Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea solemnă a anului academic

În sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, 1 octombrie, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a avut loc deschiderea solemnă a noului an academic 2004-2005. Momentul a fost marcat prin celebrarea unei sfinte Liturghii, prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de el au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Viliu Dancă, rector al Seminarului, preoții și formatorii din Seminar, precum și alți preoți oaspeți. În prezent, numărul studenților Institutului este de 155, dintre care 7 studiază în străinătate.

Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar din Iași și-a deschis la 1 octombrie porțile pentru un nou an academic. Din cei 155 de studenți înscriși, 31 sunt în anul I, 28 în anul II, 16 în anul III, 26 în anul IV, 15 în anul V pastoral, 23 în anul V și 16 în anul VI.

Sfânta Liturghie de vineri, 1 octombrie, care a marcat începutul noului an de învățământ a adunat în jurul altarului doi episcopi și 26 de preoți. Celebrarea jertfei euharistice a început, într-un cadru festiv, la ora 10.00. Corul institutului a intonat mai întâi cântecul "Sufletul meu te dorește", iar apoi "Ecce sacerdos".

Încă de la începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a invitat pe toți să înainteze plini de curaj în arta iubirii, asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus. Preasfințitul i-a salutat pe toți cei prezenți și a precizat că în această perioadă trei evenimente importante marchează viața diecezei: începutul unui nou an academic la Seminarul din Iași, deschiderea de către papa Ioan Paul al II-lea a anului euharistic și celebrarea Sinodului diecezan care se apropie de final. Acest an este unul foarte important pentru Biserica locală, acum, la începutul mileniului al treilea, deoarece în acest an se încheie celebrarea Sinodului diecezan. În acest sens, PS Petru i-a îndemnat pe preoții și seminariștii prezenți la celebrare să-și concentreze o parte din efortul lor și în această direcție. "Seminarul este locul de întâlnire cu Cristos, marele preot, este casa noastră", a mai adăugat Preasfinția sa.

După proclamarea lecturilor sfinte din Cartea profetului Isaia, din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni și din Evanghelia după sfântul Matei, capitolul 18, a urmat cuvântul de învățătură rostit de pr. dr. Viliu Dancă, rectorul Seminarului. Sfinția sa a punctat rând pe rând toate cele patru aspecte ale formării unui viitor preot: formarea umană, spirituală, intelectuală și pastorală. Având drept exemplu pe sfânta Fecioară Maria, mama noastră a tuturor, și pe sfântul Iosif, soțul purtător de grijă, alături de sfânta Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, toți seminariștii trebuie să persevereze în a deveni adevărați slujitori ai lui Dumnezeu. Toți așteaptă ca din Seminar să iasă numai preoți buni și sfinți. Însă, pentru realizarea acestui lucru, este nevoie de colaborarea tuturor celor implicați în procesul formativ. Rolul cel mai important în formarea la sfânta Preoție îi revine totuși candidatului, care își prezintă disponibilitatea și înțelegerea celui care i-a încredințat această vocație, Duhul Sfânt. "Fiecare este responsabil de felul cum își duce la îndeplinire vocația primită". Asemeni sfintei Tereza, seminariștii sunt îndemnați să ajungă la înțelepciune prin rugăciune.

În timpul celebrării PS Petru Gherghel a înălțat rugăciuni și pentru Sinodul diecezan, aflat în plină desfășurare în Biserica noastră locală. Spre sfârșitul celebrării Preasfințitul a urat mult succes seminariștilor în noul an academic 2004-2005 și i-a îndemnat să ajungă preoți buni și sfinți în via Domnului. În final, corul a intonat "Veni, Creator Spiritus", fiind invocat astfel Duhul Sfânt, care să-i lumineze cu harul său atât pe cei care se formează pentru sfânta Preoție, cât și pe cei care îi ajută în acest sens.

Daniel-Nicu Butacu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat