17 aprilie: Liturghia crismei la Bacău
Joi, 17 aprilie, Joia Mare, în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău s-a celebrat Liturghia crismei. Preoții din toată dieceza s-au adunat în jurul episcopului, reînnoindu-și făgăduințele din ziua hirotonirii. Liturghia a început la ora 10.30 printr-o procesiune solemnă care a pornit din biserica veche. Alături de PS Petru Gherghel, a fost PS Aurel Percă și aproape 300 de preoți din dieceză. Biserica nouă era ticsită de credincioși.
La omilie păstorul diecezei a vorbit despre noua enciclică a Sfântului Părinte cu privire la Euharistie și despre Preoție. De altfel, cele două sacramente: Preoția și Euharistia, au stat în centrul celebrării de astăzi. Aceste sacramente se presupun unul pe celălalt; nu poate exista unul fără altul.
"Celebrând astăzi sfânta Liturghie, a spus episcopul, nu reamintim doar, ci trăim unitatea sfintei Preoții ca o participare misterioasă din partea noastră a tuturor - episcopi și preoți - la aceeași unică Preoție, a marelui preot Cristos, încredințată nouă și lăsată omenirii pentru realizarea îndreptățirii și a mântuirii săvârșite de el prin patima, moartea și învierea sa... Celebrând astăzi sfânta Liturghie, de fapt, constituim Biserica sa, Biserica locală de Iași, Biserica care trăiește din Euharistie - Ecclesia de Eucharistia vivit, care-și are izvorul în Euharistie. Tocmai în această zi, cam la aceeași oră, Sfântul Părinte, așa cum s-a anunțat, ne oferă un mare cadou, nu o scrisoare ca altă dată, ci o enciclică plină de învățăminte, legată de ministerul nostru și de misterul Bisericii, care este fondat pe taina Euharistiei".
După predică preoții împreună cu episcopii au reînnoit făgăduințele făcute în ziua sfințirii lor ca preoți. Prezența preoților din întreaga dieceză a avut menirea de a arăta unitatea dintre preoții diecezei cu episcopul lor.
În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și pentru bolnavi.
Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu onoare bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse împreună sau vor fi puse în candela de la preasfântul Sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mâinile preotului
Mâini care primesc cuvântul lui Dumnezeu și frâng pâinea vieții.
Mâini care binecuvântează iubirea și durerea, nașterea și moartea.
Mâini minunate însemnate și consacrate milei.
Cerul și pământul se încrucișează în acele mâini care pot să-l ia sau să-l răstignească din nou pe Cristos pe cruce.
Poartă un semn de neînlocuit; spală-le cât vrei, roșesc totdeauna de sângele care izvorăște din coasta deschisă a Mântuitorului.
Plângi când sunt absente.
Varsă apa care dă viață la începutul ei.
Împrăștie balsamul pe agonia ta în asfințit și ți se dezvăluie întăritor când mori.
Se înalță deasupra păcatului tău, poruncesc vântului și furtunii sufletului tău.
Mâini deschise și gata să primească în cazul în care toți fug.
Îți poți refugia chipul tău când remușcarea sau ispita te descurajează.
Fără acele mâini lipsește Dumnezeu și se zdrobește omul.
lecturi: 123.