Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sarajevo: "Pentru o Europă fraternă"

După Malta și Iași, în perioada 3-7 septembrie a avut loc la Sarajevo Cea de-a III-a Întâlnire Europeană Mediteraneană sub coordonarea FIAC-ului cu tema: "Pentru o Europă fraternă. Contribuția Acțiunii Catolice". Din România a participat o delegație de 11 persoane. Dieceza de Iași a fost reprezentată de pr. Cornel Cadar, Florean Dragoș și Anca Lucaci.

* * *

Comunicatul final

În perioada 3-7 septembrie 2003, s-a desfășurat, în orașul Sarajevo (capitala Bosniei-Herțegovina), Cea de-a III-a Întâlnire Europeană-Mediteraneană a FIAC-IFCA (Forumul Internațional al Acțiunii Catolice) pe tema: "Pentru o Europă fraternă".

Momentul de deschidere a fost prezidat de cardinalul arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo, Eminența sa Vinko Puljic, participanții fiind salutați și de Excelența sa Mons. Francesco Lambiasi, asistent general al Acțiunii Catolice Italiene și asistent ecleziastic al FIAC, precum și de Beatriz Buzzetti Thomson, coordonatoare a secretariatului FIAC.

Ne-au însoțit în această întâlnire episcopul auxiliar de Vrhbosna-Sarajevo, Excelența sa Mons. Pero Sudar, episcopul de Banja Luka și președintele Conferinței Episcopale din Bosnia-Herțegovina, Excelența sa Mons. Franjo Komarica, precum și episcopul de Ciudad, Rodrigo, episcopul asistent al AC din Spania, Excelența sa Mons. Atilano Rodriguez.

Au participat reprezentanți și responsabili din Acțiunea Catolică din 11 țări: Bosnia-Herțegovina, Italia, Malta, Republica Moldova, Israel, România, Croația, Ungaria, Austria, Argentina și Spania.

În acest oraș, simbol al păcii pe care toți o iubim, mai concret în Seminarul din Sarajevo, unde s-au ținut conferințele și sesiunile de lucru, l-am invocat pe Domnul păcii, pentru ca, prin acțiunea Duhului său, să lumineze drumul nostru pe care îl construim: o Europă a păcii, o Europă unde să domnească dreptatea, o Europă unde să locuiască fraternitatea.

Mons. Komarica, Mons. Sudar, Mons. Majik, parohul de Mostar, ne-au făcut o descriere completă a situației din țară, care ne-a permis să constatăm realitatea foarte dificilă și complexă în care trăiește poporul și Biserica Catolică. Acest fapt a reliefat și mai mult importanța acestei întâlniri internaționale pentru a ne sensibiliza și mai mult spre o Europă deschisă și primitoare, spre o Europă solidară. În după-amiaza zilei de 4 septembrie, Ilaria Vellani și Alexandru Cistelecan, reprezentanți ai AC din Italia și din România, în intervențiile lor au vorbit despre "problemele care ne unesc", aducând elemente de discernământ, în analizele lor asupra realității, precum și teme de discuție asupra cărora s-a dialogat în plen. În linii mari au fost semnalate: credința, cultura, istoria, speranța, globalizarea, ecumenismul, imigrarea și noua evanghelizare. A fost pusă în evidență, ca element pozitiv, globalizarea solidarității, știind că, în această construcție a unei Europe fraterne, speranța nu trebuie să lipsească în viața noastră, împreună cu o mărturie adevărată care să exprime iubirea lui Dumnezeu care este viu în inimile noastre. Aceasta este o provocare în care nu lipsește durerea, efortul, sacrificiul. O provocare care privește spre Cristos cel viu: ieri, azi și întotdeauna.

Vineri, 5 septembrie, părintele benedictin francez Ghislain Lafont a ținut o conferință cu titlul "Viitorul este în rădăcinile noastre: noutatea evangheliei în Europa celui de-al treilea mileniu". Bazându-se pe documentele Conciliului Vatican II și pe recentul document "Ecclesia in Europa", a subliniat atitudini importante față de noutatea pe care o presupune construirea acestui continent: reconcilierea, dialogul și "fericirile". Ne-a invitat să trăim spiritualitatea fondată pe sacramente și pe familiaritatea cu Cuvântul întrupat. Trăirea sacramentelor și punerea în practică a cuvântului ne ajută să depășim temerile, diversitățile, tot ceea ce ne separă și care, în același timp, ne permite să deschidem drumuri noi de întâlnire, precum iertarea și blândețea, ascultarea și înțelegerea. Toate acestea au nevoie de o puternică încărcătură de renunțare, care constă în ieșirea din sine pentru a te dărui altora. În final a adresat o chemare la răbdare ca o atitudine de bază în acest proces și la exercițiul concret, cotidian, personal și comunitar al iubirii. Exercițiu care va fi posibil numai dacă transformăm evanghelia în vestea cea bună pentru toți.

Sâmbătă, 6 septembrie, a fost o zi dedicată mai concret Acțiunii Catolice. Plecând de la invitația pe care ne-o face Sanctitatea sa Ioan Paul al II-lea, "Duc in altum!", au fost o serie de intervenții care au fost pregătite de grupurile de studiu:

  • Mons. Atilano Rodriguez, vorbind despre experiența AC din Spania, a tratat tema "De ce Biserica are nevoie de AC". Să spunem pe scurt pentru că își asumă același scop ca acela al Bisericii, care este evanghelizarea. Pentru ca această evanghelizare să dea roade în Europa de astăzi, AC are nevoie de două baze fundamentale: spiritualitatea și formarea, împreună cu o apropiere și mai mare față de membrii săi, din partea episcopilor și a preoților.

  • Beatriz Buzzetti a vorbit despre "Trăsăturile chipului AC conciliare pentru cel de-al treilea mileniu". Pornind de la esența faptului de a fi cu toții botezați, precum și de la cele patru note cu care Conciliul Vatican II o definește, a subliniat că această AC trebuie să ajungă în toate locurile și mediile de viață cu un stil formativ propriu, așa cum spune documentul Christifideles laici: comuniune, sinteză între credință și viață, doctrina socială a Bisericii și spiritualitatea întrupată.

  • Beatriz Pasqual, de la ACE, a prezentat AC ca pe o școală de formare a laicilor, seminar de sfințenie, considerând formarea ca un proces integral al vieții înseși.

  • Maria Giovanna Ruggieri, de la ACI, a tratat tema raportului dintre parohie și AC, subliniind contribuția acestei asociații laice pentru a face din parohie o adevărată comunitate misionară, deschisă mereu către noi provocări.

  • Oana Tuduce, de la AC din România, ne-a arătat complexitatea religioasă și culturală a țării sale. A pus în evidență cât de indispensabilă este tema organizării AC la nivel național, precum și tema emigrării tinerilor români în alte țări.

S-a discutat în grupuri de studiu din care au reieșit următoarele concluzii.

  • Cu privire la formare:

    • să unească viața și credința, să fie integrală și să-l aibă pe Cristos ca și centru al existenței sale;

    • are nevoie de animatori pregătiți pentru a acompania procesele din diferitele etape ale vârstei: copii, tineri, adulți.

  • Cu privire la parohie:

    • loc de bază al vieții comunitare a AC, care trebuie să-și recupereze acea imagine frumoasă a fericitului Ioan al XXIII-lea, care a definit-o "fântâna satului";

    • trebuie să fie misionară și deschisă către necesitățile persoanelor din teritoriu.

  • Cu privire la tineri:

    • persoane au dreptul și datoria de a fi protagoniști ai istoriei lor în acțiuni și decizii;

    • trebuie să fie considerați la timpul prezent;

    • au nevoie de persoane care să le însoțească și să le susțină în procesul vieții.

Din cadrul grupurilor de studiu ale acestor trei aspecte s-au făcut următoarele propuneri către FIAC:

  • Cu privire la formare:

    • elaborarea unui document inventar la sediul FIAC cu toate materialele pe care le are fiecare țară pentru partea de formare. Fiecare țară și-a asumat sarcina de a trimite aceste materiale;

    • redactarea unui material ghid pentru orientarea animatorilor de grupuri;

    • realizarea unei întâlniri europene despre ecumenism.

  • Cu privire la parohie:

    • realizarea unei meditații pe tema laicatului;

    • contacte și schimburi între țări;

    • înființarea departamentului pentru tineri din cadrul FIAC.

FIAC este un loc de întâlnire și solidaritate. În aceste zile am văzut cu toții, ca pe o bogăție, tot ceea ce s-a adus din Est și din Vest. Și FIAC ne îndeamnă să ne simțim popor al lui Dumnezeu și să fim membri activi ai Bisericii. Cu dorința ca AC să contribuie la a face în așa fel încât laicul să trăiască vocația, să sperăm să ne regăsim anul viitor la Roma, la Congresul Internațional al AC.


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat