![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Duminică, 12 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, Excelența sa Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, va sfinți biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Răducăneni, după ce au fost terminate lucrările de consolidare, modificare și finisare. La celebrare vor fi prezenți: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași; PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Sunt așteptați să participe un mare număr de preoți din Diecezele de Iași și București și alți invitați din țară și străinătate, alături de binefăcătorii acestei biserici și de credincioșii din localitate. Au fost invitați reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, autoritățile com. Răducăneni. Actuala biserică a fost construită între anii 1914 și 1938 pe locul unei alte biserici din lemn (din 1829). Lucrările au fost executate în timpul cât au păstorit în comunitate preoții: Iosif Tălmăcel, Benevenut Wiener și Daniel Hampel. Din cauza cutremurelor, în 1986, parohul de atunci, pr. Petru Solomon, a început lucrările de consolidare, care au fost întrerupte în 1987 și apoi reluate în 1993, o dată cu venirea actualului paroh, pr. Anton Farcaș. La sugestia păstorului diecezei a fost aleasă o soluție arhitectonică originală de consolidare, prin înlocuirea celor opt stâlpi de susținere, în locul acestora turnându-se grinzi longitudinale. Astfel, biserica a devenit mai luminoasă și mai spațioasă. Această lucrare a fost condusă de arhitecți și ingineri de la Firma "Spedac" din Iași, sub supravegherea prof. ing. Alexandru Cișmigiu din București. La realizarea lucrărilor au contribuit, financiar, dar, mai ales, prin muncă, întreaga comunitate, ajutată de mulți binefăcători. Comunitatea are în momentul de față 863 de familii catolice cu 2.447 de credincioși. Paroh de la 15 octombrie 1993 este pr. Anton Farcaș. Acum Sfinția sa este ajutat de pr. Iulian Tancău. În Răducăneni, din 1995, activează și călugărițe din Congregația Misionară "Slujitoarele Duhului Sfânt". "Ecouri răducănene" este revista lunară a parohiei. Există o bună colaborare cu Biserica și creștinii ortodocși din același sat. Biroul de Presă Informații suplimentare: * * * Scurt istoric Ceea ce se poate vedea astăzi este rodul muncii și abnegației unor întregi generații de credincioși, căci această biserică s-a construit în timp și a suferit diverse consolidări și renovări. De altfel, documentele arheologice și istorice ne permit să întocmim astăzi o monografie nu numai a acestui lăcaș de cult, dar și a celorlalte biserici care au aparținut comunității catolice de aici.
Crescând numeric, comunitatea catolică din târgul Răducăneni a dorit să-și mărească biserica, dar nu a avut impulsul necesar executării unei asemenea lucrări. În Răducăneni erau 930 de suflete cuprinse în 201 familii, deserviți atunci de preoții de la Huși. În anul 1900, venind pentru câteva zile la Răducăneni, părintele Ioan Poglut i-a învățat pe credincioși cum trebuie să lucreze pentru a realiza biserica pe care o doreau. Exact acum 100 de ani, în anul 1903, s-a început adunarea fondurilor, însă până în anul 1914 nu s-a lucrat efectiv aproape nimic. Între timp, părintele Iosif Tălmăcel a întocmit planurile de execuție a acestei biserici, în stil roman combinat cu nuanțe gotice. În vara anului 1914, noul paroh de Huși, părintele Felix Raffaeli, și părintele Benevenut Wiener, administrator parohial la Răducăneni, au hotărât să treacă imediat la acțiune. Au adus aici pe meșterii italieni Alois și Petru Zotto, iar în ziua de 10 iulie 1914 au început săpăturile pentru temelia bisericii. Entuziasmul oamenilor era foarte mare și ajutau toți: bărbați, femei, fete și copiii mai mari. Locul unde săpau era cimitir vechi și peste tot erau morminte. Pământul era slab, de aceea, în medie, s-a săpat la doi metri adâncime și uneori chiar până la patru metri, iar unde nu se dădea de pământ tare se băteau piloni de stejari pentru a face un grătar. În regiunea turnului s-au bătut vreo 70 de piloni de stejar, așa cum recomandase inginerul Szebacinski, consultat în această problemă. La 16 iulie 1914 s-a obținut autorizația de construcție a bisericii, iar piatra fundamentală s-a pus și s-a sfințit a doua zi. Actul comemorativ al sfințirii pietrei de temelie a fost introdusă într-o sticlă și îngropată într-un soclu de beton, care se află aici, în temelia din spatele altarului. Sticla a fost înfășurată în ziarul "Universul" din 17 iulie 1914, în care se publica știrea izbucnirii Primului Război Mondial. Venind ca paroh de Răducăneni, la 21 iulie 1916, părintele Benevenut Rudolf Wiener a solicitat ajutorul arhitectului austriac Henric Jasz, care era deportat politic aici, adaptând temeliile deja turnate în stil roman cu un stil gotic. După cum s-a consemnat în Cronica parohiei, planurile erau "frumoase... simple și drăguțe", dar, nefiind forță financiară, lucrarea s-a amânat. După terminarea războiului, aceste planuri au fost revizuite și definitivate de arhitectul Ferdinand Höflich din București, care este și constructorul palatului arhiepiscopal din București. Din primăvara anului 1924, execuția lucrărilor de construcție a fost condusă de antreprenorul italian Lorenzo Collavigni din Huși, cu meșteri pietrari aduși din Italia, de la Forgaria. Biserica este construită din piatră cioplită de Bazga, piatră despre care meșterii italieni spuneau: "Niciodată n-am lucrat cu o piatră așa de dură!"
Sub îndrumarea și supravegherea părintelui Wiener biserica se înălța văzând cu ochii. La moartea misterioasă a acestuia, 26 octombrie 1926, zidăria turnului era gata și trebuia să se monteze lemnăria și crucea turnului. O lună mai târziu s-a încheiat zidirea turnului. Prin grija noului paroh, părintele Daniel Hampel, în anul următor s-au adus clopotele bisericii, de la Apolda - Germania, fiind în greutate de 1350 kg, 620 kg și 350 kg. În același an s-a adus de la München și ceasornicul turnului, după care s-a realizat acoperișul turnului, din tablă de aramă. În anii următori s-a realizat și acoperișul bisericii, din tablă zincată. Este de notat că la acea dată, ținând cont că s-au folosit 3.120 metri cubi de piatră, greutatea bisericii era de aproximativ 5.666.000 kg. Și cu cât urma să se îngreuneze după aceea! Sub coordonarea părintelui Felix Raffaeli, această biserică a fost tencuită în exterior în anul 1937, iar în anul următor s-a încheiat tencuitul interiorului bisericii. Ulterior s-au făcut dușumelele, s-a construit altarul din marmură și s-a amenajat restul interiorului. Pictura din biserică a fost renascentistă cu nuanțe bizantine. La finalizare, biserica avea următoarele dimensiuni: lungime - 32 m., lățime - 17 m, înălțime - 24 m și înălțimea turnului - 49 m.
Dar nici nu s-a terminat bine finisarea bisericii că iată-i pe catolici din nou la muncă. Cutremurul din anul 1941 a afectat tencuiala bisericii și a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată de preoții Mihai Demeter și Nicolae Ivanciuc. Ulterior, cutremurele din anii 1977 și 1986 au devastat biserica așa de mult încât specialiștii au hotărât executarea unor lucrări de consolidarea a rezistenței. Ele au fost începute, în toamna anului 1986, sub conducerea părintelui Petru Solomon. O dată cu venirea mea ca paroh al acestei biserici am primit din partea Preasfințitului Petru Gherghel și misiunea de a coordona lucrările de consolidare a bisericii. * * * Sfințirea bisericii Deseori au fost invitați, sau am citit, ori auzit, sau chiar am participat la sfințiri de biserici și de fiecare dată trebuie să mărturisesc sincer că mă gândeam întrebându-mă, oare vreodată va fi posibilă și în Răducăneni o atare solemnitate? Nu că aș fi pesimist, dar, văzând cât de multe mai aveam de făcut la biserica noastră și din cauza problemelor și lipsurilor pe care le întâmpinam, eram încercat de gândul că de sfințirea acestei biserici vor avea parte alții, peste mulți ani. Dar, cum bunătatea lui Dumnezeu nu are niciodată limite și intervine acolo unde mai puțin ne așteptăm, acum când se apropie ziua de 15 octombrie, dată la care împlinesc 10 ani de când am fost trimis în această minunată localitate, Răducăneni, mă încearcă sentimente profunde, pentru că ne aflăm cu toții în febra pregătirilor pentru sfințirea bisericii noastre, eveniment istoric pentru această comunitate, care așa cum a stabilit păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, va avea loc la data de 12 octombrie. Și este vorba doar de 10 ani, pot spune acum că acești ani au fost deosebit de încărcați și aglomerați, dar rodul acestor eforturi ne face să uităm de tot ceea ce a fost greu sau neplăcut în această perioadă.
Încă din 1993 am început consolidarea exterioară, de la fundații și până la acoperiș inclusiv. Apoi s-a trecut la consolidarea interioară, dar marea surpriză a venit atunci când s-a constatat, de specialiștii în rezistență, că cei opt stâlpi care susțineau biserica nu mai prezentau garanție. Atunci decizia Preasfințitului Gherghel a fost fermă, dar și dureroasă. Se va face totul pentru eliminarea stâlpilor. Aceasta presupunea o altă expertiză, un alt proiect, alți ani de muncă, dar mai ales faptul că foarte mulți se opuneau, de teamă că se va dărâma biserica. După o bună perioadă de lămuriri, am început și această lucrare, dar, sincer, cu o mare teamă. Și iată că s-a realizat și acest lucru, iar acum, rușinați parcă de teama pe care am avut-o, ne bucurăm că avem o biserică nouă, spațioasă și frumoasă, în care vă așteptăm pe toți să pășiți la data de 12 octombrie, atunci când păstorul nostru, alături de alți episcopi, va sfinți această frumoasă casă a Domnului, după consolidare, modificare și renovare. Vă invită și vă așteaptă cu drag la acest eveniment păstorii sufletești și credincioșii din Răducăneni. Pr. Farcaș Anton lecturi: 123.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |