|
ÎNVĂȚĂTORULE, ÎNVAȚĂ-NE SĂ NE RUGĂM!
A DOUA SĂPTĂMÂNĂ Rugăciunea vocală
3. DISTRACȚIILE Când te rogi, intră în camera ta și, închizând ușa,
Începătorii Cine este începător? Nu este ușor să accepți că ești începător. Nimănui nu-i place să rămână în clasele inferioare. Și totuși este o tactică greșită să vrei să fii adult, dacă ești doar copil, să vrei să îmbraci haina adultului, dacă ești numai un copil. Cel care, în rugăciune, vrea să facă pasul mai lung decât piciorul, se împiedică și cade iar apoi nu mai merge deloc. Să-ți creezi frustrări în rugăciune nu e de nici un folos. Deci, cine este începător în rugăciune? Este începător:
Distracțiile Veșnica rană a rugăciunii vocale sunt distracțiile. Este o limită care o vom purta mereu după noi, până la mormânt. Numai în Paradis nu vom mai avea distracții, pentru că centrul de interes va fi numai Dumnezeu. Trebuie să învățăm să conviețuim cu această limită, dar trebuie să învățăm și să luptăm împotriva ei. Este o dezolare rugăciunea vocală pe care o risipim; dar răul nu este să fim distrați, ci obișnuința de a fi astfel; a fi mereu distrați constituie cancerul rugăciunii. Nu trebuie să-l tolerăm. Mai întâi trebuie să ne alarmăm! Cine doarme calm când este vorba despre această problemă fără să facă nici o grimasă, se acomodează într-o obișnuință îngrijorătoare. Este un obicei indecent care îl dezonorează pe Dumnezeu și trebuie să ne repugne. Imaginați-vă o anume persoană X care la oficiul unui birou nu știe ce vrea, sau care în loc să răspundă funcționarului pălăvrăgește cu ceilalți și nu ascultă ceea ce i se spune: îl înjură imediat. Este nerespectuos și nedemn de Dumnezeu să fii distrat. Decât să vorbești cu Dumnezeu distrat fiind, mai bine taci. Rugăciunea vocală este ca o pasarelă către Dumnezeu. Riscurile sunt două:
Se întâmplă ca și copiilor care învață să citească: se opresc atât de mult să silabisească cuvintele încât la sfârșit nu înțeleg ceea ce au citit. Rugăciunea vocală trebuie să mă unească cu Dumnezeu, nu să mă despartă de el. Nu este de ajuns să dau multă atenție unui psalm pentru ca să mă bucur de el; dacă psalmul nu mă unește cu Dumnezeu, cum pot să spun că m-am rugat? Atenția prea mecanică la cuvinte poate să-mi joace o festă: să-mi împiedice contactul intim cu Dumnezeu. Este curios acest fapt: marii experți ai rugăciunii vocale, care erau părinții din pustiu, foloseau des rugăciuni foarte scurte. Cum trebuie îngrijită rugăciunea vocală bolnavă? Cum trebuie vindecată? Iată câteva mijloace:
Verificarea Există o problemă importantă în interiorul rugăciunii. Dacă rugăciunea este iubire trebuie să te obișnuiești să o verifici cu iubirea. Dar iubirea stă în fapte; atunci verific-o cu faptele. Este un risc mai mult decât ipotetic ca rugăciunea să poate fi o pierdere de timp sau o fugă din real. Suntem prea abili să ne spunem povești nouă înșine, suntem prea înclinați să ne înșelăm pe noi înșine, o facem chiar și prin rugăciune. Dacă rugăciunea este iubire, rezultatul natural al rugăciunii trebuie să fie căutarea umilă a voinței lui Dumnezeu și adeziunea completă la ea. Rugăciunea înseamnă, așadar, intrarea în problemele care ard mai mult, și intrarea în ele cu puterea lui Dumnezeu: clarificarea problemelor în lumina lui Dumnezeu și începerea rezolvării lor cu forța dată de el. Este foarte importantă dobândirea acestui obicei: niciodată să nu ne ridicăm de la rugăciune fără să coborâm la vreo decizie practică și pe cât posibil imediată. Este foarte util ca deciziile:
Rugăciunea trebuie să fie un "Doamne, te iubesc, și acum cu forța ta încep, acum ți-o demonstrez!" Aceasta este formarea solidă în vederea rugăciunii, este rugăciunea cu picioarele pe pământ care nu-l dezamăgește nici pe voi, nici pe Dumnezeu. Rugăciunea înseamnă să faci plinul bunăvoinței. Când mașina se oprește la Peco pentru a face plinul, apoi natural că pleacă; nu se face plinul ca apoi să parchezi la Peco, se face plinul ca să pleci, iar când benzina este consumată se caută alt Peco pentru aprovizionare și apoi se pornește din noi. Obișnuiește-te deci, după rugăciune să pornești cu o decizie generoasă; binele în tine generează alt bine, binele îți va da puterea pentru o altă victorie, un alt gest de iubire concretă. Poate am crescut cu o formare greșită: rugăciunea care se termină în rugăciune. Rugăciunea, în schimb, trebuie să pregătească acțiunea, pentru că rugăciunea este iubire, de aceea pregătește acțiunea și se termină în acțiune. EXERCIȚIU PRACTIC DE RUGĂCIUNE - Duhul Sfânt este cel care te atrage la rugăciune. Duhul Sfânt susține rugăciunea ta. Abandonează-te în el. Duhul se roagă în tine, se roagă cu tine, se roagă pentru tine. Concentrează toată atenția ta asupra Duhului Sfânt, cere:
- Timpul petrecut stând cu mintea ta în Isus este prețios pentru a-ți vindeca superficialitatea. Roagă-te:
Fă să treacă înaintea ochilor tăi toate datoriile principale din zi și întreabă-l pe Domnul:
- Roagă-l pe Tatăl așezându-te în tăcere înaintea lui, sforțându-te să iubești; stai în prezența sa cu umilință și credință, cere numai:
- Citește cu atenție instruirile conținute la ultima pagină: "Dacă vrei să te rogi bine" și urmează cu fidelitatea sfaturile care îți sunt date. RUGĂCIUNEA ZILEI Roagă-te deseori cu această invocație:
Meditează acest psalm minunat. Ar putea fi o frumoasă rugăciune de mulțumire după Euharistie. Masa pregătită și paharul care se revarsă pot să ne facă să ne gândim la harurile Euharistiei. Psalmul 22 Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic;
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |