Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Editura "Sapientia": Infinita frumusețe. De la arta sacră, la obiectele de cult catolic

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Infinita frumusețe. De la arta sacră, la obiectele de cult catolic, scrisă de pr. dr. Eugen Răchiteanu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 240 pagini color și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Arta sacră ocupă un loc central în viața Bisericii Catolice, fiind una dintre cele mai înalte forme de expresie a credinței și culturii creștine. De-a lungul secolelor, aceasta a fost folosită pentru a înfrumuseța bisericile, a educa credincioșii și a ajuta apropierea lor de Dumnezeu. Îmbinând simbolismul creștin cu frumusețea estetică, arta sacră în Biserica Catolică continuă să fie o mărturie a credinței.

Părintele Eugen Răchiteanu ne arată un adevăr care străbate întreaga tradiție creștină și anume că arta sacră este o expresie artistică dedicată reprezentării realităților dumnezeiești, a vieții sfinților și a evenimentelor biblice. În contextul Bisericii Catolice, aceasta este un mijloc prin care credincioșii pot contempla misterele credinței și pot experimenta prezența lui Dumnezeu. Așa cum veți descoperi în prezentul volum, rolul principal al artei sacre este de a ajuta creștinii să se roage și să se întâlnească mai profund cu Dumnezeu.

Conform învățăturii catolice, arta sacră nu este doar o formă de exprimare artistică, ci un act de laudă adusă lui Dumnezeu. Prin intermediul picturii, sculpturii, arhitecturii, obiectelor de cult sau muzicii, învățăturile creștine sunt transmise într-un mod accesibil credincioșilor. Pictura a fost, este si va rămâne un mijloc principal prin care Biserica Catolică transmite istorisirile biblice și învățăturile creștine. Marii maeștri ai artei, precum Michelangelo, Rafael și Caravaggio, au creat lucrări de o frumusețe deosebită, care continuă să inspire și astăzi credincioșii. De exemplu, frescele din Capela Sixtină, pictate de Michelangelo, reprezintă unul dintre cele mai cunoscute exemple de artă sacră, evidențiind scene din Vechiul și Noul Testament. Chiar și icoanele și picturile altarelor, prezente în bisericile catolice, au același rol de a ajuta la rugăciune, fiind considerate "ferestre către cer".

De asemenea și vitraliile sunt o altă componentă esențială a artei sacre catolice, fiind folosite pentru a reda istorisirile biblice și a crea o atmosferă de lumină sacră în interiorul bisericilor. Scenele ilustrate pe vitralii rămân asemenea unei "Biblii ilustrate" pentru credincioși.

Așa cum vom vedea în prezentul volum, arta sacră în Biserica Catolică îndeplinește mai multe funcții. În primul rând, în perioadele în care majoritatea credincioșilor nu știau să citească, arta sacră a fost un mijloc eficient de a transmite învățăturile creștine. În al doilea rând, atmosfera creată de operele de artă sacră ajută credincioșii să se concentreze asupra rugăciunii și să reflecteze asupra misterelor divine.

Și nu în cele din urmă, frumusețea artei sacre reflectă măreția Creatorului, ridicând inimile credincioșilor spre cer. Deși arta sacră a atins apogeul în perioada medievală și renascentistă, aceasta continuă să fie o parte fundamentală a vieții Bisericii Catolice. Și în prezent, artiștii creează lucrări care îmbină tradiția cu formele de expresie contemporane, contribuind la îmbogățirea patrimoniului artistic și spiritual al Bisericii.

În încheiere aș dori să felicităm inițiativa părintelui Eugen Răchiteanu care ne arată prin acest volum că arta sacră în Biserica Catolică este mai mult decât o manifestare artistică; este o punte între om și Dumnezeu, un mijloc prin care credincioșii pot simți și contempla prezența lui Dumnezeu. De la arhitectura impunătoare a catedralelor până la detaliile fine ale vitraliilor și sculpturilor, arta sacră continuă să ajute și să educe generații întregi, fiind o expresie vie a credinței și iubirii pentru Creator.

IPS Ioan Robu
arhiepiscop mitropolit emerit de București

* * *

Infinita frumusețe. De la arta sacră, la obiectele de cult catolic
Eugen Răchiteanu, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-585-4, 14Ś20 cm, 204 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat