Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți - Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis. Darul vocației prezbiterale; O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș și Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis. Darul vocației prezbiterale, scrisă de Congregația pentru Cler și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în format 14x20, are 148 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Au trecut mai bine de patruzeci și cinci de ani de când Congregația pentru Educația Catolică, care la acea vreme era responsabilă de formarea preoților, a publicat prima Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis. Promulgat la 6 ianuarie 1970, acest document a fost revizuit și republicat la 19 martie 1985, pentru a fi în conformitate cu noul Cod de drept Canonic publicat în anul 1983.

Datorită necesităților actuale și a noilor provocări la care trebuie să răspundă proiectul de formare a noilor preoți, la 8 decembrie 2016 Congregația pentru Cler a promulgat un nou document care să stea la baza formării preoților: Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis. Darul vocației presbiterale.

În contextul prezentării noului document, cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, nota că prin acest document se dorește ca formarea la Preoție să fie "reînviată, reînnoită și pusă în centru" în fiecare Biserică locală. De aceea, noua Ratio fundamentalis se vrea a fi un instrument eficace și actualizat pentru "formarea integrală" a preotului.

Documentul propune o formare capabilă să unească și să integreze în mod echilibrat dimensiunea umană cu cea spirituală, intelectuală și pastorală, prin intermediul unui parcurs pedagogic gradual și personalizat. Acest drum de formare trebuie să aibă ca obiectiv final formarea de preoți autentici, fideli, liberi din punct de vedere interior, stabili din punct de vedere afectiv, capabili să construiască relații interpersonale pozitive și să trăiască sfaturile evanghelice fără rigiditate sau ipocrizie; un preot care să nu fie doar un simplu organizator al ritului religios, sau un funcționar al sacrului, ci un discipol îndrăgostit de Cristos, care să-și fondeze viața și apostolatul pe unirea intimă cu el.

Acest document a fost pregătit de Congregația pentru Cler, care a primit diferite contribuții atât din partea congregațiilor romane cât și din partea din partea Congresului Internațional promovat de aceeași Congregație pentru Cler cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la promulgarea decretelor conciliare Optatam totius și Presbyterorul ordinis. La baza acestei Ratio se află de asemenea Exortația apostolică post-sinodală Pastores dabo vobis a papei Ioan Paul al II-lea, dar și alte intervenții ale pontifilor romani, așa cum este și "Motu proprio" Ministrorum institutio (2013) al papei Benedict al XVI-lea

Noua Ratio, care va trebui să fie pusă în aplicare de diferitele conferințe episcopale naționale, valorificând atât documentele referitoare la formarea inițială a viitorilor preoți cât și cele referitoare la formarea lor permanentă, a dorit să ia în considerare toate problematicile proprii diferitelor aspecte culturale, sociale și religioase ale tinerilor de azi. Nu au fost ignorate nici problemele ecleziastice prezente în diferite medii și în diferite instituții ale comunităților creștine. Astfel, Bisericile locale sunt chemate să ofere tinerilor care sunt în drumul de formare pentru slujirea preoțească o formare caracterizată de patru note: unică, integrală, comunitară și misionară.

Noua Ratio dorește ca seminariile să fie locuri în care să se poată oferi tinerilor ce se îndreaptă spre slujirea preoțească o "formare integrală și progresivă, ... împărțită în diferite etape: propedeutică, studiile filosofice sau de ucenicie, studiile teologice sau de configurare și cea pastorală sau de sinteză vocațională" (3). Documentul indică timpul de șase ani pentru primele două etape, cea filosofică și cea teologică, dar pentru cea de-a treia etapă a sintezei vocaționale nu este indicat un tip precis. În această ultimă perioadă se cere candidatului să conștientizeze ce înseamnă viitoarea sa misiune de preot-păstor. Pentru aceasta, se cere ca el să știe să-și orienteze misiunea sa cu stilul "discipolului îndrăgostit" de Cristos pentru a fi "păstori «cu mirosul oilor», care să trăiască în mijl1ocul lor pentru a le sluji și a le duce milostivirea lui Dumnezeu"(3).

Documentul insistă asupra depășirii anumitor automatisme în procesul formativ care au fost trăite în trecut; provocarea pe care o lansează este de a propune un drum de formare integral care să ajute persoana să se maturizeze în fiecare aspect al vieții sale și să favorizeze o evaluare finală făcută în baza globalității drumului formativ. Preciza cardinalul Benianimo Stella: "pentru a fi preot bun, dincolo de a promova toate examenele, este nevoie de o maturitate umană, spirituală și pastorală dovedită".

Cele opt capitole care compun Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, dincolo de normele generale (cap. I), expun identitatea vocației sacerdotale (cap. II) și diferitele medii unde încolțesc vocațiile, în special familia și comunitatea eclezială, fără a exclude periferiile. Fundamentele formării (cap. III) nu pot fi separate de viața interioară și viața comunitară și sunt susținute de o însoțire personală și comunitară. Sunt indicate în mod clar liniile călăuză pentru formarea inițială și etapele culturale, fie filosofice fie teologice, etapa pastorală și cea permanentă pentru clerul hirotonit, al cărei responsabil este episcopul diecezan.

Întreg capitolul al V-lea este dedicat formării preotului luând în considerare și comentând dimensiunile formării indicate de Pastores dabo vobis: dimensiunea umană, dimensiunea spirituală, dimensiunea intelectuală și dimensiunea pastorală. "Fiecare dintre dimensiunile formative are ca scop «transformarea sau asimilarea» inimii după imaginea inimii lui Cristos" (89).

Documentul vorbește și despre "agenții formării" (cap. VI). Dincolo de rolul episcopului și al prezbiteriului unei dieceze, este specificat rolul formatorilor și al profesorilor din seminar. Familiile, persoanele consacrate, precum și credincioșii laici pot contribui la drumul personal de formare, de care însă este responsabil fiecare seminarist în primă persoană.

Capitolul al VII-lea prezintă "Organizarea studiilor", precizându-se în mod concret disciplinele care trebuie aprofundate în fiecare etapă a formării. Documentul se încheie cu "Criterii și norme" pentru admiterea la seminar sau pentru accederea la diferitele trepte ale Preoției.

Noua Ratio va trebui să fie documentul de bază, de la care fiecare conferință episcopală va trebui să elaboreze o Ratio nationalis care să țină cont de particularitățile socio-culturale ale națiunii.

Pr. Pius-Petru Iancu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, lucrare coordonată de dr. Anton Coșa. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în format 17x24, are 265 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Volumul de față, pe care l-am intitulat O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, adună în paginile sale o serie de materiale (inedite și edite) dedicate de-a lungul timpului profesorului Dumitru Mărtinaș.

Profesorul Dumitru Mărtinaș este autorul cărții "Originea ceangăilor din Moldova", operă publicată postum, care a adus în mediul științific o abordare deosebită privind originea românească a populației romano-catolice din Moldova.

Născut la 11 mai 1897, în satul Butea (fosta comună Miclăușeni, actuala comună Butea) din județul Iași, într-o familie de țărani catolici, copilul Dumitru Mărtinaș a arătat o evidentă dorință de a învăța, fiind un elev silitor. Studiile secundare le va urma la Seminarul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași (absolvindu-le în anul 1916), iar pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (cu diplomă de licență obținută în anul 1922).

Volumul de față, O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, este structurat pe un număr de 8 capitole: I. Articole și studii despre viața și activitatea profesorului Dumitru Mărtinaș; II. Extrase din volumul profesorului Dumitru Mărtinaș, "Originea ceangăilor din Moldova"; III. Medalia aniversară "Prof. Dumitru Mărtinaș"; IV. Cronica activității Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"; V. Documente; VI. Note; VII. Bibliografie; VIII. Fotografii.

În primul capitol am inclus un număr de 16 texte, inedite sau editate de-a lungul timpului, semnate de personalități, bisericești și laice, care au apreciat cum se cuvine opera profesorului Dumitru Mărtinaș: PS Petru Gherghel, În căutarea adevărului; Gheorghe Bejan, Profesorul Dumitru Mărtinaș; Alexandru Ciubîcă, Activitatea profesorului Dumitru Mărtinaș la Colegiul "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureș; Anton Coșa, Un manuscris uitat al lui Dumitru Mărtinaș; Ioan Dănilă, Dumitru Mărtinaș și sistematica argumentației lingvistice; Cristinel Farcaș, In memoriam prof. Dumitru Mărtinaș; Dorinel Ichim, Amintiri despre un om; Ioan Lăcătușu, Dumitru Mărtinaș și problematica raporturilor dintre romano-catolicii din Moldova și românii din sud-estul Transilvaniei; Ștefan Lupu, 110 ani de la nașterea lui Dumitru Mărtinaș; Dorin Suciu, Dumitru Mărtinaș: Exegi Monumentum; Dorin Borda, Dumitru Mărtinaș - medalion; Constantin Beloiu, Profesorul Dumitru Mărtinaș și problema originii etno-istorice a ceangăilor din Moldova; Costin Merișca, Gânduri pe marginea cărții lui Dumitru Mărtinaș; Alexandru Popșor, Contribuții la biografia unor dascăli de neuitat: Dumitru Mărtinaș; J. Spielmann, Un pedagog - Dumitru Mărtinaș; Anton Coșa, Și ei l-au cunoscut pe Dumitru Mărtinaș.

În capitolul al II-lea am inserat un număr de 7 texte, extrase din cartea profesorului Dumitru Mărtinaș, Originea ceangăilor din Moldova: Dumitru Mărtinaș, Cuvântul autorului la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Vladimir Petercă, Cuvânt înainte la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Anton Despinescu, Prefață la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Ion Dumitriu-Snagov, Cuvânt introductiv la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Dumitru Mărtinaș, Concluziile autorului la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Ion Coja, Posfață la volumul "Originea ceangăilor din Moldova"; Dumitru Mărtinaș, Cîteva note autobiografice ale autorului volumului "Originea ceangăilor din Moldova.

În capitolul al III-lea prezentăm medalia aniversară "Prof. Dumitru Mărtinaș", emisă de Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș", Arhivele Naționale Bacău și Asociația Arhiviștilor din România - Filiala Bacău, în anul 2007, cu ocazia aniversării a 110 ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș.

În capitolul al IV-lea am redactat o Cronică a activității Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" în cei 15 ani de existență (2001-2016). Fără a avea pretenția unei treceri în revistă exhaustive, ne-am organizat prezentarea pe trei segmente principale: A. Manifestări științifice și culturale, lansări de cărți, interviuri, proiecte derulate sub egida sau colaborarea Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"; B. Participări la congrese, conferințe, sesiuni științifice, simpozioane, mese rotunde, colocvii, reuniuni, dezbateri, unde s-au prezentat teme privitoare la catolicii din Moldova; C. Publicații care au apărut sub egida sau cu sprijinul Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș".

Capitolul al V-lea cuprinde o serie de Documente care, cu câteva excepții, sunt inedite. Documentele provin din Arhiva Colegiului Național "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureș și din fondurile Arhivelor Naționale Mureș. Ele fac referire la activitatea didactică a profesorului Dumitru Mărtinaș

În prezentul volum, O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, acțiunea noastră asupra textelor publicate a fost minimă. Nu am intervenit în niciun fel în notele de subsol (acolo unde ele există) ale acestor texte. În câteva cazuri am adus unele clarificări în capitolul al VI-lea, de Note (unde am făcut trimiterile necesare și în privința textelor deja publicate). Nu am adnotat textele editate, astfel încât să le aducem în actualitate ("la zi"), considerând, asemenea altor cercetători, că orice astfel de acțiune "ar fi constituit un fel de falsificare a datelor inițiale ale cercetării expuse" anterior.

Într-un capitol separat (al VII-lea), de Bibliografie, am inserat o bună parte a bogatei producții științifice românești (volume, articole și studii, periodice) privitoare la istoria catolicilor din Moldova, din anii de după apariția cărții lui Dumitru Mărtinaș, până în zilele noastre.

În paginile capitolului de final (al VIII-lea) am ales să reproducem o serie de Fotografii privitoare la profesorul Dumitru Mărtinaș. Imaginile sunt din Arhiva Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș", cu excepția fotografiei nr. 9 - Corpul profesoral al Liceului "Al. Papiu Ilarian"din Târgu Mureș (trimisă de profesorul Alexandru Ciubîcă) și a fotografiilor nr. 10 și nr. 11 - Tablou de absolvire - 1928 - Liceul "Al. Papiu Ilarian" (trimise de jurnalistul Dorin Suciu de la Târgu Mureș).

Cartea O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș apare sub egida Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" Bacău și a Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Prof. dr. Anton Coșa

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice, scrisă de dr. Ernest M. Valea. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20, are 270 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În urmă cu douăzeci de ani am tradus o carte despre medicina alternativă, scrisă de un medic elvețian, Dr. Samuel Pfeifer - Vindecare cu orice preț? (Ariel, Timișoara 1996) Aceasta a stârnit discuții aprinse la momentul respectiv, neexistând altă resursă care să exploreze vastul domeniu al medicinii alternative. Mulți cititori au mărturisit că însuși titlul i-a pus pe gânduri. Căutăm vindecarea cu orice preț? Suntem dispuși să facem orice efort, să încercăm orice tratament și orice terapeut care ne poate da vindecarea?

Realitatea zilelor noastre este că cei mai mulți răspund afirmativ la întrebările de mai sus. Adevăratele noastre convingeri se văd exprimate în modul în care ne trăim viața cotidiană și ne folosim timpul și banii. Chiar dacă mergem duminica la biserică și recităm Crezul apostolic, peste săptămână ne trăim crezul propriu, acela că noi înșine, confortul și plăcerile proprii sunt adevăratele valori pe care le urmărim. Din moment ce sănătatea ne ajută să prelungim cât mai mult fuga după micile plăceri ale vieții, e de înțeles că suntem dispuși să facem orice pentru ea.

Iar când sistemul nostru medical funcționează așa cum o știm, nu e de mirare că medicina alternativă reprezintă o atracție irezistibilă. Terapeuții ei sunt mai amabili, au timp pentru fiecare pacient, se interesează de starea lor sufletească, consultația și tratamentul costă mai puțin, se prescriu tratamente naturiste, netoxice și, nu în ultimul rând, există rezultate.

Acesta e contextul în care apare cartea mea despre medicina alternativă. După douăzeci de ani de frământări și experimentare personală a unor metode ale medicinii alternative, mă bucur să vă pot oferi o lucrare nouă, mai bine adaptată realităților actuale din România și mai clar orientată spre discernerea bazelor spirituale ale metodelor medicinii alternative. Deși nu sunt medic, am îndrăznit să abordez acest domeniu în virtutea observației că medicina alternativă are mai mare legătură cu studiile religioase decât cu medicina clasică. Acesta e un aspect fundamental, dar nu foarte evident pentru cei ce recurg la metodele ei, așa că mă voi strădui să aduc argumente credibile pentru a o demonstra.

Cartea aceasta se adresează în primul rând celor ce vor să-și asume o trăire creștină deplină, să trăiască în conformitate cu voia lui Dumnezeu și învățătura Bisericii și vor să știe pe ce poziție să se situeze față de medicina alternativă. În al doilea rând, chiar și cei care pretind că trăiesc total detașați de "religie" trebuie să știe că nu reușesc asta apelând la medicina alternativă. În al treilea rând, mă adresez cadrelor medicale care doresc să se informeze asupra mecanismelor ascunse ale acestor metode. Din câte știu, despre medicina alternativă nu se vorbește aproape deloc în facultățile de medicină, iar dată fiind amploarea acestui fenomen, medicii de astăzi trebuie să fie informați asupra ofertei venite din partea "concurenței".

Planul acestei cărți este următorul: întâi de toate, trebuie să stabilesc cadrul în care analizez fenomenul medicinii alternative. Așa cum arată titlul, e vorba despre o analiză a bazelor ei spirituale. De aceea, nu mă voi referi la studii științifice care validează sau neagă eficiența lor. Indiferent de abordarea științifică pe care aș urma-o, pro sau contra, sunt convins că se vor găsi alte studii care să demonstreze contrariul. Acest aspect e frapant mai ales în controversele iscate de homeopatie. Abordarea mea urmărește elucidarea bazelor spirituale ale acestor metode, în special pentru folosul celor care doresc să rămână fideli învățăturii creștine.

Dat fiind acest cadru de lucru, e nevoie de un sistem de referință față de care să putem aprecia dacă o practică medicală alternativă și filosofia atașată ei este recomandabilă unui creștin. Acest sistem de referință nu poate fi decât învățătura Bisericii, mai exact, învățătura ei despre natura umană. Apoi voi descrie modul cum e văzută natura umană în hinduism, pentru că acolo găsim concepte des vehiculate în multe ramuri ale medicinii alternative, cărora e bine să le înțelegem originea și modul de funcționare în contextul în care au fost definite.

Corpusul lucrării îl constituie analiza principalelor forme ale medicinii alternative prezente în România. Voi aborda acupunctura, reflexoterapia, iridologia, Reiki, radiestezia, homeopatia, Ayurveda, medicina antroposofică, precum și unele metode îndeaproape înrudite cu ele (macrobiotica și terapia cu remedii florale Bach), urmărind în special latura lor spirituală și măsura în care conceptele spirituale sunt importante pentru vindecare. Așadar, abordarea mea vine din perspectivă creștină, nu este una pur fenomenologică. Adică nu doar "constat" cum funcționează aceste metode, ci încerc să le evaluez din perspectiva credinței noastre. După aceea, voi trage concluzii și voi formula recomandări generale.

Ernest Valea

* * *

Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis. Darul vocației prezbiterale,
Congregația pentru Cler, Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 148 p., ISBN 978-606-578-290-7, 15 lei

O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș,
Anton Coșa, coord., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 265 p., ISBN 978-606-578-295-2, 25 lei

Bazele spirituale ale medicinii alternative. O analiză din perspectiva magisteriului Bisericii Catolice,
Ernest M. Valea, Ed. "Sapientia", 2016, 14x20 cm, 270 p., ISBN 978-606-578-288-4, 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat