Iași: Misiunile susținute de Dieceza de Iași
Octombrie, luna misiunilor, reprezintă pentru toți o ocazie de a reflecta la misiunea ce revine fiecărui creștin de a susține spiritual și material misiunile.
Mesajul Sfântului Părinte cu tema Euharistia și misiunea ne ajută să conștientizăm mai bine acest rol. "Adunată în jurul altarului, Biserica înțelege mai bine originea și mandatul său misionar". Chemarea la a împărtăși "setea" pentru sufletele care trebuie să fie mântuite este adresată "întregului popor al lui Dumnezeu în orice moment al peregrinării lui în istorie".
Această chemare a simțit-o și Biserica locală de Iași. Dieceza are misionari în Kenya și Coasta de Fildeș și Ecuador prin prezența preoților "fidei donum".
Prima misiune "fidei donum" susținută de Dieceza de Iași este la Maikona, în Kenya, unde lucrează doi preoți diecezani: Eugen Blaj din Gherăești și Isidor Mârț din Răchiteni. Această primă misiune "ad gentes" a Diecezei de Iași a fost precedată de activitatea misionară a patru tinere laice în Togo și Coasta de Fildeș.
Astfel, la 24 octombrie 1999, pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru au primit mandatul misionar pentru Kenya. În toamna anului 2001, la 7 octombrie, au primit mandatul misionar pr. Isidor Mârț pentru Kenya și pr. Adrian Stoica pentru Coasta de Fildeș. Alături de ei, în cadrul aceleiași Liturghii, au mai primit mandatul misionar patru laici (Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Benedic și Monica Bogdănel), două dintre ele pentru Togo și două pentru Coasta de Fildeș.
Actualmente, în Coasta de Fildeș lucrează părintele Adrian Stoica din Șcheia și pr. Gabriel Cimpoieșu din Bălușești împreună cu o misiune italiană din Gorizia. Acesta din urmă a primit mandatul misionar în ziua de 20 mai 2004.
În ziua de 22 august 2004, la finalul sfintei Liturghii, doi preoți din Dieceza de Iași au primit din partea PS Petru Gherghel numirile pentru a merge misionari fidei donum în Ecuador. Este vorba de pr. Bartolomeu Blaj din Barticești și pr. Petru-Bogdan Răchiteanu din Pașcani.
Doi seminariști vor fi investiți în mod oficial duminică, 7 noiembrie, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de păstorul diecezei în catedrala din Iași, pentru a pleca în cadrul anului pastoral în Kenya.
* * *
În diaspora românească se află numeroși preoți (198) din România, care pot fi considerați misionari în sens larg. De asemenea, Provincia Franciscană din Moldova are mai mulți preoți călugări care activează ca misionari în mai multe țări din lume. În conformitate cu cele mai recente statistici, din Dieceza de Iași se află răspândiți în lume peste o sută de preoți, dintre care 63 sunt diecezani și 47 sunt franciscani.
În schimb, în Dieceza de Iași activează aproximativ 20 de preoți, circa 10 frați călugări și peste 30 de surori care provin din alte dieceze sau din alte congregații cu specific misionar.
* * *
Dieceza de Iași, trimițând misionari în Africa sau America Latină, răspunde unui dar pe care l-a primit de-a lungul veacurilor prin opera misionarilor; alții au fost aceia care ne-au transmis nouă evanghelia. La rândul nostru trebuie s-o transmitem celor care n-au auzit de ea.
Și astăzi cei mai mulți sunt fascinați când își amintesc de cele scrise în vechile reviste de către fr. Chelaru din țările de misiune...
Înaintea Celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica din România a trimis preoți călugări în colțurile îndepărtate ale lumii pentru a vesti cuvântul lui Dumnezeu și a zidi fraternitatea universală. Primii misionari români cunoscuți au fost: doi preoți în China (în 1934) și trei frați pe continentul african (în 1938 și 1939), printre care s-a numărat și fratele Iosif Chelaru, OFMConv., originar din Pildești.
În sens specific misionar, episcopul de Iași, Mons. Petru Gherghel, a înființat în 1997 un Centru Misionar Diecezan, care, timp de trei ani consecutiv (1997-1999), a organizat cursuri de misiologie la Casa Verbiților din Traian și la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. De asemenea, centrul a pregătit numeroase întâlniri cu grupurile angajate misionar în mai multe parohii din dieceză, din care a rezultat Asociația Misionară "Inimă de Mamă", înființată de episcopul Petru Gherghel în anul jubiliar 2000; asociația este destinată creștinilor laici. Din anul 2002 centrul are o revistă proprie intitulată "Misionarul".
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.