "Sf. Iosif", vineri, 10 decembrie. Invitații au vorbit despre locul unde a murit Anton Durcovici și patrimoniul cultural al închisorii Sighet. Tot vineri, în cadrul unei Liturghii pontificale desfășurate la Seminarul din Iași, PS Petru Gherghel a înmânat diplomele de bacalaureat celor 16 preoți hirotoniți la 29 iunie 2004.
Anul acesta, la 10 decembrie, s-au împlinit 53 de ani de când în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației a murit ca martir episcopul Anton Durcovici. Mărturia lui de credință este mult prețuită de credincioșii Diecezei de Iași, care se roagă necontenit pentru beatificarea sa, iar anual, la 10 decembrie, organizează manifestări deosebite prin care îi cinstesc memoria.
Anul acesta, din inițiativa pr. iezuit Tadeusz Rostworowski, oaspeți de seamă au fost soții scriitori Ana Blandiana și Romulus Rusan. Cei doi sunt personalități foarte cunoscute în spațiul nostru cultural și editorial. Doamna Ana Blandiana este autoarea a numeroase volume de poezie și nu numai, iar domnul Romulus Rusan este cunoscut în publicistica romano-catolică, mai ales prin articolele publicate în revista "Mesagerul sfântului Anton". În 1993, aceștia au depus la Consiliul Europei un proiect de transformare a fostei închisori de la Sighet într-un memorial al victimelor comunismului și al rezistenței la comunism. Inițiativă a fost încununată cu succes. De remarcat că cei doi oaspeți sunt fiii unor foști deținuți politici.
În seara zilei de joi, 9 decembrie, cei doi scriitori au fost oaspeții Centrului Cultural "Xaverianum". Aici, la ora 18.30, a fost organizată o întâlnire cu studenții ieșeni. Celor aproximativ 100 de studenți prezenți li s-au adăugat și profesori de la Universitatea "Al.I. Cuza". Cei doi oaspeți scriitori au vorbit, printre altele, despre semnificația și rolul închisorii Sighet în mecanismul de propagare a comunismului. A fost prezentat și un film despre patrimoniul închisorii Sighet.
A doua zi, oaspeții s-au deplasat la Institutul Teologic "Sf. Iosif". Aici, la invitația pr. rector Viliu Dancă, s-au întâlnit la ora 11.00, în aula magna a Institutului, cu profesorii și studenții seminarului. Au fost prezenți și preoții hirotoniți la Iași, la data de 29 iunie 2004. Manifestarea a fost onorată de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. La început, moderatorul întâlnirii, pr. Viliu Dancă, a dat citire unui fragment descoperit recent, din testamentul episcopului Anton Durcovici: "Sufletul meu nemuritor, mântuit prin sângele preascump al lui Isus, îl încredințez milostivirii nemărginite a Mântuitorului și Judecătorului meu, precum și grijii de mamă, a Fecioarei Preacurate, și-l recomand rugăciunilor Bisericii și tuturor credincioșilor. Trupul meu neînsuflețit doresc să fie înmormântat unde și cum va decide venerabilul Ordinariat Arhiepiscopal de București. Dacă va fi cu putință, înmormântarea mea să fie precedată de o misă de recviem, la care rog să se împărtășească cei ce m-au cunoscut și mi-au vrut binele, rugându-se în acele clipe fericite când Dumnezeul cel Atotputernic și Preamilostiv este în pieptul lor și pentru odihna sufletului meu...".
Mai întâi a luat cuvântul scriitorul Romulus Rusan. Acesta a prezentat un mic documentar scris despre episcopul Anton Durcovici, conținând atât relatări ale direcțiilor regionale și județene de partid (Iași, Neamț, Bacău), cât și câteva fotografii. Printre altele, oaspetele a remarcat credința puternică a creștinilor catolici din timpurile instaurării regimului comunist. Cu ocazia unei vizite pastorale, episcopul Durcovici a spus copiilor dintr-un sat catolic: "Să nu vă temeți că noi vom dispărea, pentru că ne vor lua alții locul".
În continuare, doamna Ana Blandiana a vorbit despre patrimoniul Memorialului Sighet, aflat sub egida Consiliului Europei. În legătură cu semnificația Memorialului Sighet, doamna Ana Blandiana spunea: "Realizând această instituție a memoriei care este Memorialul de la Sighet, nu facem decât să lucrăm împotriva personajului monstruos care a fost creat în ultimii 50 ani, acest om nou care are ca principală caracteristică lipsa memoriei, extirparea memoriei și înlocuirea ei cu o falsă poveste". Acest proiect comunist presupunea distrugerea elitelor pentru ca, după aceea, mulțimile rămase fără conducători spirituali, politici și culturali, să poată fi manipulate și să se poată ajunge la ceea ce mai târziu s-a numit spălarea creierului. În legătură cu moartea episcopului Anton Durcovici, în memoriile părintelui greco-catolic Alexandru Rațiu descoperim că episcopul Diecezei de Iași a fost cel de-al doilea mort de la Sighet, după liberalul Dinu Brătianu.
În continuare, răspunzând unor întrebări ale părintelui Viliu Dancă și ale PS Petru Gherghel, oaspeții au spus că deviza Memorialului de la Sighet este următoarea: "Acolo unde justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție". Suferința este o parte a moștenirii noastre care nu trebuie pierdută, dar care trebuie păstrată, înțeleasă și transmisă, pentru că este un sol fertil pentru construcțiile viitoare. Cuvântul celor doi s-a încheiat printr-o invitație la un pelerinaj la Sighet.
După această manifestare, la ora 12.00, în capela Seminarului, PS Petru Gherghel a celebrat o Liturghie solemnă, la finalul căreia a înmânat diploma de bacalaureat celor care au încheiat studiile teologice în vara anului 2004. Această diplomă este rod al multor ani de studii. La predică, PS Aurel Percă a vorbit despre mărturia de credință a martiriului episcopului Anton Durcovici. Mărturia lui este o încurajare pentru preoții de astăzi. Ceea ce l-a consumat pe PS Durcovici a fost dragostea sa nemăsurată pentru turma încredințată.
Toate aceste manifestări nu sunt decât un crâmpei al dragostei și prețuirii poporului creștin din Moldova față de episcopul Anton Durcovici. Jertfa și exemplul acestui episcop sunt pururi vii în memoria creștinilor.
Petru Tamaș
lecturi: 123.