Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Sfânta Liturghie explicată

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Sfânta Liturghie explicată, scrisă de pr. Martin de Cochem și tradusă în limba română de pr. Mihai Robu. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", în formatul 14Ś20 cm, are 384 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

În 2025 se împlinesc o sută de ani de la numirea, consacrarea și instalarea pr. Mihai Robu ca episcop de Iași, care au avut loc în anul 1925, de aceea, la editurile dependente de Episcopia Romano-Catolică de Iași se vor tipări mai multe cărți care îl au ca protagonist pe primul ierarh autohton al Eparhiei de Iași. Editura "Sapientia" deschide această serie editând și publicând un manuscris inedit, oferit de Preasfințitul Petru Gherghel părintelui Ștefan Lupu, directorul editurii.

Lucrarea pe care o ținem acum în mână, chiar dacă nu-l are ca autor pe episcopul Mihai Robu, îl are ca traducător. Din motive încă necunoscute, potrivit unor documente arhivistice sau unor mărturii, cartea nu a fost tipărită înainte de primăvara anului 1944, când ierarhul, câțiva preoți și seminariștii din Iași s-au refugiat, din cauza luptelor ce se dădeau în Moldova, la Beiuș, acolo unde a ajuns și tipografia Editurii "Presa Bună". Presupunem că episcopul Mihai Robu a făcut traducerea acestei cărți în același arc de timp cu părintele Ion Gârleanu, a cărui traducere s-a publicat în anul 1943, la Oradea, acolo unde activa ca spiritual al studenților Academiei Teologice Greco-Catolice și spiritual la școlile episcopale din Beiuș.

Traducerea făcută de episcopul Mihai Robu a rămas în manuscris și a ajuns la nepotul său, părintele Iosif Sescu (născut la Săbăoani, în ziua de 8 martie 1929; hirotonit preot la Alba Iulia în ziua de 1 iunie 1958; trecut la cele veșnice la Iași, în ziua de 26 octombrie 2017). Părintele Iosif i-a încredințat manuscrisul episcopului Petru Gherghel, care a scris pe prima pagină: "Operă lăsată în testament de pr. Iosif Sescu, nepot". Pe a doua pagină a manuscrisului sunt scrise aceste cuvinte: "Iosif Sescu, Săbăoani".

Manuscrisul are 486 de pagini, format A4, scrise îngrijit cu cerneală. Analizând și alte file scrise de episcopul Robu, ne dăm seama că acest manuscris este o transcriere a traducerii pentru că nu sunt vizibile multe corectări și tăieri de cuvinte. Deși au trecut atâtea decenii de la scrierea acestui manuscris, calitatea foilor și imprimarea scrisului sunt foarte bine conservate, de aceea culegerea textului nu a necesitat probleme deosebite. Găsindu-se ediția cărții din care a fost tradus textul manuscrisului (Erklärung des heiligen Messopfers, de venerabilul Martin von Cochem, tipărită în anul 1895 cu binecuvântarea PS Ioannes Fidelis, episcop de Chur), s-au putut face verificări, corelații și completări. Din manuscris lipsește fila cu paginile 4 și 5, de aceea s-a făcut traducerea textului lipsă. Urmărind cartea după care episcopul Mihai Robu a făcut traducerea, dar și ediții în diferite limbi, vedem cum la finele lucrării au fost adăugate câteva zeci de pagini cu textele sfintei Liturghii și rugăciuni devoționale, care nu au fost traduse în limba română.

Înainte de a parcurge filele acestei cărți, consider că sunt binevenite câteva informații despre viața, activitatea și opera autorului: părintele capucin Martin din Cochem (...) Venerabilul părinte capucin Martin s-a născut la Cochem, un oraș pe cursul râului Mosel, în Germania de azi, cel mai probabil pe 12 decembrie 1634, și a murit în mănăstirea din Waghäusel, în ziua de 10 septembrie 1712 (...)

În urma analizei vieții, activității și scrierilor sale, părintele Martin din Cochem a fost considerat un teolog profund, un predicator convingător, un scriitor cu har și un ascet devotat. A trăit o viață extrem de activă, plină de fapte mărețe: ani de zile nu a băut vin, nu a mâncat pește sau carne și și-a permis doar 3-4 ore de somn dintr-o zi. A publicat 66 de scrieri, din care "strălucește o dragoste înflăcărată pentru Dumnezeul Treime, pentru sfânta Taină a Altarului și pentru Sfânta Fecioară". Chiar înainte de a trece la cele veșnice, superiorii săi au notat în ziua de 2 noiembrie 1709: "Părintele Martin a scris multe cărți spirituale, unele în limba latină și altele în germană, pentru mântuirea poporului. Ele sunt pline de erudiție... mai ales pentru explicațiile lui despre sfânta Liturghie, care sunt compilații din învățăturile sfintei Biserici Catolice, din scrierile savanților vremii și din alte cărți spirituale".

După cum se poate lesne observa, în lista lucrărilor scrise de părintele Martin sunt multe care abordează sfânta Liturghie, unele fiind editate și tipărite în mai multe ediții și forme, așa cum a fost și lucrarea pe care am plasat-o pe ultimul loc în enumerarea de mai sus. Părintele Martin a menționat în una din operele sale că "se scrie prea puțin, se învață prea puțin și se predică prea puțin despre sfânta Liturghie. Pentru ca lumea să nu mai sufere această mare pagubă, vreau să arăt clar și cu tărie în această carte, cu ajutorul harului dumnezeiesc, că sfânta Liturghie este cea mai înaltă slujbă prin care se cinstește cu vrednicie Preasfânta Treime, dragii îngeri și sfinți sunt foarte mulțumiți, sfânta Biserică este vizibil întărită, iar sufletele sunt scoase cu putere din purgator".

Atât această carte, cât și celelalte scrieri despre sfânta Liturghie reprezintă o dovadă a evlaviei catolicilor germani față de Isus Euharisticul, fiind printre cele mai frumoase cărți devoționale în limba germană. Dragostea poporului catolic pentru sfânta Liturghie în țările vorbitoare de limbă germană poate fi urmărită din numeroasele ediții și locuri unde s-a tipărit această lucrare în cei peste 300 de ani de când a fost scrisă. Acestea au fost revizuite mereu, căci unele cuvinte și formulări nu mai erau cunoscute. Apoi, textele au fost scurtate prin omiterea repetărilor, reelaborarea ultimelor capitole și eliminarea unor pilde. Edițiile care au apărut după Conciliul al II-lea din Vatican sunt prefațate de texte care prezintă diferențele dintre Liturghia tridentină și cea postconciliară (...)

Fie ca editarea și publicarea acestei traduceri în limba română a cărții Erklärung des heligen Messopfers, a părintelui Martin von Cochem, după manuscrisul episcopului Mihai Robu, să fie un pios omagiu pe care îl aducem primului episcop indigen de Iași, la aniversarea centenarului hirotonirii sale episcopale.

Pr. Alois Moraru

* * *

Sfânta Liturghie explicată
Martin de Cochem, Ed. "Sapientia", 2025, ISBN 978-606-578-580-9, 14Ś20 cm, 384 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat