Calendarul creștin catolic-ortodox 2004
Trăim într-un moment al istoriei când - fie în Europa, fie pe alte continente - limbajul oamenilor despre viitor devine din ce în ce mai mult unul al temerii, al incertitudinii absolute. Amenințare, victime, război... sunt nu doar termeni luați dintr-un dicționar, ci fapte cotidiene. Dacă orice război începe prin a ne fi frică de aproapele, orice pace se construiește prin a ne apropia cu încredere.
Sunt de aceea bucuros de a vă vorbi despre o inițiativă românească de construire a înțelegerii, a încrederii între noi, mai precis între catolici și ortodocși. Este vorba despre apariția "Calendarului creștin catolic-ortodox 2004", realizat de Congregația Misionarilor Verbiți în colaborare cu pr. Mihăiță Popovici, paroh ortodox din orașul Roman. Totul a început acum patru ani, în dorința de a oferi un semn concret dorinței jubiliare exprimate de papa Ioan Paul II, de a fi lucrători de pace.
Cine ia în mână calendarul se oprește cu privirea mai întâi asupra imaginii de pe copertă: o fereastră de piatră, fără geamuri, prin care se zăresc casele unui sat aflat la picioarele unei coline, deasupra căruia se vede un petic de cer. Imaginea împinge la un moment de reflecție. Cel care se uită prin fereastră vede un sat, o comunitate... Tot astfel, cel care răsfoiește calendarul, descoperă comunitatea Bisericii care în fiecare zi meditează la viața sfinților, admirând lucrarea harului lui Dumnezeu în ei.
Fiecare lună are o imagine proprie: prima lună, ianuarie înfățișează icoana lui Cristos ce ține în mâna stângă cartea sacră, iar cu dreapta binecuvântează. Luna decembrie, ultima, înfățișează tot o icoană: cea a maternității Mariei, născătoare de Dumnezeu. Așadar, binecuvântarea Logosului creator a rodit și s-a revărsat în maternitatea Mariei. Timpul lui Dumnezeu se află - în optica acestui calendar - sub semnul binecuvântării și al rodirii, sub semnul vieții împlinite.
Sub fiecare imagine din lună sunt menționați sfinții: cei catolici și cei ortodocși, cu sărbătorile fiecărei Biserici. De multe ori coincid, ca un semn că nu suntem și nu am fost niciodată străini. Pe spatele fiecărei pagini lunare sunt două texte: un gând al papei Ioan Paul al II-lea, iar dedesubt un gând desprins din tradiția ortodoxă. Suntem diferiți, dar destinați să fim una, atât în sfinții noștri, cât și în spiritualitatea noastră. Iar ultimul gând de pe spatele paginii lunii decembrie, sună ca o axiomă și regulă de viață: "Nu poate exista Biserică în afara iubirii".
Sperăm ca și acest calendar, rod binecuvântat al dorinței de unitate a Bisericilor, să aducă roade de pace și de iubire în cât mai multe familii creștine. "Ca toți să fie una!" (In 17,21).
Pr. Corneliu Berea
* * *
Calendarul creștin catolic-ortodox 2004
Editura Misionarilor Verbiți, Traian, 2003, 23x33 cm, 13 p., 50.000 lei
* * *
Acest calendar, în limita stocului disponibil, poate fi procurat prin comandă:
- prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064 - Iași;
- prin fax: 0232/211527;
- prin telefon: 0232/212003, interior 67:
luni, marți, orele 12.00-18.00;
miercuri, orele 8.00-9.00;11.00-16.00
joi, vineri, orele 8.00-14.00;
- prin e-mail: cornel@mail.dntis.ro;
- prin Internet: www.ercis.ro; www.catholica.ro.
lecturi: 123.