22 iunie: Iașiul în sărbătoare - "Trupul și Sângele Domnului"
Duminică, 22 iunie, Biserica Romano-Catolică din Iași a celebrat sărbătoarea Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a început la ora 11.00 prin procesiunea de la catedrala veche. La Liturghie au participat 25 de preoți și peste 1.500 de credincioși.
Păstorul diecezei i-a salutat la începutul sfintei Liturghii pe cei prezenți: episcopi, preoți, oficialități civile, credincioși...
Predica a fost ținută de pr. prof. Eduard Ferenț care a vorbit despre misterul sfintei Euharistii. Predicatorul a dezvoltat ideile cuvântului de învățătură în trei puncte: ce crede Biserica despre Euharistie; legătura dintre Euharistie și doctrină; răspunsul pe care trebuie să-l dăm la încercarea de a-l scoate pe Dumnezeu din societate. Euharistia înseamnă împlinirea cuvântului lui Cristos: "Iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor", a subliniat predicatorul. A încadrat apoi semnificația sărbătorii în cadrul Sinodului diecezan început în 2001; a vorbit despre Euharistie ca izvor de har, citându-l pe sfântul Toma; a subliniat necesitatea creșterii în credință; l-a citat pe sfântul Irineu și a oferit exemplele fericitului Ieremia și ale episcopului Anton Durcovici; a vorbit despre procesiunea cu sfântul Sacrament ca o posibilitate de sfințire a creației și de rugăciune pentru instituțiile omenești, precum și ca un răspuns la opiniile care se impun mai ales în mass-media prin promovarea pornografiei și a nonvalorilor...
Liturghia a fost urmată de procesiunea cu preasfântul Sacrament. Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei militare.
În fruntea procesiunii erau crucea procesională, însemnele episcopale, diferite steaguri și icoane religioase, urmate de persoane consacrate, membrii asociațiilor de laici și ministranți.
Băieții și fetițele care au făcut întâia sfântă Împărtășanie nu cu mult timp înainte, în cele trei parohii din Iași, au aruncat flori în fața monstranței purtată de păstorul diecezei. După episcopi urmau oficialitățile, toate corurile reunite din Iași la care s-a adăugat și acela al Seminarului. Fanfara militară, intonând cântece euharistice, a umplut celebrarea de frumusețe.
Credincioșii, veniți la catedrala și de la celelalte parohii, s-au unit în rugăciune și cântare. Toți au participat la celebrarea de laudă și adorație a prezenței continue a lui Cristos sub speciile euharistice, într-un act de profundă recunoștință și credință.
A fost prezent la celebrare și pr. Varlaam Merticariu, reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
S-au făcut rugăciuni pentru oraș și pentru țară, pentru o ploaie bună și curată peste câmpurile noastre.
Procesiunea de Joia Verde, cu 50 de ani în urmă, pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre-Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. După 1989, traseul pentru procesiune a fost altul, având în vedere că acum clădirea Filarmonicii nu mai aparține Bisericii.
În cele mai multe localități din Moldova sărbătoarea a avut loc joi, 19 iunie.
Pr. Cornel Cadar
lecturi: 123.