Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Împărțirea "Luminii păcii de la Betleem"

Luni, 22 decembrie, în biserica "Sf. Nicolae" din Bacău, a avut loc Liturghia de împărțire a Luminii păcii de la Betleem. Au participat cercetași din 16 centre de pe tot cuprinsul țării (București, Piatra Neamț, Iași, Bacău etc.), în număr de peste 200. Aceștia au venit cu bucurie să poarte spre casele lor simbolul păcii și al iubirii pentru cei din parohia de care aparțin și din parohiile vecine.

De la Viena, acolo unde lumina a poposit din drumul de la Betleem, cei peste 7.000 de cercetași o vor duce în alte 25 de țări același mesaj de toleranță, iubire și pace. În România au adus lumina Adrian Secal și Ioana Zicman.

La fel ca și în anii anteriori, Lumina este un îndemn la unitate, la ecumenism, în acest sens cercetașii catolici au mers și la frații ortodocși, propunându-le să mențină aprinsă această flacără.

Irina Manea

* * *

Acum 2000 și ceva de ani, într-o grotă lângă micul orășel Betleem din Palestina, s-a născut cel așteptat de un popor întreg, pentru a-i reda libertatea, cel ce avea să devină semănătorul păcii în lume. Chiar dacă nu eliberarea de sub dominație străină a poporului iudei era scopul nașterii sale, Isus Cristos a coborât pe pământ tot pentru a ne elibera. Pentru a ne elibera pe noi, oamenii, de sub dominația păcatului, de sub dominația urii, ură care duce întotdeauna la război: război între om și om, război între popor și popor. Și pentru a ne elibera de sub tirania urii, el ne-a arătat ce este iubirea: iubirea între popoare, iubirea între oameni și, cel mai important, iubirea între om și Dumnezeu. Iubire care conduce întotdeauna la pace.

Acum 15 ani, pentru prima dată, un grup de cercetași din Viena, conduși de dl. Bertl Grunwald, au luat din grota în care s-a născut "Lumina lumii" flacăra a ceea ce numim acum "Lumina păcii" și au distribuit-o în multe țări din Europa, răspândind, în același timp, și mesajul de a "semăna pacea în lume".

Acum 8 ani, primul grup de cercetași catolici aparținând ASCRO au adus cu ei de la Viena simbolul păcii pentru a-l răspândi și aici, în România, în Dieceza de Iași.

Acum la 15 ani de la împărțirea Luminii în Europa, "Lumina păcii" a ajuns pentru a opta oară în România, una din cele 25 de țări care au avut reprezentanți la ceremonia de anul acesta de la Viena.

Mesajul care vine împreună cu acest simbol este același de 15 ani încoace: Să răspândim pacea în lume. Să ne iubim între noi fără a face diferență de rasă sau de religie".

Așa cum Isus, Lumina lumii, a fost primul semănător al păcii, așa să fim și noi, cercetașii, dar mai ales noi, scoutiștii, semănători ai păcii într-o lume în care egoismul și ura tind să răpună iubirea și pacea.

Această flacără nu este doar o simplă flacără într-un felinar, ci este flacăra prin care noi, tinerii, vrem să răspândim pacea în lume.

Această flacără să nu ardă doar până când lumânarea se va stinge sau uleiul din felinar se va termina, ci această flacără să ardă în inimile noastre pentru toată viața, alimentându-se din dorința noastră de a răspândi pacea, din dorința noastră de a "lăsa această lume un pic mai bună decât am găsit-o".

Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această ceremonie: Episcopiei, reprezentată aici de PS Aurel Percă, Mons. Ștefan Erdeș, pentru că ne-a oferit spațiul în care să desfășurăm această ceremonie, Fundației Caritas, reprezentată de pr. Egidiu Condac, Fraților Școlilor Creștine, reprezentați de fr. Jesus Sagrado, Centrului Scout Bacău - centru, reprezentați de pr. Daniel Cobzaru, de Edi Iștoc și Felicia Enășel, pentru ajutorul dat la pregătirea acestei ceremonii și tuturor celor care au răspuns invitației noastre.

Adrian Secal


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat