Cinci ani de la vizita Sfântului Părinte în România
Se împlinesc cinci ani de la vizita Sfântului Părinte pe pământul României. Acele frumoase zile stăruie în mintea multora dinte noi. Vă oferim câteva crâmpeie din acele zile binecuvântate pentru a ne reîmprospăta memoria. Este apoi telegrama transmisă de Sfântul Părinte credincioșilor din Dieceza de Iași; cuvintele papei de la audiența din 12 mai 1999 exprimă impresiile Sfântului Părinte cu ocazia vizitei în România.
În perioada 7-9 mai 1999 Sfântul Părinte a vizitat trei zile România. A fost cea de-a 86-a călătorie apostolică în afara Italiei în cei 20 de ani de pontificat. "Dumnezeu mi-a dat bucuria să văd chipurile voastre și să mă rog cu voi", a spus Sfântul Părinte. Papa a apreciat istoria de suferință a românilor, precum și valorile prezente în Biserica Ortodoxă; a adus un omagiu Bisericii Greco-Catolice și i-a încurajat pe toți catolicii; i-a chemat pe români la a deschide inima pentru Cristos Mântuitorul și la a redescoperi puterea care i-a animat pe martiri ca să-și dea viața pentru Cristos. Vizita s-a dorit să contribuie la cicatrizarea rănilor produse în relațiile dintre Biserici în timpul celor 50 de ani care s-au scurs și să deschidă un anotimp de colaborare reciprocă plină de încredere.
Ne-am reîntâlnit cu prilejul acestei vizite cu Bisericile și cu atmosfera lor, cu icoana care-i fereastră spre cer, am auzit clopotele care au răsunat din plin, dar în primul rând s-a auzit mesajul răspicat al Sfântului Părinte. În urechile multora prezenți în diferite momente ale vizitei răsună și acum cuvintele suveranului pontif: "A-l iubi pe Cristos! Iată scopul ultim al existenței noastre: a-l iubi în împrejurările concrete ale vieții, încât iubirea Tatălui să se arate lumii! (...) Acum, în pragul mileniului trei, nu vă fie teamă: deschideți larg porțile inimii voastre Mântuitorului Cristos! El vă iubește și vă este aproape; El vă cheamă la un reînnoit angajament de evanghelizare".
Strigătul de unitate de la ultima Liturghie poate că este cea mai frumoasă concluzie. Oricum ceva s-a schimbat cu ocazia acestei vizite. Oamenii au avut posibilitatea de a se confrunta cu un sistem de valori creștine și au înțeles poate că trebuie să devină mai buni. Rămâne de a împlini îndemnul suveranului pontif: "Românie... întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace".
* * *
Scrisoarea Sfântului Părinte
Veneratului frate, Petru Gherghel, episcop de Iași
Cu ocazia venirii mele în România, doresc să adresez un salut deosebit dumneavoastră și tuturor credincioșilor din dieceză.
Chiar dacă împrejurările nu-mi permit să vizitez această binemeritată comunitate diecezană, doresc să vă asigur că gândul și inima mea sunt aproape de credincioșii încredințați grijii pastorale a dumneavoastră, îmbrățișându-i pe toți în Cristos Domnul nostru, sperând să pot veni la Iași într-o ocazie apropiată.
În exprimarea prețuirii mele pentru mărturia curajoasă și luminoasă de fidelitate dată de această dieceză în timpul anilor grei ai regimului comunist, vă asigur că o amintesc în rugăciunea mea și acord tuturor binecuvântarea mea.
București, 7 mai 1999
Ioan Paul al II-lea
* * *
La audiența generală din ziua de miercuri, 12 mai 1999, Sfântul Părinte a spus:
"Îi mulțumesc lui Dumnezeu, a cărui providență a dispus ca această vizită să se petreacă în apropierea anului 2000, oferindu-le catolicilor și fraților ortodocși ocazia de a împlini laolaltă un gest deosebit de semnificativ pe drumul depline unități, în spiritul propriu marelui jubileu care este aproape. Doresc să-mi exprim din nou recunoștința către toți cei care au făcut posibil pelerinajul acesta apostolic. (...)
Le mulțumesc autorităților, organizatorilor și tuturor celor ce au contribuit ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Gândindu-mă la situația politică existentă până nu cu mulți ani în urmă, cum să nu văd în acest eveniment un semn elocvent al lucrării lui Dumnezeu în istorie? A prevedea o vizită a papei ar fi fost atunci cu totul de negândit, dar Domnul, care călăuzește pașii oamenilor, a făcut posibil ceea ce din punct de vedere uman părea irealizabil.
Cu acest pelerinaj am dorit să aduc un omagiu poporului român și rădăcinilor sale creștine. (...) Această călătorie mi-a oferit posibilitatea de a vedea ce bogăție este a respira în calitate de creștini, cu ambii plămâni, ai tradiției orientale și ai celei occidentale".
lecturi: 123.