Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" au apărut cărțile "Învață-ne să ne rugăm". Trăirea Anului Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025, scrisă de Dicasterul pentru Evanghelizare, și Fii tată, scrisă de Mons. Dominique Rey.

*

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea "Învață-ne să ne rugăm". Trăirea Anului Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025, scrisă de Dicasterul pentru Evanghelizare și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14Ś20 cm, are 74 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Odată cu apropierea Jubileului din 2025, Papa Francisc dorește ca acest an 2024 să fie dedicat rugăciunii, invitând toată Biserica la un timp de mare angajare, ca pregătire a Deschiderii Porții Sfinte.

Celebrarea unui An Sfânt, care își are originea cea mai îndepărtată în tradiția ebraică a jubileului (yobel), ca timp de iertare și reconciliere, reprezintă, începând de la 1300, o ocazie specială pentru a medita asupra marelui dar al milostivirii divine care ne așteaptă mereu și asupra importanței convertirii interioare, necesară pentru a putea trăi darurile spirituale oferite pelerinilor în timpul Anului Sfânt, făcând nouă legătura care îi unește pe botezați, ca frați și surori în Cristos, cu întreaga omenire întrucât este iubită de Dumnezeu.

Jubileul va implica nu numai orașul Roma, ci se va extinde ca o vestire a milostivirii lui Dumnezeu pentru întreaga lume, devenind, în acest mod, o mare ocazie de evanghelizare. Fiind creștini, suntem invitați să dăm mărturie în rolul de autentici "Pelerini ai speranței" care merg spre Domnul ce deschide brațele iertării sale, brațe milostive întinse și spre frați, care încă așteaptă să li se ducă vestea evangheliei.

Acest material ajutător, inspirat de magisteriul Papei Francisc, intenționează să fie un instrument pentru a-i însoți pe credincioși în acest timp în vederea deschiderii Porții Sfinte: invitația este aceea de a intensifica rugăciunea ca dialog personal cu Dumnezeu, o invitație care trebuie să ne conducă să reflectăm asupra credinței noastre, asupra angajării noastre în lumea de astăzi, în diferitele domenii în care suntem chemați să trăim, așa încât să poată fi alimentată o ardoare reînnoită pentru evanghelizarea omului modern. Papa Francisc, anunțând la Angelus Anul Rugăciunii care precedă Jubileul 2025, i-a îndemnat astfel pe credincioși:

Vă cer să intensificați rugăciunea pentru a ne pregăti să trăim bine acest eveniment de har și să experimentăm în el forța speranței lui Dumnezeu. [...] Un an dedicat redescoperirii necesității absolute a rugăciunii în viața personală, în viața Bisericii și a lumii (Angelus, 21 ianuarie 2024).

În catehezele sale, papa a precizat în mai multe ocazii că rugăciunea este drumul pentru a intra în contact cu adevărul cel mai profund despre noi înșine, unde este prezentă însăși lumina lui Dumnezeu, așa cum învăța sfântul Augustin. Papa Francisc ne încurajează să ne rugăm cu perseverență, subliniind că rugăciunea constantă transformă nu numai persoana, ci și comunitatea care o înconjoară, chiar și acolo unde răul pare să aibă succes.

Astfel, rugăciunea să fie pentru fiecare creștin busola care orientează, lumina ce luminează drumul și forța care susține în pelerinajul ce va conduce la trecerea prin Poarta Sfântă. Prin rugăciune, vom putea ajunge cu o inimă pregătită să primim darurile de har și de iertare pe care Jubileul le va oferi, ca exprimare vie a relației noastre cu Dumnezeu. Așadar, să ne cufundăm cu rugăciunea într-un dialog continuu cu Creatorul, descoperind bucuria tăcerii, pacea abandonării și forța mijlocirii în comuniunea sfinților.

Acest material ajutător are singura misiune de a ajuta să se reînnoiască spiritul de rugăciune în toate acele contexte în care suntem chemați să trăim în cotidian. Fiecare parte a sa - de la semnificația rugăciunii în dimensiunea personală la practicarea în viața comunitară - își propune să ofere reflecții, indicații și sfaturi pentru a trăi mai deplin dialogul cu Domnul prezent, în raportul cu ceilalți și în fiecare moment al zilei noastre, cu secțiuni dedicate rugăciunii în comunitatea parohială, în cea familială și altele dedicate tinerilor, comunităților din claustrare, catehezei și reculegerilor spirituale.

*

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Fii tată, scrisă de Mons. Dominique Rey și tradusă în limba română de Lorena Neagu. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14Ś20 cm, are 84 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

"Fii tată!" Acest îndemn se înscrie pe o cale a convertirii. În Scrisoarea sa apostolică Patris corde, Papa Francisc a subliniat această cale, urmându-l pe sfântul Iosif, pentru a cuceri sau a recuceri paternitatea. Sfântul Părinte ne arată splendoarea, blândețea și smerenia părintelui adoptiv al lui Cristos. El contemplă în Iosif "inima de tată". Această inimă, "doctorii secolului" - așa cum îi numește poetul Xavier Grall - încearcă foarte des să o distrugă sau să o reducă la o putere patriarhală violentă. Cu toate acestea, nu toți părinții sunt tiranii pe care uneori mass-media încearcă să-i înjosească sau să-i ridiculizeze. Mai degrabă, sunt observatori, lucrători umili, iubitori de soții și protectori ai copiilor lor. Pe calea dificilă a sfințeniei, ei înaintează cu dorința fermă de a-i iubi și de a-i face fericiți pe cei din jur, participând, acolo unde Domnul îi conduce, la transformarea evanghelică a lumii.

Inima tatălui îmbină puterea, curajul, dăruirea și smerenia în slujba familiei sale și a societății, prin munca și angajamentele sale. Astăzi, familia și societatea trec printr-o criză cauzată, în parte, de faptul că bărbații nu mai sunt capabili să unească aceste dimensiuni care uneori pot părea contradictorii și nici să-și asume identitatea. Unii devin violenți atunci când nu-și mai pot controla puterea; alții, dimpotrivă, devin slabi prin supunerea lor.

"Blând puternic și puternic blând". Imitațiunea lui Cristos propune un echilibru între putere și blândețe. Criza, diviziunea antropologică, ce zguduie societățile noastre, provine în special din această pierdere a identității bărbaților și femeilor.

Dragi tați, prin aceste câteva rânduri, vă invit să vă redescoperiți, să vă reasumați propria masculinitate și să regăsiți inima de tată. Fie ca soliditatea virtuții voastre să fie stânca pe care copiii voștri se pot sprijini pentru a-și întemeia viața în Cristos. Fie ca prezența voastră vizibilă și liniștitoare să fie o sursă de confort și încredere în casele voastre. Rolul vostru este crucial pentru restaurarea domniei lui Cristos și a educației senine a generațiilor viitoare. Fie ca sfântul Iosif să vă ajute să porniți pe această cale a sfințeniei sub privirea Tatălui nostru ceresc.

Dominique Rey

*

"Învață-ne să ne rugăm". Trăirea Anului Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025
Dicasterul Pentru Evanghelizare, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-557-1, 14Ś20 cm, 74 p., 15 lei

Fii tată
Dominique Rey, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-558-8, 14Ś20 cm, 84 p., 15 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat