Ambasadorul Germaniei la Episcopia Romano-Catolică Iași
În seara zilei de 25 noiembrie, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a primit vizita noului ambasador al Germaniei la București, Wilfried Gruber. După o întrevedere particulară, pe care episcopul a avut-o cu înaltul oaspete, discuțiile au continuat în prezența episcopului auxiliar, Mons. Aurel Percă, și a celorlalți preoți din curia diecezană. Printre altele, Preasfințitul Petru Gherghel a prezentat situația Bisericii noastre locale și problematica emigranților. La sfârșitul întrevederii, Excelența sa Wilfried Gruber a avut bunăvoința de a răspunde la câteva întrebări.
Excelență, pentru început aș vrea să vă prezentați.
Numele meu este Wilfried Gruber. Sunt ambasadorul Germaniei în România începând cu luna iulie 2003. Este a treia țară în care sunt ambasador. Mai întâi am fost la Belgrad, iar apoi la Budapesta. În serviciul diplomatic sunt de peste 30 de ani.
Cu ce ocazie vă aflați la Iași?
Iașiul este un oraș istoric, cu o veche cultură și totodată capitala istorică a Moldovei. Pe plan cultural are o tradiție lungă și, din câte știu, aici se află cea mai veche universitate din România. Pe de altă parte, Iașiul nu este numai un centru cultural, ci și unul spiritual. De aceea am dorit să fac vizite și la Biserica Ortodoxă, și la Biserica Catolică. Pot să vă spun că în această seară am avut o discuție foarte interesantă cu episcopul dumneavoastră, Preasfințitul Petru Gherghel.
Sunteți de câteva luni în România. La prima vedere, ce v-a uimit, ce v-a mișcat într-un mod deosebit aici, la noi?
Eu cred că ar fi un act de îndrăzneală din partea mea să-mi dau o părere după numai trei luni. Totuși aș putea spune că mi-am făcut ceva impresii plăcute: am întâlnit mulți oameni care sunt foarte deschiși. Pe de altă parte, observ că în România există dorința și voința fermă de a se atașa cât mai mult de valorile reale ale Europei. Ca străin, ca german, ai permanent sentimentul că ești bine venit oriunde te-ai afla. Am acest sentiment, cred, și din alt motiv: eu știu că de mai multe sute de ani grupuri de germani (șvabi, sași) au trăit aici în bună înțelegere cu românii.
V-aș ruga să numiți două valori pe care le-ați întâlnit aici și nu există în Germania.
Este o întrebare foarte interesantă, dar și foarte riscantă. O calitate pe care am întâlnit-o aici, dar care sper să existe și în Germania, este cordialitatea. Am întâlnit în România foarte mulți oameni deschiși dialogului, un dialog foarte plăcut și constructiv. O altă calitate, care în Germania poate nu mai există în aceeași măsură, este capacitatea mai mare de a învinge dificultățile. În Germania, am impresia că ne plângem și ne văităm mult fără a avea numaidecât motiv. Aș mai sublinia credința și încrederea în Dumnezeu a românilor. Cred că acestea le sunt un mare sprijin în depășirea marilor probleme.
Vă mulțumim mult și vă mai așteptăm la Iași.
Vă mulțumesc și eu.
A consemnat pr. Iosif Dorcu
lecturi: 123.