Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi
Joi, 22 ianuarie, Parohia Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova" din Iași a fost gazda celei de-a cincea zi din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Celebrarea a început la ora 17.00, fiind prezidată de părintele Iosif Comorașu, parohul comunității. La celebrare au participat preoți și credincioși, atât catolici cât și ortodocși.
Biserica a fost împodobită special pentru celebrare, în jurul altarului fiind așezate mai multe afișe, în mai multe limbi, care exprimau dorința insistentă a poporului creștin pentru a dobândi unitatea Bisericii.
"Să ne dispunem inimile pentru a-l accepta pe Cristos să locuiască în noi, ca astfel să putem primi darul unității și ale păcii". Acestea au fost cuvintele prin care pr. Comorașu, la începutul celebrării, i-a îndemnat pe credincioși să invoce de la Dumnezeu darul unității și al păcii, întrucât în decursul istoriei lipsa acestora nu a făcut bine nimănui.
A urmat apoi actul penitențial, când toți au fost invitați să-și recunoască păcatele, mai ales pe acelea împotriva unității, pentru a putea participa cu vrednicie la celebrare.
După lecturile din Sfânta Scriptură a urmat predica părintelui Vasile Nechita, inspector pe probleme de educație religioasă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Asemenea profetului Ilie care l-a descoperit pe Dumnezeu într-o adiere, părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să descopere în aceste momente de rugăciune ecumenică, suflul aceluiași Duh. Întâlnirile ecumenice sunt ca zilele primăverii, despre care suntem siguri că vor veni. Isus s-a rugat pentru unitatea Bisericii, chiar în ajunul pătimirii sale, rezumând în această rugăciune ("Ca toți să fie una") întreaga evanghelie. Istoria Bisericii este o luptă continuă pentru unitatea Bisericii. Aceasta ne încurajează și ne dă binețe ca să dorim mai mult să fim împreună. Unitatea nu este nivelatoare, ea pune în valoare darul fiecăruia; este o "unitate în diversitate". În continuare, părintele a prezentat modul în care au văzut diferiți sfinți părinți și oameni ai Bisericii această carismă a unității (ex. Maxim Mărturisitorul, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, patriarhul Athenagoras, papa Ioan Paul al II-lea etc.). Ei ne-au dat pildă de unitate și s-au rugat pentru unitate. Noi ne întâlnim pentru că avem conștiința ecumenicității Bisericii; avem convingerea că zidurile care ne despart nu se ridică până la cer, nu depășesc puterile noastre de a le depăși. În finalul cuvântului de învățătură, părintele i-a îndemnat pe toți cei prezenți "să coboare din Ierihonul păcatelor acestei lumi pentru a intra în Ierusalimul ceresc".
A urmat apoi invocarea de la Tatăl a darului unității Bisericii creștine pentru a depăși diviziunile existente.
Celebrarea a continuat cu ritul stropirii cu apă sfințită. Aceasta trebuie să devină semn al reînnoirii și pregustare a noii creații.
Un moment particular în cadrul celebrării l-a constituit recitarea rugăciunii domnești. Toți cei prezenți și-au dat mâinile, arătând astfel că toți fac parte din același popor al lui Dumnezeu.
În binecuvântarea finală a fost evocată, drept model al unirii în iubire a creștinilor, unirea de iubire existentă în sânul Sfintei Treimi.
Cântările de la sfânta Liturghie au fost coordonate de un grup de studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Mesajul central al cântecelor (ex. "Lumea-ntreagă să se înfrățească", "O, Marie, o preadulce mamă", "Ce bine e când frații") a fost în sintonie cu acela al textelor celebrării și i-a ajutat pe credincioși să pătrundă mai adânc darul unității creștine.
Următoarea întâlnire va avea lor vineri, 23 ianuarie, în biserica ortodoxă "Sfinții Petru și Pavel" - Bărboi.
Petru Tamaș
lecturi: 123.