26 martie: "Biserica în societate", tema propusă în martie de Academia "Sfântul Augustin"
Miercuri, 26 martie, a avut loc, într-o sală de cateheză de la subsolul catedralei noi din Iași, o manifestare a Academiei "Sfântul Augustin" cu tema: "Biserica în societate", avându-se în vedere schimbările profunde care au avut și care au loc în lumea de astăzi.
Cei care au conferențiat au fost pr. dr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, și pr. dr. Emil Dumea, profesor de istoria Bisericii la același institut. Printre cei care au participat la această întrunire au fost preoți, seminariști, călugărițe, profesori, studenți și alte persoane.
Pr. Emil Dumea, în prelegerea sa "Aspecte de schimbare de natură religioasă", amintea despre o lipsă de identitate a societății actuale din cauza factorilor istorici manifestați în perioada renașterii, curentelor de gândire ale iluminismului, pozitivismului și materialismului, precum și revoluțiilor din Franța (1789) și Rusia (1917). Blocul est-european a avut de suferit din cauza acestor factori prin instaurarea la putere a unei politici de extremă stânga, degenerate uneori în dictaturi comuniste atee. Este foarte cunoscut acest fenomen chiar și în societatea românească prin instituirea unor locuri de detenție în numele formării omului celui nou. Astăzi, schimbarea de natură religioasă în Biserică nu poate avea loc atâta timp cât creștinii nu sunt și buni cetățeni.
"Aspecte din lumea schimbărilor sociale" a fost tema conferinței susținute de pr. Lucian Farcaș. S-a început printr-o provocare la dialog în care erau puse în evidență întrebări de genul: Ce semnificație au schimbările în viața omului, în convertirea creștinului? Cum percepem, înțelegem și evaluăm schimbările valorilor? Se poate observa, la nivel general, o schimbare de mentalitate. Valorile de altă dată au devenit nonvalori. Există o anumită fragilitate în maturitatea și alegeri. Omul se hrănește din oferta pe care o prezintă societatea atât din cele divine, cât și cele umane. Lumea de astăzi nu este mai rea decât cea de ieri, ci se confruntă cu probleme mult mai grave, mai sensibile. Responsabilitatea este mai mare față de schimbările care au loc. Omul are posibilitatea de a alege, în mod personal, responsabil și matur, să trăiască în Biserică sau în afara ei.
Romeo Neculai și Cristinel Farcaș
lecturi: 123.