Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A treia sesiune plenară a Sinodului (II)

Joi, 25 noiembrie, a avut loc la Iași a treia sesiune plenară a Sinodului diecezan. Au participat preoți, reprezentanți ai ordinelor și institutelor de viață consacrată, membri ai asociațiilor din dieceză și credincioși laici, precum și câțiva oaspeți de seamă.

Sesiunea a început printr-o sfântă Liturghie în catedrala nouă, prezidată de PS Petru Gherghel. "Facem astăzi un pas mai aproape de Isus, care ne-a invitat să ne împărtășească cuvântul, chemarea sa și să ne încurajeze să înaintăm în larg", a spus episcopul. Textele proclamate au evidențiat ce înseamnă a fi Biserică, diversitatea vocațiilor în această mare familie și misiunea fiecărui membru în parte.

"Biserica nu este o realitate invizibilă, ci una vizibilă, nu este o asociație prin alegerea unora care au un scop pământesc, ci este o familie formată din cei care-l urmează pe Isus, acceptă învățătura, păstrează structurile și legile sale, prețuiesc și urmăresc valorile sale perene", a subliniat episcopul la predică, evidențiind totodată și diversitatea carismelor: "În acest organism, unii au misiunea de apostoli, alții de profeți, de evangheliști, de păstori și învățători". "Indiferent în ce categorie ne aflăm, a mai spus Excelența sa, este absolut important să ne păstrăm legătura cu Isus, vița și viața noastră".

După sfânta Liturghie, membrii sinodali s-au adunat din nou în aula sinodală pentru continuarea dezbaterilor. Sub aria tematică "Forme de trăire a vieții creștine", în această sesiune au fost supuse discuțiilor chestiuni legate de familia creștină, prezența laicilor în Biserică și în societate, precum și vocația la Preoție și la viața consacrată. Moderator a fost pr. Dumitru Pătrașcu.

După rugăciunea de început și întronizarea Sfintei Scripturi, a urmat un raport de retrospectivă din partea secretariatului asupra celei de-a doua sesiuni, prezentat de părintele Alois Moraru (din cei 316 membri sinodali convocați, au fost prezenți 290; la dezbaterile asupra celor cinci teme prezentate s-au înscris la cuvânt 144 de membri, dintre care 78 s-au putut exprima verbal, și s-au adunat 593 de sugestii). S-a trecut apoi la dezbaterea temelor stabilite pe ordinea de zi.

Prima temă s-a intitulat "Căsătoria și familia creștină: identitate și misiune" și a fost prezentată de pr. Isidor Chinez. Au urmat apoi discuții și propuneri pe marginea acesteia. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: să se facă o pregătire temeinică cu cei care se vor căsători; să existe întâlniri ale parohului cu părinții logodnicilor; să fie promovată ziua familiei; să fie o anumită sobrietate la nunți; familiile care se confruntă cu diverse probleme să apeleze la preoți pentru a le rezolva; să fie promovate întâlnirile între familiile catolice și cele mixte etc. După discuții, cele 38 de propoziții propuse au fost supuse votării.

În continuare, au luat cuvântul oaspeții de seamă invitați la această sesiune: Marina Fara (membră a Consiliului Pontifical pentru Familii), familia Capan, precum și Maria Gherghel (reprezentantă a Centrului de Ajutor pentru Viață, filiala Roman).

Doamna Fara a vorbit despre schimbul de experiență între diecezele de Iași și București, precum și despre grija deosebită pentru vocațiile la Preoție din partea Bisericii din Moldova. Apoi a insistat asupra necesității de unire a forțelor în vederea înfruntării problemelor cu care se confruntă familiile catolice, precum și asupra înființării unor programe comune privind familia, școala și Biserica. În final, a adus un cuvânt de mulțumire episcopilor Petru și Aurel pentru implicarea în diverse activități pastorale.

Familia Radu și Oana Capan (de numele cărora se leagă siturile www.profamilia.ro și www.catholica.ro) a făcut o scurtă prezentare, cu ajutorul videoproiectorului, a sitului dedicat familiilor, precum și a numărului inaugural al revistei "Familia creștină".

Luând cuvântul, doamna Maria Gherghel a expus câteva dintre obiectivele fixate de Centrul de Ajutor pentru Viață (dezvoltarea unui program educațional pe categorii de vârstă, în care laicii să contribuie; elaborarea de cateheze pentru tineri și familii; educația sexuală corectă în rândul tinerilor) și a propus înființarea unei asociații de familii pentru promovarea unei școli destinate părinților.

După intervențiile oaspeților, au început dezbaterile asupra celei de-a doua teme: "Prezența laicilor în Biserică, societate, cultură și politică"; relator a fost pr. Fabian Doboș. După prezentarea temei, au urmat discuții și propuneri pe marginea acestei teme. Cei înscriși la cuvânt, printre altele, au propus: să fie făcuți cunoscuți creștinii implicați în viața cultură, socială și politică; să fie susținuți candidații catolici în structurile politice; să se conștientizeze rolului Acțiunii Catolice în viața parohiei și a diecezei etc. După discuțiile pe marginea temei, a urmat votarea celor 20 de propoziții propuse.

După pauza de prânz, lucrările sinodale au fost reluate. Mai întâi, au fost prezentate câteva date statistice de către secretariat cu privire la situația Sinodului în parohiile diecezei. Apoi, atenția s-a concentrat asupra celei de-a treia teme: "Preoții și vocația la Preoție în slujirea diecezei"; relator a fost pr. Iosif Păuleț. După o scurtă prezentare a temei, au urmat discuții și propuneri pe marginea acesteia. Dintre propunerile făcute, amintim: organizarea de campusuri vocaționale; participarea la anumite zile din viața seminarului; participarea frecventă la exercițiile spirituale; conștientizarea importanței seminariilor mici în promovarea și susținerea vocațiilor la sfânta Preoție etc.

Luând cuvântul, PS Petru Gherghel a făcut câteva precizări legate de mutarea parohilor și, de asemenea, a reamintit preoților că au datoria de a aplica la sfânta Liturghie o intenție și pentru preoții trecuți la cele veșnice.

După discuții, a avut loc votarea celor 25 de propoziții propuse.

Probleme legate de viața consacrată au fost analizate după prezentarea celei de-a IV-a teme, "Vocația la viața consacrată și persoanele consacrate în slujirea diecezei", relator fiind pr. Iosif Bisoc. Dintre propuneri făcute, amintim: organizarea de cursuri de vară pentru persoanele consacrate; necesitatea unui statut juridic pentru institutele de viață consacrată; colaborarea între preoții diecezani și cei din diferite ordine religioase în activitatea pastorală; o mai bună cunoaștere a diferitelor carisme a ordinelor călugărești; colaborare între membrii diferitelor congregații și parohii din dieceză etc.

După votarea celor 25 de propoziții propuse, PS Aurel Percă a adresat celor prezenți câteva cuvinte, subliniind că protagoniștii Sinodului sunt toți membrii poporului lui Dumnezeu, sub conducerea episcopului diecezan, și că ceea ce ne caracterizează este tocmai înaintarea în larg, împreună. A urmat apoi intervenția pr. Bartolomeu Blaj (plecat în urmă cu trei luni ca misionar în Ecuador, împreună cu pr. Petru-Bogdan Răchiteanu), care a împărtășit din experiența trăită în această țară.

La încheierea sesiunii, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria pentru prezența membrilor sinodali și pentru interesul arătat în cadrul lucrărilor. Apoi toți au rostit rugăciunea pentru Sinodul diecezan.

Ultima sesiune plenară se va desfășura în ziua de joi, 2 decembrie, începând cu ora 9.30.

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat