Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Trei noi cărți la Editura "Sapientia"

Când și cum să recurgem la Penitențiaria Apostolică, scrisă de Carlos Encina Commentz și tradusă în limba română de pr. dr. Ciprian Bejan-Piser, Only you. Dă-i iubirii o șansă, scrisă de Gabriele Kuby și tradusă de dr. Alexandru Ș. Bologa și Trupul cuvântului, scrisă de George M. Nicoară sunt trei noi titluri apărute la Editura "Sapientia".

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Când și cum să recurgem la Penitențiaria Apostolică, scrisă de Carlos Encina Commentz și tradusă în limba română de pr. dr. Ciprian Bejan-Piser. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie" în formatul 14x20 cm, are 62 pagini poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Este, pentru mine, o plăcere să prezint această broșură, prețioasă "prin" și "pentru" scurtimea sa, cu privire la Când și cum să recurgem la Penitențiaria Apostolică. Este, de fapt, mai mult ca niciodată util preoților și celor care se pregătesc pentru hirotonirea întru Preoție să aibă un instrument atât de esențial și practic pentru marele minister al Reconcilierii, pentru a putea fi instrumente eficace al balsamului divinei îndurări care să fie vărsat pe rănile atâtor suflete.

Tribunalul milostivirii, care este Penitențiaria Apostolică, este cel mai vechi dicasteriu al Curiei Romane, ce datează de la sfârșitul secolului al XII-lea și este primul între tribunalele Bisericii, tocmai pentru că obiectul imediat este cel co-esențial pentru Biserica lui Cristos, a-l reprimi pe fiecare penitent în parte la îmbrățișarea cu Tatăl ceresc, la viața harului, la posibilitatea de a se lăsa sfințiți, oricare ar fi fost experiența păcatului și a delictului. Aici, în milostivire, dreptatea își găsește propriul fronton.

Printr-un limbaj și un stil imediat inteligibil tuturor, autorul, un oficial al Penitențiariei, ilustrează competențele și metodologia vieții de zi cu zi, angajamentul silențios și discret al Dicasteriului și, în această a doua ediție atât de cerută în diferitele limbi, cu scopul de a facilita cât mai mult munca confesorilor și a directorilor spirituali, reproduce și modele de scrisori pentru a recurge la acest tribunal "sui generis".

Mama milostivirii, Avocata noastră, să călăuzească mereu munca Penitențiariei pe drumurile pastoralei autentice, să miște inimile penitenților spre căință și fiecare confesor să învețe a iubi cu însăși Inima Bunului Păstor!

Card. Mauro Piacenza, penitențiar major

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Only you. Dă-i iubirii o șansă, scrisă de Gabriele Kuby și tradusă de dr. Alexandru Ș. Bologa. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate" în formatul 11x17 cm, are 76 pagini poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 5 lei.

Gabriele Kuby este una dintre persoanele care trag semnale de alarmă serioase cu privire la ideologia gender și la efectele devastatoare ale acesteia. Cartea Only You. Dă-i iubirii o șansă depășește puțin cadrul teoretic și se plasează într-unul mai personal, acela al mărturisirii. După cum lasă să se vadă și titlul, aceste pagini sunt o provocare pe care autoarea o adresează tinerilor de azi, și anume, ca aceștia să-și reevalueze propriul sistem de valori, propriul mod de a gândi și să descopere adevărata libertate.

Totuși, pentru a-i "descuraja" pe falșii căutători, autoarea își începe cartea cu un avertisment: "Nu e pentru toți!" A căuta fericirea și libertatea înseamnă a porni pe un drum plin de eforturi, înseamnă a-ți sufleca mânecile și a te apuca de treabă. Ce anume, mai exact? Autoarea subliniază cu insistență: să te întrebi despre adevăr și să-l realizezi, chiar dacă acest lucru înseamnă să înoți împotriva curentului.

Primul lucru pe care un tânăr are nevoie să-l înțeleagă este că iubirea și sexul nu sunt același lucru. Cu simplitate, Gabriele Kuby clarifică sensul profund al iubirii și propune cititorului un exercițiu practic în acest sens. Doar în lumina iubirii, actul sexual își dezvăluie adevărata valoare de dăruire și împlinire a acestei dăruiri.

Pentru că îi avertizează pe tineri asupra pericolului pe care ideologia gender o are asupra propriei lor identități, autoarea face o scurtă prezentare a Revoluției sexuale din 1968, ca martoră "din culise". Ceea ce această așa-zisă revoluție dorea să câștige era libertatea absolută. Ce înseamnă libertatea și care este legătura sa cu adevărul? Răspunsul Gabrielei Kuby este de fapt propunerea de a ne analiza libertatea personală din mai multe puncte de vedere.

Dacă primele cinci puncte ale cuprinsului sunt un ajutor benefic pentru o autentică autocunoaștere, în cea de-a doua parte a cărții, cititorul este invitat să se gândească serios la viitor și să se ancoreze cu putere în idealul pe care și-l propune. Cum ar arăta bărbatul/femeia de vis? Sau care sunt argumentele concrete pentru a trăi o viață curată? Câteva dintre aceste răspunsuri ne sunt oferite de Gabriele Kuby.

Idealul creștin de curăție poate părea aproape de neatins. Autoarea ne asigură însă că totul este posibil dacă cerem acest dar de la Dumnezeu. Și va fi un pas mare spre fericire dacă facem acest lucru, dacă "dăm iubirii adevărate o șansă".

Acest mic manual se adresează tuturor tinerilor care au curaj să parieze pe fericirea adevărată, mergând împotriva unui curent care îi depersonalizează și îi transformă în instrumente de manipulare. Care este forța acestor oameni? Realitatea că "Dumnezeu îi iubește".

David Eduard Cristian

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Trupul cuvântului, scrisă de George M. Nicoară. Cartea apare în colecția "Poezie religioasă" în formatul 11x17 cm, are 58 pagini poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 5 lei.

Trupul cuvântului este o carte de poezii. Paginile acestei cărți oglindesc un itinerar în versuri și umanitate, un stadiu al urcușului unui tânăr poet, un spațiu transparent ca o flacără care păzește, dincolo de frământările contingente ale vieții - poate chiar secretul ei -, stors din pâlpâirile incandescente venite parcă de altundeva.

Cred că azi, mai mult ca oricând, un tânăr care vrea să scrie poezie se află într-un moment istoric extraordinar. Mulți nu sunt însă de acord cu acest lucru. E greșeala pe care o fac majoritatea cunoscuților mei, care consideră că poezia de astăzi a rămas fără public, pentru că, pe de o parte, avem de-a face cu o lume mediocră, care nu vrea să atingă profunzimi și abisuri, care nu este mânată de căutări metafizice; pe de altă parte, am fi în plin sabotaj mediatic al poeziei tipărite de către televiziune și Internet - marele hipnotizator etc. Nu ne-ar rămâne decât să plângem de mila poeziei, dacă toate aceste considerații nu ar fi, chiar ele, absolut absurde. Dacă vreo formă de artă astăzi este marginalizată pentru că nu are nimic de spus, nu putem găsi scuza comodă cum că am devenit prea superficiali ori prea stupizi pentru a o putea aprecia. Ar fi o explicație prea simplă. Când un poet se resemnează ideii că cititorii săi sunt inadecvați, poate cădea în două capcane.

Prima capcană este avangardismul: începe să creadă că scrie pentru critici, poeți sau alți specialiști și nu se străduiește să se facă înțeles sau să abordeze chestiuni cu adevărat importante. S-ar îngriji ca ceea ce scrie să fie tehnic și structural, avangardist: cu bogăție de referințe intertextuale, gata să provoace asocieri paradoxale care să surpe evidențele, într-o explozie de cuvinte sterile. Opera trebuie să asude inteligență, să se vadă că e școlit. Nu contează că făcând astfel nu comunică deloc cititorului acel fior lăuntric despre care vorbește Caragiale, când definește admirabil talentul în studiul "Câteva păreri" din 1896. În demersul său de a defini talentul, Caragiale se întreabă, mai întâi, ce înseamnă să nu ai talent. Fiecare om are o coardă sensibilă care rezonează la frumosul din jur, dar puțini sunt cei care au capacitatea de a reda, de a exprima pentru ceilalți, prin mijloace intelectuale, emoția, sensibilitatea umană... de vreme ce sufletele omenești, în genere, sunt iritabile la atingerea naturii, dar numai unele alese sunt în stare să întoarcă în afară, ca un fenomen deosebit, pentru înțelesul altora, iritarea ce au suferit-o. Toți suntem iritabili; expresivi sunt numai unii.

A doua capcană se situează la extrema cealaltă: poezia vulgară, cinică, comercială, butadă de scris pe Facebook, instantanee și creativă de Twitter, realizată după formule prestabilite, corespondentul poetic al televiziunii de consum, care prezintă propriul material simplificat în mod grotesc, cu un stil voit ușor, care pare de-a dreptul infantil. Cele două atitudini față de poezie, care se află într-un permanent duel, se nasc dintr-un sentiment comun, și anume disprețul față de cititor; apare în oglindă, din nou, ideea care pune actuala criză a poeziei pe seama cititorului.

Proiectul de față al lui George încearcă să evite cele două capcane. George Nicoară încearcă să ducă înainte o poezie care să aibă în parte bogăția stilistică, versul alb, complexitatea ușor ermetică, dificultățile emotive și intelectuale ale avangardei. Împinge cititorul să înfrunte temele și cuvintele sale care nasc cuvinte: "Cuvinte curate, uscate, cuvinte ce scriu/ despre cuvinte..." (Baletul de dimineață), obsesiile sale poetice, însă făcând-o, reușește să provoace și plăcerea lecturii. Vorbește cu fiecare dintre noi prin versuri care îl relevă așa cum este, nu încearcă să trișeze sau să joace doar un rol. Ne declară candid bucuriile, dar și deznădejdea sa: "Am obosit să mă cert cu mine, să mă cioplesc ca pe un lemn greu" (Pagina pe care scria dezamăgire). În Veniți, îngeri!, conștientizează statutul special al îngerilor: "Neîncadrați,/ Fără alfabet,/ Fără cărarea/ Către lumină", care îl fac să tânjească la o stare pură, îngerească. Elementul religios nu se lasă domesticit și nu e deloc secundar în poezia nicoresciană. Procedeul poetic amplifică sensuri teologice, care îmbrățișează trăiri și sentimente, uneori susurate, alteori explicite: "Poate era mai bine să te fi aruncat în apa în care Isus a spălat picioarele apostolilor" (Șarpele de aramă).

Lăsăm cititorului plăcerea de a intui anvergura și deopotrivă limita acestor surpări de sens, acestor devieri și asocieri poetice. Fiecare trebuie să descopere singur deschiderile vertiginoase și aptitudinea ascensională a poetului, dinamismul parcursului său creativ.

George Nicoară se află, cum spuneam, în fața unei misiuni grele. Există azi o mulțime de ocazii de a petrece timpul în mod plăcut, există o întreagă industrie artistică înfloritoare care prezintă produse bine gândite și bine realizate: până acum niciun poet nu a avut mai multă concurență cu filmele, Internetul - o constelație de bloguri unde milioane de oameni își exercită penița, televiziunea -, cu nenumărate posturi generaliste sau tematice, cărțile care se înmulțesc progresiv. Asta înseamnă să fii poet azi. Cu toate acestea, cred că e momentul cel mai potrivit pentru a fi poet. Fără îndoială, nu este și cel mai ușor.

Sorin Hagi Ilie

* * *

Când și cum să recurgem la Penitențiaria Apostolică,
Carlos Encina Commentz, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-289-1, 14x20 cm, 62 p., 10 lei

Only you. Dă-i iubirii o șansă,
Gabriele Kuby, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-282-2, 11x17 cm, 76 p., 5 lei

Trupul cuvântului,
George M. Nicoară, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-277-8, 11x17 cm, 58 p., 5 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat