![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Peste 200.000 de persoane sunt așteptate să participe la Liturghia pe care papa o va prezida la Loreto în ziua de 5 septembrie. Celebrarea va avea loc în contextul pelerinajului Acțiunii Catolice, din perioada 31 august - 5 septembrie, în cadrul căruia se va întâlni și Congresul Internațional al Acțiunii Catolice, care include membri din toată lumea. Papa va sta la Loreto pentru aproape nouă ore. Din România vor participa peste 60 de persoane, alături de PS Petru Gherghel și PS Virgil Bercea; din Dieceza de Iași vor fi prezenți 11 tineri împreună cu pr. Fabian Doboș. Congresul are ca moto cuvintele papei: "Duc in altum, Acțiune Catolică, având curaj pentru viitor" și va avea loc în perioada 31 august - 5 septembrie. Au fost invitați reprezentanți din peste 50 de țări din toată lumea și circa 180 de episcopi. În ziua de 5 septembrie, la Loreto, papa va beatifica trei membri ai Acțiunii Catolice. Pentru aceasta Acțiunea Catolică Italiană (ACI) și participanții la congres vor merge în pelerinaj la Loreto. Întâlnirea, organizată de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și ACI în colaborare cu Consiliul Pontifical pentru Laici (CPL), are ca obiectiv primar prezentarea actualității AC în al treilea mileniu, în spiritul Conciliului Vatican II și a documentului Cristifideles laici, în lumina magisteriului lui Ioan Paul al II-lea care a spus recent: "Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică. Duc in altum, Acțiune Catolică!". Cu ajutorul momentelor de ascultare și de rugăciune, de dialog și de schimb de experiență, de analiză, de strategie de promovare, se va prezenta, și se va aprofunda tema carismei și a traducerii sale în termeni de viață personală și eclezială. Congresul va începe printr-o rugăciune condusă de Mons. Francesco Lambiasi, asistent FIAC; apoi vor saluta participanții: Mons. Stanislao Rylko, președintele CPL, Beatriz Buzzetti Thomson, coordonator FIAC și Paola Bignardi, președinte ACI. Miercuri, 1 septembrie, va fi deliniat profilul carismei AC, pornind de la magisteriul lui Ioan Paul al II-lea; va fi prezentată pedagogia AC, cale de sfințenie, cu unele "roade de sfințenie", martori întrupați ai unui ideal posibil azi și vor fi indicate perspectivele AC care privesc viitorul. Vineri, 2 septembrie, va fi prezentată AC una și diversă care se întrupează în diferite culturi și în Bisericile locale. Având contribuția diferitelor delegații, vor fi prezentate diferite realități care oferă răspunsuri concrete la necesități;le specifice ale fiecărei țări:
În după-amiaza zile de 2 septembrie va fi un spațiu destinat laboratoarelor tematice, schimbului de experiență. În fiecare grup se va lucra după tehnica laboratorului și se vor împărtăși experiențe și activități concrete care se realizează în fiecare țară care pot fi sugestii pentru a le pune în practică în alte țări. Cu tema "misiunea și prezența în lume", vor fi împărtășite experiențe pastorale cu privire la angajarea politică, dezvoltarea și promovarea integrală a persoanei, cu privire la muncă, cultură și comunicare, dialog ecumenic și interreligios, atenția față de copii, prioritatea pentru tineri și însoțirea adulților și a familiilor.
În zilele de 3 și 4 septembrie, participanții la congres se vor uni cu pelerinajul ACI la sanctuarul din Loreto unde vor participa grupuri de copii, tineri și adulți. Momentul culminant va fi celebrarea euharistică în timpul căreia Sfântul Părinte îi va beatifica pe Martelli, Suriano și pr. Tarres y Claret. Luni, 6 septembrie, va avea loc, la Roma (Domus Pacis) Cea de-a IV-a Întâlnirea a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, cu scopul de a fixa liniile de lucru pentru următorii trei ani; se vor alege, de asemenea, țările membre ale secretariatului pentru perioada 2004-2007. Vor participa aceleași delegații de la congres. Acțiunea Catolică este cea mai numeroasă organizație laică din Biserica Catolică Italiană. Ea este prezentă în 8.000 de parohii și include 180.000 de adulți, 80.000 de tineri și 150.000 de adolescenți. Acțiunea Catolică își are originea într-o inițiativă din 1867, când doi tineri au întemeiat Societatea Catolică Italiană de Tineret, cu motoul: "Rugăciune, Acțiune, Sacrificiu". Papa Pius al IX-lea a aprobat asociația în 1868. Numele și structura actuală au fost fixate de papa Pius al X-lea. FIAC-ul este un organism inițiat în 1987 și constituit la Roma în 1991 ca un liant între asociațiile naționale ale Acțiunii Catolice din lume, în slujba acestora și al Bisericii. Viena (1994), Buenos Aires (1997), Roma (2000) sunt locurile unde au avut loc întrunirile internaționale precedente. Forumul reunește azi reprezentanți ai Acțiunii Catolice din 18 țări; 16 țări sunt observatoare. Membrii din Europa, America, Africa și Asia sunt coordonați de un secretariat general constituit din 5 laici, expresie a realităților naționale diverse. În Dieceza de Iași AC a luat ființă la 8 decembrie 1992. Astăzi se prezintă cu un număr de peste 4.000 de membri în 43 de parohii; 12 parohii sunt simpatizante. Membrii sunt împărțiți pe trei categorii de vârste (copii, tineri și adulți) și pe trei zone de activitate (Bacău, Roman, Iași). Având ca punct de reper în proiectul său de activități planul pastoral al diecezei, Acțiunea Catolică își propune să contribuie prin acțiunile sale la evanghelizarea, sfințirea și formarea creștină a conștiințelor în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii. Toate aceste obiective sunt realizate în cadrul celor patru laturi: liturgică, educativă, caritativă și cultural-recreativă. Pr. Cornel Cadar * * * Congresul Internațional al Acțiunii Catolice "Duc in altum, Acțiune Catolică, având curaj pentru viitor!" Program Marți, 31 august
Miercuri, 1 septembrie
Joi, 2 septembrie
Vineri, 3 septembrie
Sâmbătă, 4 septembrie
Duminică, 5 septembrie
* * * Forumul Internațional al Acțiunii Catolice A IV-a Adunare Ordinară Roma, Domus Pacis, 6 septembrie 2004 Program
* * * Laboratoare tematice - 2 septembrie Obiectivul laboratoarelor tematice (cf. Program 2/9) este prezentarea experiențelor diferitelor țări. Un responsabil va face o introducere la temă, va prezenta o experiență și va coordona celelalte intervenții, prezentarea altor experiențe, întrebări asupra experiențelor. Timpul prevăzut este de 50 de minute. Se prevede posibilitatea de a participa succesiv la două standuri interactive. Pentru a organiza participarea, în fișa de înscriere, se cere să se indice temele care interesează, cu o ordine de prioritate de la 1 la 4. * * * Manifestul "O Acțiune Catolică pentru cel de-al treilea mileniu" Manifestul intenționează să fie o prezentare simplă și plină de speranță despre AC, care să fie împărtășită cu cei prezenți și în propriile Biserici particulare, care va oferită Sfântului Părinte la Loreto. Grupul organizator pregătește o schemă înainte de congres și cere contribuții până în seara zilei de 1 septembrie, atât cu titlu personal, cât și din partea grupurilor de aprofundare din 1 septembrie. Manifestul va fi proclamat în seara zilei de 2 septembrie. Mai multe informații: www.fiacifca.org * * * Reprezentanți și delegații care au confirmat participarea (15 iulie 2004):
* * * Duc in altum, Acțiune Catolică! În acești ultimi ani - afirmă Beatriz Buzzetti Thomson, fostă președintă națională a Acțiunii Catolice din Argentina și coordonatoare a FIAC - magisteriul lui Ioan Paul al II-lea a pus în evidență în mod special carisma Acțiunii Catolice ca dar al Duhului Sfânt făcut Bisericii din cel de-al treilea mileniu. Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică, ne-a spus recent papa. De aceea, explică mai departe coordonatoarea FIAC, "am ales pentru congres titlu Duc in altum, Acțiune Catolică, având curaj pentru viitor! Întâlnirea din septembrie va oferi ocazia de a prezenta această Acțiune Catolică în lume vie, puternică, frumoasă, prin momentele de ascultare și de rugăciune, de dialog și schimb de experiențe, de căutare de strategii și de promovare care să ajute în trecerea de la reflecția ideală despre carismă la traducerea sa în viața personală și în viața Bisericii. La congres vor participa circa 180 de episcopi și laici din peste 50 de țări ale lumii, reprezentanți ai mai multor organizații internaționale catolice, mișcări și asociații de laici". * * * Forumul Internațional al AC "După congres - adaugă Buzzetti Thomson - se va desfășura A IV-a Adunare Ordinară a FIAC, care va reînnoi, după cum este prevăzut după fiecare trei ani, membrii secretariatului general". Dar care sunt finalitățile prevăzute de Forum? "Documentul normativ al FIAC - explică ea - le sintetizează în trei puncte: a fi un loc unde să se trăiască solidaritatea dintre AC din diferite țări, regiuni și continente; un loc pentru a analiza marile probleme la scară mondială pe care societatea contemporană le pune Bisericii și Acțiunii Catolice - în acești ani am abordat temele precum dialogul cu culturile contemporane, formarea și misiunea laicilor în diferite continente, contribuția creștinilor la construirea unei Europe de pace și solidaritate - un centru pentru a anima și a promova "noua evanghelizare" în respectul față de contextul pastoral și structural diferit al fiecărei AC. Card. Eduardo Pironio care, în calitate de președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici, a încurajat cu putere constituirea Forumului, într-o rugăciune scrisă pentru A II-a Adunare Ordinară, care s-a desfășurat la Buenos Aires, în septembrie 1997, a sintetizat toate acestea cu formula implicarea în a face, din inima Bisericii comuniune misionară, un dialog și un drum de mântuire: Frumos, nu-i așa? Chiar dacă nu este întotdeauna ușor...". * * * Acțiunea Catolică pentru al treilea mileniu "Acțiunea Catolică a celui de-al treilea mileniu - afirmă coordonatoarea FIAC - este chemată să răspundă cu mai multă fidelitate și generozitate la caracterul său de asociație de laici care se angajează să trăiască în Biserică și în lume propria vocație baptismală. Congresul va fi o ocazie, în această perspectivă, pentru a verifica modul în care vocații și slujiri ecleziale diverse pot să coopereze la creșterea Bisericii. Importantă va fi și sublinierea aleasă pentru a evidenția mărturisitorii de credință; ca AC să rămână, și în prezent, dar, mai ales, în viitor, o școală de sfințenie așa cum a fost încă de la început, importantă și "universală". Înseamnă a răspunde la invitația adresată de Conciliul Vatican II, o invitație posibilă în toate contextele geografice și istorice, cu referire la formarea umană și creștină și vestirea evangheliei". Sursă: SIR (31 august 2004) * * * Identitate Asociații, federații de mișcări de AC (cu acest nume sau cu un altul) Această formă deosebită de apostolat asociat, a cărui identitate și misiune au fost propuse de Conciliul Vatican II (cf. Lumen gentium, 33,3; Ad gentes, 15,9 și, în deosebi, Apostolicam actuositatem 20,2 și 24,4) și de învățăturile suveranului pontif și ale episcopilor (cf. Christifedeles laici 31,3), este prezentă și activează în mai multe țări din diferite continente, așa cum a reieșit și din lucrările și din documentele finale ale Sinodului episcopilor din octombrie 1987. * * * Țări membre:
* * * Observatori
lecturi: 123.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |