Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 BIBLIOTECA 

ÎNVĂȚĂTORULE, ÎNVAȚĂ-NE SĂ NE RUGĂM!
Curs introductiv în rugăciune
de Andrea Gasparini
Traducere de pr. Cristinel Fodor

PRIMA SĂPTĂMÂNĂ

Importanța rugăciunii

cuprins cuprins

 

1. NECESITATEA RUGĂCIUNII

Vegheați și rugați-vă ca să nu cădeți în ispită!
Căci duhul este plin de avânt, dar trupul este slab.

(Mt 26,41)

Isus a vorbit mult despre rugăciune

A vorbit cu cuvintele și a vorbit cu fapta. Aproape fiecare pagină din Evanghelie este o lecție de rugăciune. Orice întâlnire a unui bărbat sau a unei femei cu Cristos se poate numi o lecție de rugăciune.

Isus a promis că Dumnezeu răspunde întotdeauna la o cerere făcută cu credință. Toată viața sa este o documentare a acestei realități. Isus răspunde întotdeauna și printr-o minune, omului care aleargă la el cu strigătul credinței. A făcut acest lucru chiar și cu păgânii: orbul din Ierihon, centurionul, cananeanca, Iair, femeia suferindă de hemoragie, Marta sora lui Lazăr, văduva care-și plânge fiul, tatăl copilului epileptic, Maria la nunta din Cana; toate sunt relatări minunate despre eficacitatea rugăciunii.

Apoi Isus a oferit adevărate lecții despre rugăciune.

Ne-a învățat să nu spunem multe cuvinte când ne rugăm, a condamnat vorbele goale, lipsite de credință: "Când vă rugați, nu spuneți multe ca păgânii, care cred că sunt ascultați pentru vorbăria lor" (Mt 6,7).

Ne-a învățat să nu ne rugăm niciodată în văzul altora: "Iar când vă rugați, nu faceți ca ipocriții pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile piețelor ca să fie văzuți de oameni" (Mt 6,5).

Ne-a învățat să iertăm înainte de a ne ruga: "Când sunteți în rugăciune, dacă aveți ceva împotriva cuiva, iertați, pentru ca și Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greșelile voastre" (Mc 11,25).

Ne-a învățat să fim statornici în rugăciune: "Le-a spus o parabolă referitor la datoria de a se ruga întotdeauna și de a nu se descuraja" (Lc 18,1).

Ne-a învățat să ne rugăm cu credință: "Și tot ce veți cere cu credință în rugăciune, veți primi" (Mt 21,22).

Isus a recomandat mult să ne rugăm

Isus a sfătuit rugăciunea pentru a înfrunta cu îndrăzneală luptele vieții. Știa că anumite probleme sunt grele. Pentru slăbiciunea noastră a sfătuit rugăciunea: "Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Căci oricine cere, primește; cine caută, găsește; iar celui care bate, i se va deschide. Cine dintre voi, dacă fiul îi va cere pâine, îi va da o piatră? Sau, dacă va cere un pește, îi va da un șarpe? Așadar, dacă voi, răi cum sunteți, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da cele bune celor care i le cer?" (Mt 7,7-11).

Isus nu ne-a învățat să fugim de probleme refugiindu-ne în rugăciune. Ceea ce aici ne învață nu poate fi desprins de învățătura globală a lui Cristos.

Parabola talanților spune clar că omul trebuie să-și exploateze toate resursele și dacă îngroapă un singur dar, este responsabil în fața lui Dumnezeu.

Cristos chiar condamnă atitudinea acelora care se ascund în spatele unei rugăciuni: "Nu oricine îmi zice "Doamne! Doamne!" va intra în împărăția cerurilor ci acela care împlinește voința Tatălui meu care este în ceruri" (Mt 7,21).

Isus ne-a recomandat să ne rugăm pentru a ne apăra de rău

Isus a spus: "Rugați-vă ca să nu cădeți în ispită!" (Lc 22,40).

Isus deci ne spune că la anumite răscruci din viață este nevoie de rugăciune, doar rugăciunea ne oprește să cădem. Din păcate sunt oameni care nu înțeleg până când nu se strivesc; nu au înțeles nici cei doisprezece și au dormit în loc să se roage.

Dacă Cristos a recomandat rugăciunea, este semn că rugăciunea este indispensabilă omului. Nu se poate trăi fără rugăciune: există situații în care forța omului nu este suficientă, bunăvoința sa nu ține. Sunt momente în viața în care omul, dacă vrea să supraviețuiască, are nevoie de întâlnirea directă cu forța lui Dumnezeu.

Isus a dat un model de rugăciune: "Tatăl nostru"

Ne-a dat astfel schema valabilă pentru toate timpurile pentru a ne ruga cum vrea el.

"Tatăl nostru" este prin sine însuși un instrument complet pentru a învăța să ne rugăm. Este rugăciunea cea mai folosită de creștini: circa un miliard de catolici, 500 de milioane de protestanți, 250 de milioane de ortodocși recită această rugăciune aproape în fiecare zi.

Este rugăciunea cea mai cunoscută și cea mai difuzată, dar din păcate este o rugăciune maltratată, pentru că este puțin cunoscută. Este o împletitură de ebraism care ar merge explicată și poate tradusă mai bine. Dar este o rugăciune minunată. Este capodopera tuturor rugăciunilor. Nu este o rugăciune care se recită, ci este o rugăciune care se meditează. Ba chiar - mai mult decât o rugăciune - ar trebui să constituie un model pentru rugăciune.

Dacă Isus a vrut să ne învețe în mod expres cum să ne rugăm, dacă ne-a pus la dispoziție o rugăciune compusă de el pentru noi, este semn sigur că rugăciunea este un lucru important.

Da, din evanghelie apare că Isus învață "Tatăl nostru" pentru că a fost stimulat de câțiva discipoli care au fost poate mișcați de timpul care Cristos îl dedica rugăciunii sau de intensitatea rugăciunii sale.

Spune textul din Luca: "Isus se afla într-ul loc oarecare și se ruga. Când a terminat, unul dintre discipolii săi i-a spus: «Doamne, învață-ne să ne rugăm așa cum Ioan i-a învățat pe discipolii lui». Atunci le-a zis: «Când vă rugați, spuneți: Tată, sfințească-se numele tău, vie împărăția ta. Dă-ne nouă în fiecare zi pâinea cea de toate zilele și iartă-ne păcatele noastre pentru că și noi iertăm oricui ne greșește; și nu ne duce în ispită»". (Lc 11,1-4)

Isus petrecea nopțile în rugăciune

Isus dădea mult timp pentru rugăciune. Și era munca ce îl presa în jurul lui: mulțimea înfometată de învățătură, bolnavi, săraci, lumea care îl înconjura venind din toate regiunile Palestinei; dar Isus se îndepărta chiar de la caritatea față de aceștia în favoarea rugăciunii.

"Dimineața, încă pe întuneric, sculându-se, a ieșit și s-a dus într-un loc retras și se ruga" (Mc 1,35).

Chiar și nopțile le petrecea în rugăciune: "S-a dus pe munte să se roage și a petrecut noaptea rugându-se lui Dumnezeu" (Lc 6,12).

Pentru el rugăciunea era atât de importantă încât alegea cu grijă locul și timpul cel mai potrivit, părăsind orice altă preocupare.

"După ce s-a despărțit de ei, a plecat pe munte ca să se roage" (Mc 6,46).

"I-a luat cu sine pe Petru, pe Ioan și pe Iacob și s-a urcat pe munte ca să se roage" (Lc 9,28).

"Dimineața, încă pe întuneric, sculându-se, a ieșit și s-a dus într-un loc retras și se ruga" (Mc 1,35).

Dar scena cea mai emoționantă a lui Isus în rugăciune este în Ghetsemani. În momentul luptei Isus îi invită pe toți la rugăciune și, el însuși, se cufundă într-o rugăciune plină de mâhnire: "Și mergând puțin mai încolo, a căzut cu fața la pământ, spunând..." (Mt 26,39).

"Iarăși, pentru a doua oară, a plecat și s-a rugat...venind i-a găsit din nou dormind, căci ochii le erau îngreuiați de somn. Lăsându-i, a plecat din nou și s-a rugat pentru a treia oară..." (Mt 26,42-44).

Isus se roagă pe cruce. Se roagă pentru alții în dezolarea de pe cruce:

"Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac" (Lc 23,34).

Se roagă în disperare. Strigătul lui Cristos: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" este din Psalmul 22, rugăciunea pe care bunul israelit o pronunța în momentele dificile.

Isus moare rugându-se: "Tată, în mâinile tale încredințez duhul meu" (Ps 31).

Cu aceste exemple ale lui Cristos este posibil să tratăm rugăciunea superficial?

Este posibil - pentru un creștin - să o neglijeze? Este posibil să trăiască fără rugăciune?

O contra-dovadă despre necesitatea rugăciunii

Este aceasta: Cum este posibilă viața creștină dacă nu ne rugăm?

Creștinul nu poate sta în picioare fără rugăciune, experiența zilnică o confirmă pentru toți.

Caritatea, cum o recomandă Cristos, nu este posibilă fără forța rugăciunii: "Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu" (In 15,12).

Nimeni nu este în măsura să observe această poruncă a lui Cristos cu forțele sale; iar aici se vede creștinul.

Porunca iubirii ne depășește, implică toată existența noastră, de la gând la cuvinte, la fapte, cuprinde întreaga viață, este deasupra forțelor umane. Nici măcar eroul nu este capabil să țină această poruncă a lui Cristos cu statornicie și până la sfârșit așa cum vrea el. Însă, omul care se roagă poate. Sfinții ne sunt dovadă, pentru că omul care se roagă este acela care a învățat să folosească în viața sa forța lui Dumnezeu.

Două mărturii

Iată cuvântul a doi oameni care merită să fie ascultați.

Alexis Carrel, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie, a scris: "Influența rugăciunii asupra spiritului și asupra trupului este demonstrată de secreția glandelor. Ca medic am văzut oameni care au scăpat de boli și de depresii pin intermediul efortului senin al rugăciunii, când orice medicament a eșuat...".
Și încă: "Rugăciunea este un act de maturitate indispensabil pentru dezvoltarea completă a personalității, ultima integrare a facultății celei mai intime a omului. Numai rugându-ne este posibil să atingem unitatea completă și armonioasă a trupului, a inteligenței și a sufletului, care conferă forță structurii omenești".

William Parker, psihologul care s-a angajat să demonstreze din punct de vedere științific eficacitatea rugăciunii asupra omului, a ajuns la această concluzie: "Rugăciunea este mijlocul cel mai important pentru reconstruirea și reabilitarea personalității umane".

La concluzia experimentelor sale a scris o faimoasă carte pentru a demonstra că: "rugăciunea poate să schimbe viața ta în orice moment, în orice situație te găsești, la orice vârstă".

EXERCIȚIU PRACTIC DE RUGĂCIUNE

- Dedică cel puțin o jumătate de oră acestui exercițiu. Alege un moment în care mintea este calmă și odihnită.

- Alege un loc potrivit: un colț tăcut din casă, o biserică tăcută, dacă poți, stai în fața Euharistiei, în fața unui crucifix sau în fața unei imagini sacre.

- Îngenunchează, cu pieptul în față și cu brațele relaxate. Trupul tău trebuie să se roage și el, altfel deranjează rugăciunea.

- Împarte jumătatea de oră în trei momente precise: dacă-ți organizezi bine timpul rugăciunea va fi mai ușoară.

- Concentrează-te asupra prezenței Duhului Sfânt care este în tine: "Sunteți templul Duhului, Duhul locuiește în voi", le spune sfântul Paul primilor creștini.

- Oferă zece minute unui dialog simplu, cordial cu Duhul Sfânt. Prezintă-i problemele care te apasă mai mult. Dacă vrei, repetă din când în când:
"Vino, Duhule creator."
"Vino, Tatăl săracilor."
"Vino, lumina inimilor."

- Oferă zece minute ascultării, adresează-te lui Isus, citește și recitește cu multă atenție cuvintele lui Isus, care ți-au fost propuse.

- Consacră zece minute de atenție Tatălui: Tatăl te cuprinde cu iubirea sa și locuiește în tine.

- Isus a spus: "Dacă cineva mă iubește, va ține cuvântul meu;Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el" (In 14,23).

Stai în tăcere, încearcă să ajuți concentrația zicând din când în când: "Tată! Tatăl meu! Vreau să te iubesc mai presus de orice".

Și hotărăște-te să faci ceva frumos pentru Dumnezeu imediat după rugăciune.

- Recită încetișor un "Bucură-te Marie" pentru ca Maria să mijlocească pentru tine și să-ți obțină harul de a învăța să te rogi.

RUGĂCIUNEA ZILEI

Fii cât mai tenace în rugăciune în timpul zilei, umple de rugăciune toate momentele libere. Cere cu frecvență: "Învățătorule, învață-mă să mă rog!".

Psalmul 138

Doamne, tu mă observi de aproape și mă cunoști;
Știi când mă așez și când mă scol;
Pătrunzi de departe gândurile mele;
fie că umblu, fie că stau culcat, nimic nu-ți scapă;
toate cărările mele îți sunt cunoscute.
Înainte de a-mi ajunge cuvântul pe limbă,
Tu, Doamne, îl cunoști deja.
Tu mă învălui din față și din spate
Și mâna ta stă întinsă asupra mea.
Minunată este pentru mine cunoașterea ta,
Prea înaltă ca să o pot înțelege.
Unde aș putea merge departe de duhul tău
Și unde aș putea fugi dinaintea feței tale?
Dacă m-aș urca la cer, tu ești acolo;
Dacă m-aș coborî în împărăția morților,
Tu ești de față.
Dacă aș lua aripile aurorei
Și m-aș opri dincolo de mare,
Și acolo mâna ta m-ar conduce
Și dreapta ta m-ar ține.
Dacă aș spune: "Cel puțin întunericul să mă acopere
Și lumina să devină noapte în jurul meu",
Dar nici întunericul nu-i întuneric pentru tine,
Iar noaptea este luminoasă ca ziua
Și întunericul este ca lumina.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat