Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Noutăți în colecția Mesaje

* * *

Mesajul cu ocazia Postului Mare

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu ocazia Postului Mare 2008.

Documentul a fost dat la Vatican în ziua de 30 octombrie 2007 și este tradus în limba română de pr. Mihai Pătrașcu. Prezentarea documentului a avut loc marți, 29 ianuarie 2008, în aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

Tema Mesajului pentru Postul Mare 2008 este: "Cristos, din iubire pentru voi, s-a făcut sărac" (2Cor 8,9).

Papa, prin acest mesaj format din șase puncte, oferă o reflecție despre pomană și despre colecte spunând că practica pomenii reprezintă un mod concret de a veni în ajutorul celui care se află în nevoie și, în același timp, un exercițiu ascetic pentru a ne elibera de alipirea de bunurile pământești. Noi nu suntem proprietari, ci administratori ai bunurilor pe care le avem.

Papa amintește la un moment dat de faptul că evanghelia scoate în evidență o caracteristică tipică a pomenii creștine: ea trebuie să fie ascunsă. Pomana evanghelică nu este o simplă filantropie: este o expresie concretă a carității, virtute teologală care cere convertire interioară la iubirea față de Dumnezeu și față de frați, imitându-l pe Isus Cristos. Scriptura - spune papa Benedict al XVI-lea - ne învață că este mai multă bucurie în a dărui decât în a primi. Postul Mare ne invită să "ne antrenăm" spiritual și prin practicarea pomenii pentru a crește în dragoste și a recunoaște în cei săraci pe însuși Cristos.

* * *

Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care va fi celebrată la 4 mai 2008.

Tema propusă în acest an: "Mijloacele de comunicare socială: La intersecția dintre protagonism și slujire. Căutarea adevărului pentru a-l împărtăși", aruncă o lumină asupra importantului rol pe care aceste instrumente îl joacă în viața persoanelor și a societății. Astăzi media, mai ales dacă ținem cont de procesul vast al globalizării, au devenit o parte integrantă a relațiilor interpersonale și a proceselor sociale, economice, politice și religioase.

Datorită evoluției tehnologice vertiginoase, media au dus la: răspândirea știrilor; cunoașterea faptelor și răspândirea științei; alfabetizare și socializare; precum și la dezvoltarea democrației și a dialogului între popoare

"Media, în ansamblul lor - afirmă papa - nu sunt numai mijloace pentru răspândirea ideilor, ci pot și trebuie să fie și instrumente în slujba unei lumi mai drepte și mai solidare. Nu lipsește însă riscul ca acestea să se transforme, în schimb, în sisteme destinate să supună omul la logici dictate de interesele dominante ale momentului".

Sfântul Părinte, făcând o analiză a timpurilor pe care le trăim, spune că omenirea se găsește astăzi în fața unei răscruci. "Și pentru media este valabil ceea ce am scris în Enciclica Spe Salvi cu privire la ambiguitatea progresului, care oferă posibilități inedite pentru bine, dar în același timp deschide posibilități abisale de rău care înainte nu existau (cf. nr. 22). De aceea, trebuie să ne întrebăm dacă este înțelept să lăsăm ca instrumentele de comunicare socială să fie aservite unui protagonism nediscriminant sau să ajungă la discreția celui care se folosește de ele pentru a manipula conștiințele. Nu ar fi mai curând necesar să facem în așa fel încât să rămână în slujba persoanei și al binelui comun și să favorizeze «formarea etică a omului, în creșterea omului interior»?"

"Astăzi - atrage atenția papa - comunicarea pare tot mai mult să aibă pretenția nu doar de a prezenta realitatea, ci și de a o determina, datorită puterii și forței de sugestie pe care o posedă. Este clar, de exemplu, că în anumite situații media nu sunt folosite pentru o corectă informare, ci pentru a crea evenimente. Această schimbare periculoasă a funcției lor trezește îngrijorarea multor păstori. Tocmai pentru că este vorba de realități care au impact profund asupra tuturor dimensiunilor vieții umane (morală, intelectuală, religioasă, relațională, afectivă, culturală) punând în joc binele persoanei, trebuie reafirmat că nu tot ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic este și practicabil din punct de vedere etic". Din acest motiv, papa îndeamnă să se evite ca media să devină vocea materialismului economic și a relativismului etic.

Omul este însetat de adevăr, este în căutarea adevărului, de aceea datoria mediei este de a căuta și de a-i prezenta omului adevărul obiectiv. Se poate spune chiar că cercetarea și prezentarea adevărului despre om constituie cea mai înaltă vocație a comunicațiilor sociale.

În finalul mesajului său, papa îl invocă pe Duhul Sfânt ca să nu lipsească acei comunicatori curajoși și martori autentici ai adevărului care, fideli față de mandatul lui Cristos și captivați de mesajul de credință, să știe să interpreteze realitățile culturale de astăzi, angajându-se în căutarea adevărului și în dezvoltarea comuniunii între persoane și popoare.

* * *

Mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Bolnavului, care va fi celebrată la 11 februarie 2008.

Papa, în mesajul său, spune că celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului de la 11 februarie este o ocazie prielnică pentru a reflecta asupra sensului durerii și asupra obligației creștinului de a o lua asupra sa în orice situație s-ar prezenta.

Tema mesajului: Euharistia, Lourdes și îngrijirea pastorală a bolnavilor se leagă de două evenimente importante pentru viața Bisericii: celebrarea a 150 de ani de la aparițiile Neprihănitei la Lourdes și celebrarea Congresului Euharistic Internațional la Quebec, în Canada.

Lourdes-ul ne determină să medităm despre iubirea maternă a Fecioarei Neprihănite față de fiii săi bolnavi și suferinzi, iar Congresul Euharistic va constitui o ocazie să-l adorăm pe Isus Cristos prezent în sacramentul altarului, să ne încredințăm lui ca speranței care nu dezamăgește, să-l primim ca medicament al nemuririi care vindecă fizicul și spiritul.

"Pastorația sanitară - mai spune Sfântul Părinte - trebuie să-și tragă tocmai din Euharistie forța spirituală necesară ca să vină în ajutorul omului în mod eficient și să-l ajute să înțeleagă valoarea mântuitoare a suferinței proprii".

Dacă la Quebec se contemplă misterul Euharistiei, dar al lui Dumnezeu pentru viața lumii, în Ziua Mondială a Bolnavului, într-un paralelism spiritual ideal, nu numai că se celebrează participarea efectivă a suferinței umane la opera mântuitoare a lui Dumnezeu, ci ne și putem bucura, într-un anumit sens, de roadele prețioase promise celor care cred. Astfel, durerea primită cu credință devine poartă de intrare în misterul suferinței răscumpărătoare a lui Isus și de ajungere împreună cu el la pacea și la fericirea învierii sale.

În Mesajul său pentru Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Bolnavului, Sfântul Părinte adresează salutul său cordial tuturor bolnavilor și celor care se îngrijesc de ei în diferite moduri, invitând totodată comunitățile diecezane și parohiale să celebreze Ziua Mondială a Bolnavului valorizând pe deplin coincidența fericită între împlinirea a 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes și Congresul Euharistic Internațional. Această zi să fie ocazie pentru a sublinia importanța sfintei Liturghii, a adorației euharistice și a cultului Euharistiei, făcând în așa fel încât capelele din centrele sanitare să devină inimă palpitantă în care Isus se oferă fără încetare Tatălui pentru viața omenirii. Și distribuirea Euharistiei pentru bolnavi, făcută cu demnitate și spirit de rugăciune, este adevărată alinare pentru cel care suferă, chinuit fiind de o formă sau alta de infirmitate.

În afară de aceasta, papa dorește ca Ziua Mondială a Bolnavului să fie împrejurarea prielnică pentru a invoca, în mod special, ocrotirea maternă a Mariei asupra celor care sunt încercați de boală, asupra agenților sanitari și asupra lucrătorilor din pastorația sanitară. În încheierea mesajului său, papa încredințează pe toți Mariei, mama lui Dumnezeu și mama noastră, Neprihănita Zămislire, pentru ca ea să ajute pe fiecare în a mărturisi că singurul răspuns valid dat durerii și suferinței umane este Cristos, care înviind a învins moartea și ne-a dăruit viața care nu are sfârșit.

* * *

Mesajul cu ocazia Postului Mare 2008
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2008, 10x14 cm, 10 p., 0,5 RON

Mesajul cu ocazia Celei de-a XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2008, 10x14 cm, 10 p., 0,5 RON

Mesajul cu ocazia Celei de-a XVI-a Zi Mondială a Bolnavului
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2008, 10x14 cm, 10 p., 0,5 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat