Iași: Noi misionari pentru Kenya
Duminică, 7 noiembrie, la ora 16.00, în catedrala din Iași, s-a celebrat o sfântă Liturghie pontificală, în cadrul căreia pr. Victor Osoloș (Oituz) și doi studenți seminariști, Cristian Pișta (Bacău) și Ioan Oancea (Dărmănești, Bc) au primit mandatul misionar.
Liturghia solemnă a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de Excelența sa s-au aflat PS Aurel Percă, pr. Claudiu Iștoc, director al Centrului Misionar Diecezan, părinți profesori de la Institutul Teologic, precum și alți preoți invitați. Lor li s-au alăturat numeroși tineri, studenți de la Institutul Teologic, persoane consacrate și credincioși.
Răspunzând chemării Domnului, "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15), pr. Victor Osoloș și cei doi seminariști, Cristian Pișta și Ioan Oancea, au primit din mâna PS Petru Gherghel semnele trimiterii misionare, Sfânta Scriptură și crucea.
Pr. Victor Osoloș s-a născut la 21 octombrie 1971. În anul 1991 a început studiile teologice la Seminarul din Iași, pe care le-a finalizat în 1998, când a fost sfințit preot. Între anii 1998 și 2000 a fost vicar în Parohia Mărgineni, iar din 2000 până în 2003, vicar în Parohia Iugani. Din anul 2003 până în prezent a fost paroh la Tețcani. Pr. Victor Osoloș și-a exprimat în trei rânduri dorința de a merge ca misionar în Africa, mai întâi în perioada studiilor teologice, apoi în anul 2001 și în cele din urmă în acest an, când a primit aprobarea din partea PS Petru Gherghel. Sfinția sa va lucra ca misionar în Kenya pe o perioadă de minimum trei ani.
Tinerii Cristian Pișta și Ioan Oancea sunt studenți în anul V la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și vor merge în Africa în timpul anului pastoral 2004-2005, fiind primii studenți de la Institut care fac această experiență.
Cei trei vor merge ca misionari în Kenya, la Maikona, alăturându-se astfel celorlalți doi misionari români prezenți acolo, pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mârț.
La predică, PS Aurel Percă a evidențiat importanța trăirii vocației de misionar și a adevărurilor de credință, și s-a referit în mod deosebit la realitatea morții văzută în lumina învierii și la atitudinea pe care creștinul trebuie să o aibă. "Ce gândim noi despre moarte?", a întrebat episcopul auxiliar. A trecut în revistă concepțiile greșite cu privire la om și la destinul său, iar apoi a subliniat că moartea nu înseamnă distrugerea parțială sau totală a omului, ci este poarta de intrare spre o lume cu totul diferită de cea prezentă, o lume nouă, veșnică, unde toți oamenii vor fi ca îngerii și vor contempla cu nesaț strălucirea feței lui Dumnezeu.
După predică, a urmat ritul de încredințare al mandatului misionar. Îngenuncheați în fața altarului, cei trei au primit din partea PS Petru Gherghel o binecuvântare specială acordată cu această ocazie, fiind invocată puterea sfințitoare și călăuzitoare a Duhului Sfânt, pentru ca aceștia să fie întăriți în munca lor de evanghelizare pe care o vor desfășura pe continentul african. Apoi fiecare dintre ei a primit Sfânta Scriptură și crucea, semne ale trimiterii misionare.
La ofertoriu, tineri din cadrul Acțiunii Catolice, Asociației Scout și Serviciului de Ajutor Maltez au prezentat la altar darurile: pâinea și vinul, Sfânta Scriptură și rozariul, o lumânare și o cruce, o pereche de sandale și un urcior pentru apă, un glob pământesc și un buchet de flori, toate acestea evidențiind aspectul misionar al celebrării euharistice.
La finalul sfintei Liturghii, pr. Victor Osoloș a adus un cuvânt de mulțumire episcopilor Petru și Aurel pentru încrederea acordată și a subliniat faptul că îndemnul Sinodului diecezan, "Înaintează în larg!", se referă și la perspectiva misionară, pe care Biserica o are permanent în vedere. "De ce merg misionar, sunt întrebat de multe ori. Motivele, a spus părintele Victor, nu pot fi cuprinse în câteva cuvinte; știu că azi sunt mai motivat decât ieri și că în fiecare zi cresc în această convingere; am realizat mai mult ce înseamnă cuvintele lui Cristos 'Mergeți în toată lumea....' și ce înseamnă să fii în Biserica universală".
Emanuel Imbrea
lecturi: 123.