10-11 august: Vizită canonică la Fălticeni
Sâmbătă și duminică, 10 și 11 august, PS Petru Gherghel a fost oaspetele Parohiei Fălticeni (după Iugani, Răducăneni și Siret). Acest oraș istoric și vestit în literatură, cunoscut și pentru poziția sa la drumul național București - Suceava, are un număr mic de catolici, dar cu o tradiție veche. S-a declarat parohie catolică la Fălticeni încă din 1950, iar printre ultimii parohi au fost: pr. Dumitru Pascal, pr. Anton Farțade, pr. Anton Egner. Acum, din 1996, este paroh părintele Ioan Lungu. În parohie sunt 93 de familii cu 250 de credincioși, 3 biserici și 4 filiale.
Episcopul, însoțit de pr. Aurel Iștoc, a sosit la Fălticeni sâmbătă, 10 august. În timp ce parohul comunității a celebrat Liturghia, episcopul intrat la confesional pentru a asculta spovezi și apoi s-a rugat Rozariul împreună cu credincioșii. A urmat o lungă întrevedere cu lumea prezentă, păstorul insistând mult pe importanța Sinodului. Apoi a avut loc vizitarea casei parohiale și a casei pentru surori și oaspeți.
A doua zi, duminică, episcopul a fost prezent la ora 9.00 în filiala Dumbrava (la 15 km) unde au venit și creștinii din Cornu Luncii. A celebrat, împreună cu cei doi preoți prezenți, Liturghia pontificală, iar participanții au avut bucuria de a asculta cuvântul de încurajare. După Liturghie s-au reunit în jurul episcopului membrii comitetului bisericesc din cele două localități. Discuțiile au avut un caracter pastoral, administrativ, dar în mare parte s-au axat asupra Sinodului.
La ora 11.00 a început Liturghia pontificală din biserica parohială. Păstorul diecezei a apreciat participarea foarte activă a copiilor la Liturghie. Poate caracterul mai puțin oficial al acestor vizite și faptul ca episcopul stă mai mult într-o comunitate, îi face pe mulți să-l simtă pe episcop mai aproape de sufletele lor.
Un punct, de asemenea important, a fost întâlnirea de după Liturghie cu cei șapte membri ai comitetului bisericesc și cu întreaga comunitate.
La ora 16.00 a avut loc dialogul pe baza chestionarului cu parohul și cu personalul casei. S-a subliniat că sfântul Anton, iubit de foarte mulți creștini, mai ales ortodocși, promovează apropierea dintre oameni și căutarea ecumenică.
Pr. Iosif Dorcu
lecturi: 123.