Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic
Vineri, 19 martie, sărbătorea Sfântului Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria și patronul Bisericii Universale, a fost o zi deosebită pentru Seminarul Diecezan Romano-Catolic din Iași. Ales ca patron al Seminarului încă din momentul înființării sale, în 1886, Institutul se bucură și astăzi de protecția sfântului Iosif. Liturghia hramului a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La celebrare au participat PS Aurel Percă, părinții profesori ai Institutului, numeroși preoți din împrejurimi, studenții Institutului, persoane consacrate și credincioși din Iași.
În anul 1621, papa Grigore al XV-lea a declarat ziua de 19 martie sărbătoare de poruncă în cinstea sfântului Iosif, iar în secolul al XIX-lea, același sfânt a fost numit, de către papa Pius al IX-lea, patronul Bisericii Universale.
Locul sfântului Iosif în istoria mântuirii este unul deosebit. Soț al Fecioarei Maria, purtător de grijă al lui Isus, descendent al lui David, sfântul Iosif asculta cu credință și împlinea în tăcere cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia proclamată în timpul sfintei Liturghii (Mt 1,16.18-21.24a) îl numește drept, iar refrenul psalmului responsorial (Ps 88) sintetizează întreaga sa vocație: "Fericit este slujitorul credincios".
În predica sa, PS Petru Gherghel, conturând trăsăturile definitorii ale figurii sfântului Iosif, a scos în evidență rolul major pe care l-a avut în planul lui Dumnezeu. Biserica îl cinstește pe cel care s-a îngrijit de Isus și îi acordă un loc privilegiat. De aceea, episcopul Nicolae Iosif Camilli l-a ales, în 1886, ca patron al Seminarului Catolic din Iași, înființat în același an, încredințându-i formarea candidaților la sfânta Preoție. De acest privilegiu se bucură și astăzi seminariștii din Iași care, în sfântul Iosif, își găsesc modelul de virtute și ascultare. Păstrând ca un testament îndemnul episcopului Camilli, seminariștii recită zilnic această rugăciune adresată sfântului Iosif, compusă de papa Leon al XIII-lea:
La tine alergăm, o sfinte Iosife, în necazul nostru,
și plini de încredere cerem ocrotirea ta,
după ce am implorat ajutorul sfintei tale soții.
Pentru acea sfântă legătură de dragoste,
ce te-a unit cu Neprihănita Fecioară, Născătoare de Dumnezeu,
și pentru dragostea părintească ce ai avut-o față de Pruncul Isus,
te rugăm fierbinte să privești cu bunăvoință
la moștenirea pe care Isus a dobândit-o cu sângele său
și prin puterea și ajutorul tău să ne aperi în nevoile noastre.
Apără, păzitorule preaînțelept al dumnezeieștii Familii,
neamul cel ales al lui Isus Cristos.
Îndepărtează de la noi, preaiubitorule părinte,
toată ciuma rătăcirilor și a viciilor.
O, preaputernicul nostru ocrotitor,
vino din cer în ajutorul nostru
în această luptă cu puterea întunericului.
Și precum odinioară ai scăpat de primejdia morții pe Pruncul Isus,
de asemenea, apără acum sfânta Biserică a lui Dumnezeu
de cursele vrăjmașilor și de orice nenorocire;
și întinde pururea peste fiecare dintre noi ocrotirea ta,
pentru ca prin pilda și ajutorul tău,
să putem trăi cu sfințenie,
să murim cu evlavie
și să dobândim în ceruri, fericirea veșnică.
Amin
Diac. Cristinel Farcaș
lecturi: 123.