Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a doua zi
Luni, 19 ianuarie, în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a avut loc o nouă celebrare, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași. Celebrarea s-a bucurat de participarea unui mare număr de preoți, atât de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, cât și de la Institutul Teologic Romano-Catolic. Acestora li s-au alăturat în rugăciune mulți credincioși, catolici și ortodocși, încât capela a devenit neîncăpătoare. Celebrant principal a fost pr. Mihai Vizitiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
La începutul celebrării, pr. decan Gheorghe Popa i-a îndemnat pe toți cei prezenți ca rugăciunea lor să fie la fel de pură și albă precum zăpada, pentru a ajunge astfel mai repede la Dumnezeu.
Celebrarea propriu-zisă a început cu înălțarea de rugăciuni către Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru sfânta Biserică, pentru ierarhi, preoți și diaconi, pentru toți cei care cred și pentru ca aceste zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor să fie rodnice în sânul Bisericii lui Cristos. Au urmat citirea lecturilor și proclamarea evangheliei. Pasajul ales pentru această zi este luat din capitolul VI al Evangheliei după sfântul Marcu, în care este relatat cum Isus mergea pe apă.
Omilia a fost ținută de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif". În pasajul evanghelic se relatează faptul că ucenicii erau în barcă, simbol al Bisericii. Ei au trecut de pe un țărm pe altul, ceea ce ne duce cu gândul la o alegere radicală, o trecere, un drum de la o stare la alta. Ucenicii erau surprinși, uluiți și în același timp bucuroși. Ei vâsleau împotriva curentului, "vântul le era împotrivă" și de aceea înaintau cu greutate. Isus a văzut cum se chinuiau și a venit la ei. La fel putem spune astăzi și despre mișcarea ecumenică: este împotriva curentului, deci pentru a avea succes trebuie să-l lăsăm pe Isus să lucreze în noi.
Înainte de omilie un grup de seminariști de la Seminarul Catolic a intonat un cântec în care sfânta Fecioară este numită "Stella maris". Pr. Wilhelm, preluând aceste cuvinte: "Stella maris" - steaua mării, a numit-o pe Maria far călăuzitor pentru barca în care suntem noi, pentru Biserica întreagă. În final, părintele predicator a spus că pentru a face rodnice aceste zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor trebuie "să murim puțin". Să facem ca pacea adevărată să domnească în sufletele noastre și fiecare să dăm cât de puțin pentru ca aceste zile să fie de un real folos.
Cântarea în cadrul celebrării a fost susținută de studenți de la Seminarul Ortodox. În unele momente ale celebrării a intervenit prin cântece specifice un grup de studenți de la Seminarul Catolic.
La sfârșitul celebrării părintele Mihai Vizitiu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și și-a exprimat speranța cât privește aceste zile de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor.
Următoarea celebrare va avea loc marți, 20 ianuarie, la ora 17.00, în biserica romano-catolică "Sf. Tereza" din Iași.
Daniel Butacu
lecturi: 123.