Iași: Hram la biserica din Nicolina
Sfânta Tereza cea mică a pruncului Isus a arătat încă o dată, la 1 octombrie 2003, în biserica din Iași (din Nicolina), ca de altfel în toate celelalte lăcașuri din lume care îi poartă numele, acea spiritualitate a copilăriei prin care orice suflet creștin se poate apropia de Dumnezeu cu mâinile încărcate de "petalele" propriei vieți, aduse ca mulțumire spinilor salvatori.
Cuvântul de rugăciune și închinare rostit de Preasfințitul Petru Gherghel, precum și de pr. prof. Lucian Farcaș, mi-a reamintit de vremea când citeam dintr-o carte, transcrisă cu mâna mea de școlar, despre acel miracol al "micuței flori" care a știut să se prosterneze pe calea de jertfă a crucii lui Isus Cristos, până și-a adus sieși, ca trofeul cel mai de seamă, iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui.
A dorit să fie ca "o minge" în mâinile sale și el "s-a jucat" în văzduh cu zborul ei de credință, apropiindu-l și mai mult de cer.
Deseori, pe când îndeplinea muncile cele mai umile din mănăstire, în fața ușiței tabernacolului stătea de vorbă cu Isus, dându-i binețe și întrebându-l cu ghidușie dacă totul era în ordine în încăperea mică... pentru a se putea deschide oricând întregii omeniri..., apropiindu-se astfel și mai mult, cu stângăcia-i nevinovată, de cuvintele Mântuitorului: "Dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerului".
Însăși sărbătoarea ei din această zi, care coincide mereu cu deschiderea unui nou an universitar pentru toți tinerii aflați la ușa marilor descoperiri, este ca o petală desprinsă din buchetul ei de trandafiri, promis tuturor celor care doresc să îi cunoască și să-i urmeze calea cea mică a copilăriei spirituale.
Și așa, oriunde în lume petalele de har ale credinței sale sunt așezate pe gând curat și cu suflet de copil, vom auzi cu siguranță când ni se va deschide poarta de lumină a cerului.
Cristina Koch Smeu
lecturi: 123.