Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Uimire și sărăcie - exerciții spirituale ținute oblatelor benedictine

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Uimire și sărăcie - exerciții spirituale ținute oblatelor benedictine, scrisă de Maurice Zundel și tradusă în limba română de sr. Ioana (Cecilia Turc). Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 135 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

Fiind creat de Dumnezeu, omul se află într-o relație permanentă cu Creatorul, cu atât mai mult cu cât este o creatură unică, "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu". Ca făptură sau creatură a lui Dumnezeu, omul simte necesitatea și are datoria de a-l căuta pe Dumnezeu. Este o tendință din partea omului și o atracție din partea lui Dumnezeu, care nu pot fi separate una de alta.

Acest adevăr este tratat de pr. elvețian Maurice Zundel (1897-1975) în cartea Uimire și sărăcie - exerciții spirituale ținute oblatelor benedictine, apărută recent la Editura Sapientia și care a fost tradusă din franceză de sr. Ioana (Cecilia Turc) din congregația "Surorile milostive ale sfântului Carol Borromeu".

Tematica acestei cărți este strâns legată de întrebarea "Ce înseamnă a fi": a fi o persoană, a fi un chip? Autorul arată că în centrul și în inima a toate locuiește chipul prin excelență, iar omul este chemat să devină epifania acestui chip, după cum scrie și Gabriel Ispérian în prefața acestei cărți: "Părintele Zundel este fascinat de strălucirea nesfârșitei sărăcii divine. S-ar putea spune că Dumnezeu-Treime se naște continuu într-o despuiere radicală, el nu este Dumnezeu decât prin faptul că, prin însăși natura ființei sale se dăruiește. Creat după chipul lui Dumnezeu, omul nu are altă vocație decât aceea de a se asemăna cu această sărăcie, devenind, la rândul său, pură ofrandă și pură primire, permițând această circulație de viață care este iubirea. Nu există libertate fără o eliberarea care să facă posibilă ieșirea din sine și comuniunea cu celălalt".

În cartea Uimire și sărăcie sunt publicate, de fapt, șapte meditații pe care autorul le-a ținut, în anul 1963, oblatelor benedictine din La Rochette (Savoia). În primele două, "Dumnezeu și adevăratul eu", "Dumnezeu unic dar nu solitar", autorul îl prezintă pe Dumnezeu, de care omul este legat în experiența sa cotidiană. A treia și a patra meditație, "Umanitatea lui Isus și Sfânta Treime", "Isus în Biserică și Biserica în Isus", tratează despre umanitatea lui Isus Cristos, văzută din perspectiva întrupării sale în sânul Mariei (sacrament al prezenței divine). Afirmarea acestei umilințe din partea lui Dumnezeu ne angajează să vedem în Euharistie modul cel mai sublim de comuniune cu Dumnezeu, temă tratată în a cincea meditație: "Euharistia pentru o inimă universală". A șasea meditație, "În slujba carității" subliniază că nu putem ajunge la "sărăcie" decât lăsându-ne transformați de Euharistie, care trezește în noi, într-un mod privilegiat, eul capabil de jertfire, eul care primește și dăruiește în același timp, fiind în comuniune cu întregul mister al umanității lui Cristos, umanitate care este în întregime ospitalitate acordată infinitului mister al Celui care este pură iubire, adică sărăcie, libertate și comuniune, ospitalitate acordată tuturor oamenilor. În sfârșit, în a șaptea meditație, "Bucuria transparenței", autorul subliniază că Isus este mereu cu noi, este însoțitorul nostru pe drumul spre Emaus; el nu lipsește niciodată, fie că îl recunoaștem, fie că nu îl recunoaștem, și aceasta trebuie să ne conducă la adevărata bucurie.

Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să aprofundeze profilul lor creștin, pentru a ajunge la o înțelegere mai adâncă a unirii omului cu Dumnezeu, prin Isus Cristos în Duhul Sfânt.

Ștefan Tamaș

* * *

Uimire și sărăcie - exerciții spirituale ținute oblatelor benedictine,
Maurice Zundel, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-132-0, 14x20 cm, 135 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat