Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 BIBLIOTECA 

ÎNVĂȚĂTORULE, ÎNVAȚĂ-NE SĂ NE RUGĂM!
Curs introductiv în rugăciune
de Andrea Gasparini
Traducere de pr. Cristinel Fodor

A DOUA SĂPTĂMÂNĂ

Rugăciunea vocală

cuprins cuprins

 

7. LITURGIA: CULMEA RUGĂCIUNII ȘI IZVOR DE VIAȚĂ

Liturgia este culmea către spre care tinde acțiunea Bisericii și,
totodată, izvorul de la care vine toată virtutea sa.

(Constituția despre Liturgie, nr. 10)

Biserica nu a vorbit niciodată așa; a așteptat 2000 de ani ca să pronunțe aceste cuvinte; mai bine, Biserica a purtat în sarcină, în inima sa pentru două mii de ani aceste cuvinte care au văzut lumina în Conciliul al II-lea din Vatican.

Sunt cuvinte pregătite de secole de reflecție și de căutare prin mișcările liturgice, dar sunt cuvinte care riscă să fie numai scrise dacă nu se ia în vedere convertirea liturgică în comunități și în inimi.

Liturgia, culmea vieții Bisericii și ultimul scop al activitățile sale: dar este chiar și culmea vieții noastre spirituale? Viața noastră spirituală înaintează și țintește spre acest vârf?

"Toată activitatea pastorală a Bisericii trebuie să se nască din Euharistie pentru a se întoarce la Euharistie", spune Conciliul.

Iată o observație importantă a unui episcop: "Nimic nu este mai mare de Isus Cristos, și în Cristos nimic nu este mai mare decât sacrificiul său: deci, în Biserică, nimic nu este mai mare decât Euharistia" (Carlo Aliprandi).

Liturgiei deci i se cuvinte primul loc: primul loc în stima mijloacelor pe care Dumnezeu ni le dă pentru viața spirituală, primul loc în eforturile pe care trebuie să le facem în viața spirituală.

Putem și să ne obișnuim cu liturgia fără pregătire. Folosirea rea, de atâtea ori în viața noastră, a atâtor liturghii este dovada că putem lăsa voința noastră într-o obișnuință care anulează pentru noi minunea euharistică: putem împotmoli darul liturgiei.

Liturgia fără pregătire este primul pas greșit, apoi va urma aproape sigur a doua eroare: nu ne lăsăm răniți de misterul lui Cristos, intrăm liniștiți în profanarea practică a misterului.

Sfântul Iulian Eymard spunea: "Aveți Euharistia, ce vreți mai mult?".

Isus nu putea studia un lucru mai emoționant pentru ca să atingă indiferența noastră. Dar noi dormim în superficialitatea noastră.

Sfântul Ignațiu, devenit preot, a întârziat un an și jumătate înainte de a celebra Euharistia iar în autobiografia sa scrie că celebra întotdeauna "între multe lacrimi".

Nu suntem ca niște orbi în fața darului pe care Cristos ni-l oferă prin liturgie?

Sfântul Iulian Eymard spune că Isus, pentru a fi pe deplin disponibil nouă, prin misterul euharistic, nu s-a făcut persoană, ci "s-a redus la un lucru", s-a încredințat inconștienței noastre așa, ca un obiect. Acest lucru nu ar trebui să ne facă să fremătăm pentru responsabilitatea care o avem în fața darului lui Cristos?

Cine merge la Sfânta Liturghie fără pregătire este asemenea aceluia care merge la fântână cu o găleată găurită toată, sau chiar fără fund: risipește timp și oboseală.

Cine nu se pregătește la Sfânta Liturghie îl blochează pe Duhul Sfânt.

"Inima trebuie să fie trează, trebuie să fie săpată și disponibilă pentru întâlnire". Credința și deschiderea inimii nu trebuie considerate scontate. Nu sunt dispoziții naturale care au loc pentru simplul fapt că eu sunt acolo prezent la o celebrare liturgică.

Rugăciunea liturgică începe cel puțin zece minute înainte de Liturgie.

Avem nevoie de un principiu în viața noastră care să ne unifice și să ne simplifice toată viața spirituală: Biserica consideră că este bine să-mi arate în Liturgie pivotul întregii vieți spirituale. Pot să spun că este într-adevăr?

Un element-indicator este cu siguranță acesta: cât timp dau pregătirii pentru liturghie? Este foarte clară problema în mine? Mă confrunt cu ceea ce fac alții? Este un efort constant sau este supusă înaltelor și joaselor entuziasmului meu? Am convingeri serioase despre urgența și despre puterea acestei probleme practice?

Sfântul Leopold consacra o oră de adorație înainte de liturghie, ca pregătire. Cât mă privește, am luat hotărârea să dedic un timp bine stabilit pregătirii? Ori este numai o dorință pioasă care plutește în neant?

Un lucru este sigur: ceea ce fac pentru ca să dau vitalitate Liturgiei este reflexul exact al stimei pe care o am față de ea: dacă liturgia este una din multele datorii ale zilei ori ale săptămânii, cu siguranță este o realitate la discreția slăbiciunii mele. În schimb dacă stima mea pentru Liturgie are prioritate peste toate, pregătirea mea este primul pas decisiv în convertirea mea euharistică.

Biserica nu este obișnuită să vorbească la întâmplare în documentele sale. Dacă are curajul să afirme: "Din Liturgie se obține cu maximă eficacitate sfințirea noastră și glorificarea lui Dumnezeu în Cristos" (SC 10), asta înseamnă că Biserica consideră Liturgia drept cale măiastră a sfințeniei.

Asta înseamnă că și toate celelalte activități trebuie să fie ierarhizate către Liturgie.

Ba mai mult, la nr. 14 al mărețului document al Conciliului, Biserica nu ezită să spună că "Liturgia este primul și indispensabilul izvor de la care creștinii pot să scoată originalul spirit creștinesc".

În sfârșit: stima! Iată prima cerință din toată viața mea liturgică.

Duhul trebuie să ne trezească din letargie, din indiferență, din lâncezeală.

Isus a spus: "Unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta" (Mt 6,21).

Este un principiu de o claritate solară; trebuie să ne grăbim să o aplicăm formării noastre liturgice.

Nu este vorba să facem teorie, este vorba de a lua hotărâri precise, concrete, proporționate inerției noastre.

EXERCIȚIU PRACTIC DE RUGĂCIUNE

- Astăzi străduiește-te să oferi timpul tău de rugăciune pentru pregătirea Liturgiei Euharistice sau pentru mulțumire. Roagă-l pe Duhul Sfânt să-ți deschidă mintea măreției rugăciunii liturgice: Cristos care se roagă! Cristos care te invită să intri în rugăciunea sa!

"Duhule Sfânt, pregătește-mă!"
"Duhule Sfânt, mulțumește cu mine și pentru mine pentru liturgia la care am participat!"

- Adresează-te lui Isus și cere-i să nu mergi niciodată la Liturghie cu inima nepregătită. Încearcă să te rogi așa: "Isuse, dă-mi inima ta!"

Pentru că aceasta este tocmai ceea ce se întâmplă la liturgia euharistică; dar dacă ești distrat, absent, apatic, cum poate să ajungă la tine Cristos?

- În rugăciunea adresată Tatălui rămâi în tăcere înaintea lui, roagă-te cu umilință:
"Tată, fă ca eu să nu mai profanez niciodată liturgia, rugăciunea lui Cristos!"

Nu spune prea multe cuvinte: iubește și repetă:
"Tatăl meu, totul meu!"

Și caută să pui în acel "totul" recunoștința pentru Euharistie, darul maxim al iubirii Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt.

- Citește și recitește sfaturile de la ultima pagină: "Dacă vrei să te rogi bine".

RUGĂCIUNE PENTRU ZI

Repetă cu statornicie:

"Să-l iubești pe Domnul Dumnezeu tău din toate puterile tale!"

Schema, Israel (Ascultă, Israele) trebuie să devină rugăciunea ta preferată mai ales în momentul cel mai solemn al Liturgiei, în momentul Împărtășaniei. Învaț-o pe de rost cât mai repede.

Cartea Deuteronomului 6,4-9

Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toată puterea ta. Cuvintele acestea, pe care ți le spun eu astăzi, să le ai în inima ta și în sufletul tău; să le sădești în fiii tăi și să vorbești de ele când șezi în casa ta, când mergi pe cale, când te culci și când te scoli. Să le legi ca semn la mână și să le ai ca pe o tăbliță pe fruntea ta. Să le scrii pe ușorii casei tale și pe porțile tale.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat