Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Iosif BudăuA trecut la Domnul pr. Iosif Budău

Luni, 10 noiembrie, în Conventul din Luizi-Călugăra, a trecut la cele veșnice pr. Iosif Budău (77 ani). Înmormântarea va avea loc joi, 13 noiembrie, ora 10.30, la Luizi-Călugăra.

Pr. Iosif Budău s-a născut în ziua de 24 aprilie 1926 în Tămășeni, județul Neamț. Rămas orfan de mamă, este luat și crescut de unchiul său, Francisc Mare, dascăl la Butea. După clasele elementare la școala din Butea, din anul 1938 până în 1946 urmează cursurile gimnaziale și seminariale la Hălăucești, după care face un an de noviciat la Conventul Franciscan din Săbăoani, la sfârșitul căruia depune profesiunea simplă. În toamna anului 1947 începe cursurile teologice la Colegiul Franciscan "Sfântul Bonaventura" din Luizi-Călugăra, dar e nevoit să le întrerupă din cauza opresiunii comuniste. Continuă să studieze în particular și să lucreze, iar în 1952 are posibilitatea să le continue la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia, unde, la 29 iunie 1953 este hirotonit preot împreună cu alți șase colegi de către arhiep. Alexandru Cisar. Activează ca vicar parohial în mai multe locuri: Hălăucești, Huși, Oțeleni, Galați, Săbăoani și Răchiteni. La 25 mai 1962 este arestat pe motiv de "uneltire contra regimului comunist" și condamnat la șapte ani, din care execută aproape doi. După eliberare (iunie 1964), a lucrat ca vicar parohial la Răchiteni și Văleni, de unde trece la filiala Horgești în 1968 care devine parohie în 1985. În 1990 se stabilește în Conventul Franciscan din Luizi-Călugăra, unde ajută în pastorație, cât îi permite sănătatea, zdruncinată în decursul anilor. Se pensionează în 1996, iar în aprilie 1997 se îmbolnăvește, fiind semiparalizat. În ziua de 29 iunie 2003 a sărbătorit 50 de ani de preoție.

Este cunoscut și prin faptul că a compus poezii, publicate în revistele "Lumina creștinului" și "Isus, prietenul copiilor", de asemenea și prin optimism și simț al umorului. Cu câteva luni în urmă scria la redacție: "M-am născut într-un bordei coperit cu paie într-un sat din Tămășeni la 24 aprilie 1926 și după un an și jumătate am fost transferat, după moartea mamei, peste Siret, în satul Butea, unde m-a crescut și educat un moș de-al meu - frate cu tata numai după mamă -, pe care-l chema "Mare" și era dascăl în Butea... Când m-am trezit la viață m-am socotit butean, dar satul natal a rămas tot Tămășeni. Asta ca să se știe!"

Dumnezeu sa-l odihnească!

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat