Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 BIBLIOTECA 

ÎNVĂȚĂTORULE, ÎNVAȚĂ-NE SĂ NE RUGĂM!
Curs introductiv în rugăciune
de Andrea Gasparini
Traducere de pr. Cristinel Fodor

A TREIA SĂPTĂMÂNĂ

Rugăciunea de ascultare

cuprins cuprins

 

1. A ASCULTA ÎNSEAMNĂ A IUBI!

Nu oricine îmi zice "Doamne! Doamne!" va intra în împărăția cerurilor,
ci acela care împlinește voința Tatălui meu, care este în ceruri.

(Mt 7,21)

Descoperirea voinței lui Dumnezeu

Nu este suficientă rugăciunea vocală care spune: "Doamne, Doamne", trebuie să coborâm ca să descoperim voința lui Dumnezeu, să ne hotărâm să o împlinim și să implorăm forța de a o face; adică trebuie să ne apropiem de rugăciunea de ascultare.

"A asculta" este un verb-cheie în Biblie: îl găsim de 1100 de ori în Vechiul Testament și de 445 de ori în Noul Testament.

În profesiunea sa de credință israelitul nu spune: "Eu cred", ci își repetă sieși cuvântul lui Dumnezeu și proclamă "Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul tău este singurul Domn... să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău, din toată inima ta..."

Ascultarea de Dumnezeu este centrul rugăciunii. Dacă rugăciunea nu duce la ascultare, suntem numai la coaja rugăciunii. Nu putem să ne hrănim din coji.

Când suntem obișnuiți la rugăciunea de ascultare, atunci începe să apară în noi adevăratul creștin. Pentru că rugăciunea de ascultare, în substanță, înseamnă să înveți să cobori în profunzimea conștiinței noastre, adică în profunzimea voinței lui Dumnezeu cu noi.

Cum am putea defini rugăciunea de ascultare? Poate așa: "este căutarea umilă și încrezătoare a voinței lui Dumnezeu în problemele noastre personale, începând de la problemele care sunt mai urgente".

Toți avem probleme care ard. De acolo trebuie să pornească rugăciunea de ascultare.

Înseamnă căutare umilă a voinței lui Dumnezeu; Dumnezeu nu vorbește inimii orgolioase; cine "știe tot" nu este capabil să comunice cu Dumnezeu.

Înseamnă căutare încrezătoare: este o apropiere inimă la inimă de Dumnezeu; cu cât este mai mult iubire în această căutare, cu atât este mai mult profunzime a comuniunii cu Dumnezeu.

Înseamnă căutare cu privire la problemele personale, înseamnă să-l întrebăm pe Dumnezeu despre datoriilor noastre, înseamnă să-l interpelăm cu umilință cu privire la dorințele pe care le are pentru noi, înseamnă să ne spună adevărul, înseamnă să ne luăm măștile în fața lui Dumnezeu, cu forța care vine de la Dumnezeu.

Înseamnă căutarea luminii lui Dumnezeu asupra problemelor personale care ard mai mult; toată voința lui Dumnezeu ne interesează, dar sunt în viață probleme mai urgente, asupra cărora nu este just să dormim somnuri fericite.

De la problemele care ard este bine să pornim: "Orice zi își are necazul ei", spune Isus, în fiecare zi este o problemă care predomină, la care eu trebuie să dau un răspuns în lumina lui Dumnezeu.

Rugăciunea de ascultare înseamnă să învăț să-mi administrez propria viață mai mult la lumina voinței lui Dumnezeu. Este un lucru de educație spirituală profundă.

Cum se face rugăciunea de ascultare?

1. Mai întâi se creează climatul ascultării.

Este necesar să vrem să ascultăm. Fără această voință nu se poate porni. Dacă trebuie să faci plinul și nu te hotărăști să te oprești la Peco, atunci este semn că nu vrei să faci plinul.

Trebuie să vrei să asculți și a voi să asculți înseamnă a voi să-l interpelezi pe Dumnezeu.

Fii atent la jocurile voinței tale: este ușor cu Dumnezeu "să te prefaci că..." și să nu faci nimic, pentru că Dumnezeu este atât de discret și umil cu tine încât nu te deranjează niciodată dacă tu ai rea voință.

Cere-i deci voința de a asculta! Și mărturisește-i lui Dumnezeu duritatea inimii tale!

Dumnezeu este mișcat întotdeauna în fața unui act de umilință și răspunde întotdeauna.

2. Folosește instrumentele potrivite pentru ascultare. Sunt îndeosebi două:
- Cuvântul lui Dumnezeu;
- Glasul conștiinței tale.

Cuvântul lui Dumnezeu

1. Nu lua în mână cuvântul lui Dumnezeu fără implorarea umilă și prelungită a Duhului Sfânt.

Spune Enzo Bianchi: "Fără Duhul Sfânt rămâne un văl asupra Scripturii care împiedică înțelegerea ei". Deci, ia vălul!

Ai reuși să citești Biblia fără să o deschizi? Fără să o iei din husa ei?

Așadar, imploră cu umilință, îndelung, pe Duhul Sfânt până când îți dai seama că duritatea inimii tale s-a topit un pic, până când simți puțin palpitația credinței în tine.

2. Sforțează-te să nu citești cu ochii, dar cu inima.

Cuvântul lui Dumnezeu nu se poate profana, nu se citește așa cum se citesc ziarele.

3. Defectele noastre de lectură sunt aproape întotdeauna: graba, curiozitatea, aviditatea.

Veghează asupra curiozității, grabei și avidității. Nu contează să citești mult, contează ceea ce citești cu profunzime, cu inima în Duhul Sfânt.

Spune Sfântul Ieronim: "Noi mâncăm carnea și bem sângele lui Cristos în Euharistie, dar și în lectura Cuvântului lui Dumnezeu".

Deci, este o împărtășanie, nu-ți este permis să fii superficial, grăbit, distrat.

Interzice-ți aviditatea, ia sorbitura care îți este destul și survolează restul. Nu poți seca fântâna, îți este de ajuns sorbitura care te satură.

4. Fii onest cu Cuvântul: nu fă să spună Cuvântul ceea ce nu spune.

Trebuie să ai o anumită siguranță ca să înțelegi corect. Trece cu calm de la text la note și de la note la text. Mai ales imploră-l pe Duhul Sfânt atunci când citești. "Același Duh care a atins sufletul Profetului, va atinge și sufletul cititorului" (sfântul Grigore cel Mare).

Fondul rugăciunii tale trebuie să fie: "Vorbește, Doamne, sluga ta ascultă" (1Sam 3,10).

5. Citește și recitește o frază care te-a atins în mod deosebit; poate este mesajul lui Dumnezeu pentru tine și pentru azi: a citi și a reciti mărește dorința de a fi instruiți de Dumnezeu.

Fii liniștit și calm, nu fii nerăbdător să primești iluminarea lui Dumnezeu. Dumnezeu vorbește și fără cuvinte, în momentul cel mai propice lumina va veni.

Un călugăr de la Muntele Athos într-o zi i-a spus lui Enzo Bianchi: "Duhul Sfânt este ca acel porumbel alb care se apropie de noi... dacă te agiți fuge... dacă stai calm se apropie!"

6. Este de ajuns un lucru de nimic ca să faci să cadă linia cu Dumnezeu, este suficient puțin orgoliu.

Ai nevoie de multă umilință înainte, în timpul și după lectura cuvântului.

Nu viola lumina lui Dumnezeu, implor-o cu umilință.

Glasul conștiinței

Ascultarea cuvântului deseori trebuie integrată cu ascultarea conștiinței tale.

Câteodată, Cuvântul este o lumină discretă care trezește voința ta, iluminează inteligența ta, dar tu poți avea impresia, uneori, că problemele care te ard mai mult sunt lăsate afară.

Nu fii superficial: ascultarea de Dumnezeu pregătește întotdeauna ascultarea conștiinței.

Câteodată ți se va întâmpla ca Cuvântul lui Dumnezeu să te lumineze puternic chiar în problema arzătoare; însă câteodată te pregătește pentru problema arzătoare.

Întreabă-ți, așadar, conștiința, întrebându-l pe Dumnezeu cu întrebări precise.

- Dumnezeu este întotdeauna în partea binelui, dreptății și a adevărului.
- Dumnezeu nu este niciodată împotriva datoriilor stării noastre.
- Dumnezeu nu susține niciodată lașitatea noastră și egoismul nostru.
- Dumnezeu nu alintă niciodată iluziile, orgoliul și visele ambițioase
- Dumnezeu vorbește, de multe ori, împotriva voinței noastre.
- Dumnezeu vorbește chiar tăcând.

Trebuie să ne obișnuim cu ascultarea de Dumnezeu, trebuie să creăm obișnuința de a asculta de Dumnezeu, altfel riscăm să nu-l auzim nici măcar când tună.

Dumnezeu, în mod normal nu folosește altă cale pentru a ne împărtăși vocea sa decât inteligența noastră, bunul simț al nostru, glasul conștiinței noastre.

Problema importantă este sinceritatea noastră în a interpela voința sa. Este relativ simplu să cunoaștem voința sa cu privire la datoriile noastre.

Alt lucru sunt problemele care implică responsabilități grele sau decizii mari. Atunci prudența cere ca vocea conștiinței să fie întărită și de persoane de încredere care să aibă competență, bun simț și credință.

Și nu trebuie neglijată vocea acelora pe care Dumnezeu ni i-a pus alături; cel mai bun consilier de multe ori este acela care ne calcă pe picioare, căruia nu este posibil să-i ceri un sfat falsificând problemele.

Comportamentul lui Dumnezeu este compus întotdeauna de multă delicatețe și înțelepciune: în răspunsul său aproape întotdeauna este lumină suficientă pentru cine are bunăvoință și întuneric suficient dacă vrem să fugim după capriciile noastre, pentru că Dumnezeu este extrem de respectuos față de persoana și libertatea noastră. Nu forțează niciodată ușile. Dumnezeu este educat.

EXERCIȚIU PRACTIC DE RUGĂCIUNE

- Rugăciunea de ascultare este o trecere nouă și importantă în drumul rugăciunii. Angajează-te în spațiul pe care-l dedici Duhului Sfânt să implori buna voință. Roagă-te:

"Duh al adevărului, ajută-mă să fac în mine adevărul!"

- Apoi, adresează-te lui Isus întrebându-te: "Care este problema cea mai urgentă? Care este, Doamne, dorința pe care o ai cu privire la mine?" Dacă cobori în conștiința ta în profunzime tu ești la rugăciunea de ascultare.

Cuvântul lui Dumnezeu azi poate să fie un fragment din evanghelie, care te-a atras în mod deosebit; încearcă să-l citești așa cum l-ai citi prima dată. Imploră mult lumina Domnului în timp ce citești. Imaginează-ți-l pe Cristos care vorbește numai pentru tine.

- Apoi întreține-te cu Tatăl, într-o tăcere plină de iubire. Roagă-te cu puține cuvinte: cuvântul "Tată" este deja suficient.

- Recitește la ultima pagină: "Dacă vrei să te rogi bine" și ține cont, te rog, de sfaturile date.

RUGĂCIUNEA ZILEI

Angajează-te azi să te rogi astfel:

"Ascultați azi glasul lui, nu vă împietriți inimile voastre!"

Roagă-te cu acest psalm frumos care invită la rugăciunea de ascultare:

Psalmul 94

Veniți să cântăm cu veselie Domnului,

să strigăm cu bucurie către stânca mântuirii noastre,
să mergem înaintea lui cu cântece de laudă
și în cântări de psalmi să l preamărim.
Căci mare Dumnezeu este Domnul
și mare împărat peste toți zeii;
în mâna lui sunt adâncurile pământului
și ale lui sunt înălțimile munților;
a lui este marea, căci el a făcut o,
și mâinile lui au plăsmuit uscatul.
Veniți să ne închinăm și să ne plecăm în fața lui
și să îngenunchem înaintea Domnului,
creatorul nostru,
căci el este Dumnezeul nostru,
iar noi suntem poporul pe care el îl păstorește,
turma pe care mâna lui o călăuzește.
O, de ați asculta astăzi glasul lui:
Nu vă împietriți inimile

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat